Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2023. u 22:52

U jeku inflacije povećanje doplatka za djecu najsiromašniijih - 22 eura. Roditelji uistinu neće znati na što potrošiti taj silan novac

Sveučilišni profesor izbacio je hladno, bez ikakvog razloga, studenticu iz predavaonice i pritom nitko od njezinih kolega nije trepnuo okom. Trenutak kasnije profesor ih pita zašto nitko nije intervenirao, zašto ga nitko nije pokušao zaustaviti jer je bio nepravedan prema njihovoj kolegici. Oni šute, a on im uzvraća: "Ništa niste rekli jer vas se nije ticalo. Vi mislite da vas se ne tiče... Ja vam kažem, ako ne pomognete u uspostavljanju pravde, onda ćete i vi jednog dana iskusiti nepravdu i nitko neće biti tamo da vama pomogne..." To je moćna lekcija o pravdi koja kruži internetom, a predavaonica puna studenata preslika je hrvatskog društva. Ne samo politike.

U Hrvatskoj, u kojoj će ove godine biti rođeno jedva 32 tisuće djece i u kojoj je zbog dugogodišnjeg iseljevanja mladih i mladih obitelji i posljedično sve manjeg broja rođenih ugrožen obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav, novca ima za sve osim za djecu. I čast iznimkama, ali svi šute sve dok dobivaju povećanje plaće koje prati inflaciju, sve dok imaju standard na koji su navikli. A djeca, koga se tiču hrvatska djeca, osobito siromašna, osim njihovih roditelja? Nikom neće donijeti glasove na izborima i zašto bi se hrvatsko društvo i politika trudili da se djeci podignu standard na razinu njihovih vršnjaka u EU ili da uvedemo pristojan univerzalni dječji doplatak kakav ima polovica država EU.

VEZANI ČLANCI:

U takvom društvu moguće je da nas u predizbornoj godini nakon dugo najavljivanog povećanja doplatka dočeka prijedlog vladajućih o povećanju doplatka za djecu najsiromašnijih za punih 22 eura! Sada će ta djeca umjesto 40 eura primati gotovo 62 eura! Četveročlana obitelji s dvoje djece čiji je neto dohodak po članu kućanstva do 88,29 eura doživjet će rast doplatka sa sadašnjih 39,73 na 61,80 eura mjesečno. Te obitelji neće znati što će s novcem, hoće li ga utrošiti na mlijeko, jedne dječje tenisice ili će gladnu djecu u starim pohabanim cipelama radije poslati na jednu sportsku aktivnost. Taman dođe toliko koliko i doplatak za djecu sirotinje.

Istina, sada prvi put roditelji s prosječnom plaćom mogu računati da će im od 2024. djeca dobiti doplatak od 31 euro. Nećemo se valjda uspoređivati s Njemačkom, u kojoj je doplatak za svu djecu 250 eura mjesečno, ili s Austrijom u kojoj iznosi do 140 eura, ili susjednom Slovenijom koja ima doplatak za svu djecu. Takav odnos prema djeci svima će doći na naplatu. Ne budimo u zabludi da će i ovo malo djece koju imamo sutra uplaćivati novac za naše mirovine i zdravstveno osiguranje. Kad odrastu, bolji život će potražiti u sređenim državama. Cinici bi rekli 'Nema veze, uvest ćemo sutra i nečiju tuđu djecu kao što danas uvozimo jeftinu radnu snagu'. Ali izrabljivanje slabijih bili 'naši' ili 'tuđi' se kad-tad cijelom društvu obije o glavu. Manjina privilegiranih možda će izbjeći njihove udarce. 

VIDEO Ljudi pitaju za cijenu i odu: Zbog poskupljenja povrća odustaje se i od zimnica

Ključne riječi

Komentara 2

EJ
ejStef
08:25 18.10.2023.

Manje birokracije i uhljeba, bit će više za djecu. No djeca ne mogu na cestu urlati, što se jedino računa kod nas, pa nema niti većih dječjih dodataka... Što je budućnost, naspram dodatnom formularu i fotelji danas. Nema šanse da sutra pobijedi...

Avatar Tombstone
Tombstone
05:23 18.10.2023.

Sto je prava? Imati djecu znajuci da se o njima ne mozete brinuti? Imati djecu racunajuci da ce netko drugi to platiti? Izgubili smo razlog roditeljstva. U Africi imaju 10ak djece znajuci da jedno ili dva imaju sanse prezivjeti. U Aziji takodjer, kao I u juznoj Americi. I svi oni ocekuju da ce netko drugi platiti ceh, zbog idiotskih udruga lijecnici bez granica I slicnih. A ceh ce platiti ta djeca, jer ih roditelji imaju samo zbog tih beneficija. Dakle pustimo Afriku Africi, to nije nas problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije