Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi statut stranke

Suspenzija za sve HDZ-ovce s optužnicom

24.03.2018.
u 19:16

Statut će ipak biti blaži od prvotno predloženih promjena.

Unutarstranački referendum i privremena suspenzija članskih prava onim HDZ-ovcima koji su osumnjičeni za kaznena djela bit će dio novog Statuta te stranke, dok je za druge prijedloge još neizvjesno u kojoj će mjeri i hoće li uopće biti primijenjeni. HDZ bi, kada se usvoji novi Statut, članove s pravomoćnim optužnicama praktički automatski trebao privremeno suspendirati iz članstva, dok će se za blaže slučajeve znatno brže provoditi stranački stegovni postupci.

– Ovisno o značaju povrede, donosit će se odluke. Ali ne tako da stranačka tijela mjesecima odlučuju o nekom stegovnom postupku. Pravomoćne optužnice apsolutno bi trebale biti razlog za privremenu suspenziju članstva, dok su, recimo, tužbe za klevetu ili sramoćenje sasvim druga priča – objasnio je jedan član radne skupine. Kada se uvede taj instrument, očito je da bi suspenzija slijedila Božidaru Kalmeti zbog pravomoćne optužnice, osim ako se ne pronađe neka caka da bi se to odnosilo samo na buduće osumnjičenike. Zato je još čudnija informacija koja već neko vrijeme kola stranačkim kuloarima da bi Kalmeta mogao biti jedan od tri pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića koji je prezauzet istovremenim poslom predsjednika Sabora. I sam Kalmeta jučer nam je rekao da s njim nitko o tome nije razgovarao.

1/6

– To su obične ćakule – rekao je Kalmeta koji se povukao sa svih političkih funkcija nakon optužnice, osim s pozicije šefa HDZ-a Zadarske županije.

Referendum strogo reguliran

Izrada novog stranačkog dokumenta u samoj je završnici jer nacrt novog Statuta mora biti gotov do 1. travnja i usvojen krajem svibnja na saboru HDZ-a, ali neslužbene informacije kažu da bi elementi novog “stranačkog ustava” ipak mogli biti prilično ublaženi u odnosu na teze koje je radna skupina, predvođena Karlom Resslerom, pustila u unutarstranačku raspravu. Referendum u HDZ-u, što je bio prijedlog Andreja Plenkovića, bit će strogo reguliran i bit će točno određeno po kojim će se pitanjima i kada on moći raspisivati.

Iz toga proizlazi da možda ne bi bio raspisan ni o Istanbulskoj konvenciji, protiv koje je četvrtina Predsjedništva HDZ-a i desetak zastupnika te stranke, odnosno da će sam vrh HDZ-a, tj. predsjednik stranke, ipak kontrolirati kada će stranka referendumom donositi odluke.

HDZ-om vlada preko Vlade

Iako je u tezama za izradu novog Statuta predloženo i da se proširi model biranja jedan član – jedan glas, on će ipak biti ograničen na izbor predsjednika, zamjenika predsjednika te potpredsjednika stranke, a neće se odnositi i na sva središnja stranačka tijela. Teško je bilo očekivati da bi Plenković, ili bilo koji drugi šef stranke, pristao da mu svi članovi, a ne delegati koje je lakše iskadrovirati i kontrolirati njihov izbor, kroje Predsjedništvo. Tada bi članovi Predsjedništva bili neovisniji i autonomniji u donošenju odluka pa bi Plenković teško kontrolirao vrh stranke.

On sada praktički HDZ-om vlada preko Vlade jer je, naslijedivši Karamarkovo Predsjedništvo, a ne želeći raspisati stranačke izbore, Predsjedništvo redizajnirao kooptiravši osmero ljudi. Od toga petero ministara, zatim šefa Zajednice utemeljitelja kojeg su Plenković i Jandroković iskadrovirali, pa Vladimira Šeksa i Zvonka Milasa. Još je nepoznato hoće li u Statut ući mogućnost stranačkih predizbora.

Komentara 100

DU
Deleted user
20:32 24.03.2018.

I ne samo kojima se sudi, kao neka "opravdana sumnja" mada ne mora biti istinita! Treba iz Javnih služžbi potjerati sve koji su optuženi i čak bili u zatvoru?! Kada se samo sjetim što je pričao Čačić prije presude, da neće kročiti u politiku, a gle ga Župan!? Znam, ubojstvo u saobraćaju svim vozačima je kao kosa iznad glave! Uvijek se desit može bilo kome od vozaća, ali pogaziti svoju riječ, tog Zagorca, Međimurca okolina više ne prizna? Gdje mu je sada pruga Vataždin, Ivanec, Zabok, Rijeka?! Stoljetna želja tih krajeva, kao najjeftiniji i najbrži pravac do mora a i Zagreba, jasno!?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
19:58 24.03.2018.

Zanimljivo je bilo vidjeti neke ministre kako sriču rečenice da podržavaju IK. Neprocjenjivo.

DU
Deleted user
19:20 24.03.2018.

Šteta koju su napravili potpisujući Istambulsku a koja je u suprotnosti sa demokršćanskom strankom kakvom se predstavljaju nenadoknadiva je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije