Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK GA TERETI ZA MITO

Odgođena odluka o optužnici protiv međimurskog župana Matije Posavca

Čakovec: Zavod za hitnu medicinu dobio nova sanitetska vozila
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
27.09.2023.
u 10:37

USKOK Posavca tereti da je od Josipa Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi Kobalu omogućio da i dalje ostaje u Upravnom vijeću županijskih cesta

Dvije godine od njegovog uhićenja i više od godinu dana od podizanja optužnice, Matija Posavec, župan međimurski, trebao je doznati hoće li optužnica koju je protiv njega podigao USKOK postati pravomoćna. O tome je danas trebao odlučivati zagrebački Županijski sud. 

No sjednica je odgođena jer nije došao odvjetnik jednog od optuženika koji je nedolazak ispričao spriječenošću. Sljedeća sjednica optužnog vijeća zakazana za 17. studenog. I prošla sjednica optužnog vijeća u svibnju je odgođena jer je dostava poziva za Posavca  bila neuredna, dok je na sjednici optužnog vijeća lani u listopadu tražila  da se iz spisa izdvoje neki dokazi kao nezakoniti. Sud im je to odbio, a Posavčevu žalbu odbio je i Visoki kazneni sud (VKS).

Posavčevoj obrani bio je sporan prvi iskaz koji je dao USKOK-u nakon uhićenja u rujnu 2021. kada je priznao to za što ga se tereti, e-mejl kojim je tada podnio ostavku na mjesto župana te snimke tajno snimljenih razgovora. Njegova je obrana tvrdila da je riječ o nezakonitom dokazima, no optužno vijeće im nije dalo za pravo, a nakon žalbe ni VKS.

Inače, Posavec je tvrdio da je  priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom te je tvrdio da je njegova ostavka nakon privođenja u USKOK bila rezultat nedopuštenog psihičkog pritiska na njega. Zbog priznanja odmah po privođenju na USKOK i podnošenja ostavke, Posavec ni dana nije proveo u Remetincu već se branio sa slobode. No kasnije se predomislio i oko ostavke i oko priznanja.

POVEZANI ČLANCI:

Što se ostavke tiče, išao je na nove izbore i premoćno pobijedio.  A što se priznanja tiče, iznio je novu obranu, u kojoj je tvrdio da nije počinio to za što ga USKOK tereti. I sada u optužnici postaje dva njegova iskaza, odnosno dvije obrane.

USKOK Posavca  tereti da je od Josipa Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi Kobalu omogućio da i dalje ostaje u Upravnom vijeću županijskih cesta. Osim za primanje mita Posavec se tereti i da je preko Milorada Novkovića zaposlio dvije službenice na nezakonit način. Kako su Posavec i Kobal odmah nakon uhićenja priznali za što se terete bili su pušteni da se brane sa slobode, dok je Novković jedno vrijeme proveo u Remetincu. Kobal je pak priznao da je Posavcu dao 10.000 kuna, no tvrdi da je to bila donacija za stranku a ne mito.

Optužnica je podignuta u svibnju 2022., od njezina podizanja u nekoliko navrata se neslužbeno špekuliralo da bi neki od optuženika možda mogli postići nagodbu s USKOK-om, a ako postane pravomoćna, Posavec će  onda s potvrđenom optužnicom za korupciju ući u superizbornu godinu. No s obzirom na to da je nakon uhićenja i ostavke, ponovo premoćno pobijedio na izborima za župana, optužbe za korupciju  očito nisu nešto što  biračima smeta.

GALERIJA Na sud dolazio u lancima, na zadnjem ročištu pojavio se mršav i neuredan: Evo kako je Zavadlav mijenjao

Čakovec: Zavod za hitnu medicinu dobio nova sanitetska vozila
1/18

Komentara 1

DU
Deleted user
10:55 27.09.2023.

U svezi zupana Posavca sve je puno kontradiktornosti...tko je u pravu uskok ili biraci koji su ga izabrali 2.put za zupana...je li zupan ili bilo tko drugi kriv dok se ne dobije pravomocna sudska presuda...za mene nije..ali zasto su progonitelji mislili da ce ga optuznica degradirati...zasto izjava spomenutog svjedoka nije vjerodostojna....netko se zaposlio preko zupana...pa preko koga bi se trebao zaposliti ...to je obicna preporuka...tako se zaposlila vecina u Hrvatskoj...10 000 kn je velik novac ??? am najte dajte !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije