Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švicarci

Sud u Rijeci preinačio prvostupanjsku presudu i potrošaču dosudio 50.000 kuna

Švicarci
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
27.08.2019.
u 10:37

Iz Franka ističu kako presuda po prihvaćanju žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom

Županijski sud u Rijeci preinačio je negativnu prvostupanjsku presudu za jedan konvertirani kredit i pravomoćno dosudio potrošaču 50.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate, izvijestila je danas Udruga Franak.

Najprije je Općinski sud u Splitu odbio tužbu kao neosnovanu, obrazlažući to konverzijom i tvrdnjom da je potrošač potpisivanjem aneksa ugovora izgubio pravni interes, no riječki Županijski sud takvu je presudu preinačio i dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata potrošaču uz pripadajuće zatezne kamate. Iz Franka ističu kako presuda po prihvaćanju žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom. 

Kao neke od najvažnije detalje iz presude iz Franka ističu da dodatak ugovora iz konverzije nije od utjecaja na tužiteljevo potraživanje razlike kamata te da zakonskim odredbama za konverziju nije riješeno pitanje ništetnosti odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi. Glavni motiv zakona bio je izjednačavanje položaja CHF dužnika s položajem dužnika iz euro kredita, a ne vraćanje preplaćenih kamata za vrijeme korištenja nepoštene ugovorne odredbe. Konverzija se odnosi isključivo na ugovorne obveze proizašle iz osnovnoga ugovora, dok se ne odnose i na izvanugovorne odnose među strankama. Konverzijom nije prestala izvanugovorna obveza vraćanja svega što je stečeno bez osnove.

Potrošač tužitelj može novom tužbom zatražiti i tečajne razlike po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka odnosno u skladu s odlukama Vrhovnoga suda RH može zatražiti i kompletnu ništetnost kompletnoga ugovor te obeštećenje na temelju te ništetnosti, u dogovoru s odvjetnikom koji ga zastupa, navode u Franku.

Iz Franka također napominju da je Sud EU svojim trima odlukama, C-26/13, C-186/16 i C-118/17 zacrtao obvezujuća pravila za sve članice EU pa tako i za hrvatske sudove, i prema tim pravilima svi CHF ugovori imaju ugovorenu ništetnu valutnu klauzulu CHF, a osim toga Sud EU smatra i to da su onda takvi ugovori kompletno ništetni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije