Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud u Rijeci preinačio prvostupanjsku presudu i potrošaču dosudio 50.000 kuna

Iz Franka ističu kako presuda po prihvaćanju žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom
27. kolovoza 2019. u 10:37 0 komentara 732 prikaza
Švicarci
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Županijski sud u Rijeci preinačio je negativnu prvostupanjsku presudu za jedan konvertirani kredit i pravomoćno dosudio potrošaču 50.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate, izvijestila je danas Udruga Franak.

Švicarci Udruga Franak: Pravomoćno: Ništetne promjene kamatnih stopa, banka mora vratiti 50.000 kn

Najprije je Općinski sud u Splitu odbio tužbu kao neosnovanu, obrazlažući to konverzijom i tvrdnjom da je potrošač potpisivanjem aneksa ugovora izgubio pravni interes, no riječki Županijski sud takvu je presudu preinačio i dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata potrošaču uz pripadajuće zatezne kamate. Iz Franka ističu kako presuda po prihvaćanju žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom. 

Kao neke od najvažnije detalje iz presude iz Franka ističu da dodatak ugovora iz konverzije nije od utjecaja na tužiteljevo potraživanje razlike kamata te da zakonskim odredbama za konverziju nije riješeno pitanje ništetnosti odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi. Glavni motiv zakona bio je izjednačavanje položaja CHF dužnika s položajem dužnika iz euro kredita, a ne vraćanje preplaćenih kamata za vrijeme korištenja nepoštene ugovorne odredbe. Konverzija se odnosi isključivo na ugovorne obveze proizašle iz osnovnoga ugovora, dok se ne odnose i na izvanugovorne odnose među strankama. Konverzijom nije prestala izvanugovorna obveza vraćanja svega što je stečeno bez osnove.

švicarski franak Ponovno suđenje Karlovački sud ukinuo presudu kojom je odbijena tužba da se CHF ugovor proglasi ništetnim

Potrošač tužitelj može novom tužbom zatražiti i tečajne razlike po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka odnosno u skladu s odlukama Vrhovnoga suda RH može zatražiti i kompletnu ništetnost kompletnoga ugovor te obeštećenje na temelju te ništetnosti, u dogovoru s odvjetnikom koji ga zastupa, navode u Franku.

Iz Franka također napominju da je Sud EU svojim trima odlukama, C-26/13, C-186/16 i C-118/17 zacrtao obvezujuća pravila za sve članice EU pa tako i za hrvatske sudove, i prema tim pravilima svi CHF ugovori imaju ugovorenu ništetnu valutnu klauzulu CHF, a osim toga Sud EU smatra i to da su onda takvi ugovori kompletno ništetni. 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.