Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD ODLUČIO

Suprug i otac pirotehničar poginuo na terenu: Tražili odštetu od 270 tisuća, a dobili 70 tisuća

Ilustracija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
03.09.2019.
u 11:05

Supruga je na sudu navela da su ona i djeca trajno oštećeni te da im je život stao.

Prije tri godine je V.K. je poginuo od iznenadne eksplozije protupješačke rasprskavajuće mine prilikom razminiranja Zapadnog Psunja. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece koje se od tad bore na sudovima za pripadajuću odštetu. Tražili su 270 tisuća, ali su dobili  70 tisuća.

Stradali suprug i otac je radio za tvrtku Mungos razminiranje, koja je u vlasništvu Hrvatskog centra za razminiranje, te je dužna njegovoj supruzi i malodobnoj djeci isplatiti po 70.000 kn. Nepravomoćna je to presuda varaždinskog Općinskog suda pred kojim su supruga i dvoje malodobne djece tražili po 270 tisuća kuna, prenose Varaždinske vijesti.

Tvrtka je navela kako smatra pokojnog isključivo odgovornim za nastanak štetnog događaja i štete, budući da se poskliznuo i leđima pao na minu, uslijed čega je došlo do aktiviranja i eksplozije. Osim toga, naveli su da onih 600 tisuća kuna koje su primili od osiguranja treba biti uračunato u naknadu štete. Druga strana navodi kako taj iznos nije važan jer je to osiguranje osobe, a ne osiguranje poslodavca.

Tijekom suđenja, svjedoci su opisali situaciju s terena, koji je bio vlažan i mokar. Supruga je navela da su ona i djeca trajno oštećeni te da im je život stao.

Prema zakonu, iznos za gubitak bračnog druga je 220.000 kuna, a za slučaj smrti roditelja također 220.000 kn. Sud je smatrao da je opravdani zatraženi iznos od 270.000,00 kn, odnosno ukupno 810.000 kn. 

Prema sudskoj praksi, u ovom slučaju onaj koji je oštećeni nema pravo tražiti odštetu od treće osobe, u ovom slučaju Mungos razminiranja, te se zato treba uračunati iznos odštete koju je primio po osnovi osigurane svote.

 

Komentara 2

Avatar bokolo
bokolo
18:56 03.09.2019.

Morali ici na sud? Smece od drzave.

DU
Deleted user
21:08 03.09.2019.

Zbog čega bi se smrt pirotehničara razlikovala od smrti vozača kamiona koji nije kriv za prometnu nesreču?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije