Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO PROŠIRIO ISTRAGU

Sumnjiče ih za mito, a koliko je mita dano, zapisano je u - tablicama

U Varaždinu je uhićen Željko Bunić, bivši direktor Varkoma
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
28.09.2023.
u 12:48

EPPO sumnja da su Gotić, Bunić i Ptiček dogovorili da poslove oko radova na pročistaču dobije Gotićeva tvrtka. To se, kako se sumnja osiguralo tako da se u natječajnu dokumentaciju ubacio uvjet koji se odnosio na posebno injektiranje betona

Istraga u aferi Varkom koju je u srpnju 2022. pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), protiv Željka Bunića, bivšeg čelnog čovjeka varaždinske komunalne tvrtke Varkom, Roberta Gotića, predsjednika uprave GK Grupe i istaknutog člana HDZ-a i Stjepana Ptičeka, vlasnika tvrtke EcoEnergy, koji se sumnjiče za primanje i davanje mita te namještanje poslova koji su sufinancirani EU sredstvima, sada je proširena i to drugi put. Ovaj put proširenje se odnosi na Bunića i Ptičeka, a EPPO sumnjiči Bunića da je Varkom pogodovao Ptičekovoj tvrtki EcoEnergy tako što joj je davao poslove, a tu "uslugu" Ptiček mu je vraćao tako što mu je plaćao 10 posto od vrijednosti tih poslova.  

Prema tvrdnjama EPPO-a, radilo se o ukupno 39 ugovora između Varkoma i EcoEnergya vrijednih 681.974 eura, odnosno 5,1 milijun kuna. Tijekom istrage, prema neslužbenim informacijama, istražitelji su našli papirnate tragove tih koruptivnih radnji. Konkretnije, radi se o tablicama u kojima je precizno navedeno kada je koji ugovor sklopljen, zbog čega, koja mu je bila vrijednost te koliko je mita za taj ugovor isplaćeno.

VEZANI ČLANCI:

Osim plaćanja tih 10 posto od vrijednosti dobivenih ugovora, to što je njegova tvrtka dobivala poslove s Varkomom, Ptiček je Buniću plaćao i na druge načine. EPPO ga sumnjiči da je besplatno radio na obnovi Bunićeve kuće, te da je u svojoj tvrtki fiktivno zaposlio Bunićevu suprugu. Primala je plaću iako nije radila. Istraga je u odnosu na to bila proširena u svibnju, a tijekom nje je utvrđeno da je bilo dogovoreno da Ptiček Buniću plati 68.197 eura, odnosno 513.833 kuna. Od tog iznosa, Ptiček je Buniću, navodi EPPO, platio 40.511 eura mita, odnosno 305.236 kuna.

Afera Varkom bavi  dodjelom radova na  izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 milijuna kuna (23,7 milijuna eura). No na kraju je bila prihvaćena ponuda od oko 262 milijuna kuna. EPPO sumnja da su Gotić, Bunić i Ptiček dogovorili da poslove oko radova na pročistaču dobije Gotićeva tvrtka. To se, kako se sumnja osiguralo tako da se u natječajnu dokumentaciju ubacio uvjet koji se odnosio na posebno injektiranje betona. Riječ je o postupku za koji je specijalizirana Gotićeva tvrtka. Sve je navodno osmislio Ptiček, koji je zajedno s Gotićem obećao mito Buniću ako Gotićeva tvrtka dobije spomenuti posao. Gotićeva tvrtka je u konačnici dobila posao. Ptiček je pak trebao dobiti posao kao podizvođač na tom projektu, a radovi su trebali biti vrijedni oko 72,8 milijuna kuna, odnosno 9,6 milijuna eura bez PDV-a..

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema puno institucija koje se mogu s time pohvaliti"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije