Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog preprodaje luksuznih vozila

FOTO Istražili 200 bankovnih računa preko kojih je prešlo 600 milijuna eura

Foto: EPPO
1/2
28.09.2023.
u 09:15

Uhićeno je 49 osoba, blokirana su 84 luksuzna automobila, a nađena je i opsežna dokumentacija. EPPO navodi i da su zaplijenjena četiri luksuzna automobila vrijedna oko 500.000 eura, 200.000 eura u gotovini, te 500.000 eura na više bankovnih računa.

Kriminalna skupina, koja se bavila preprodajom luksuznih automobila, pri čemu je kako se sumnja, počinila poreznu prevaru "tešku" oko 17 milijuna eura, najnoviji su "ulov" Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Španjolskoj. Tamošnja policija ovih je dana pretražila 14 kuća, stanova, automobila i poslovnih prostora na području Madrida, Badajoza, Leóna, Navarre, Biscaya  i  Granade.  

Uhićeno je 49 osoba, blokirana su 84 luksuzna automobila, a nađena je i opsežna dokumentacija. EPPO  navodi i da su zaplijenjena četiri luksuzna automobila vrijedna oko 500.000 eura,  200.000 eura u gotovini,  te 500.000 eura na više bankovnih računa. Istraga, koja je sada rezultirala uhićenjem 49 osoba, pokrenuta je 2021., a sumnja se da su porezne prevare počinjenje od 2019.  do 2021. Za sada se osumnjičenici  terete samo za porezne prevare, no istražuje se i moguće pranje novca, s obzirom na to da  su tijekom istrage prekontrolirani bankovni računi više od 200 tvrtki.

Zahvaljujući tome, istražitelji su  mogli pratiti što se događa sa 600 milijuna eura koji su iz Španjolske uplaćivani na račune tvrtki u Njemačkoj i Portugalu.  EPPO tvrdi da je proračun EU oštećen za oko 17 milijuna eura. Po onom što je za sada poznato, sumnja se da je kriminalna skupina osnovana u Španjolskoj  kako bi se bavila kupovinom i preprodajom polovnih luksuznih automobila od tvrtki u Njemačkoj i Portugalu.

POVEZANI ČLANCI:

Kako ne bi plaćali PDV, koristili su se s dvije složene sheme. EPPO pojašnjava da je jedna shema uključivala  prijevaru  poreznog režima koji  Španjolska  primjenjuje kada se preko portugalskih tvrtki uvozi rabljena roba, dok su se u drugoj shemi koristile fiktivne tvrtke koje su varale na PDV-u.  Automobili su se prodavali  autokućama diljem Španjolske, a sumnja se i da su luksuzne sportske automobile koristili i pripadnici drugih kriminalnih  skupina koje su se bavile preprodajem droge.

>> VIDEO Konferencija za medije Zlate Hrvoj Šipek

Ključne riječi

Komentara 5

FR
franjo
11:17 28.09.2023.

Kad EPPO bude kod nas istraživao to će biti u milijardama . Španjolci su za nas mala riba.

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
10:52 28.09.2023.

Svaki, svaki takav auto koji vidite na cesti kod nas je rezultat kriminala i vozi ga kriminalac. Točka.

WA
wannabenovinari
10:33 28.09.2023.

Kad će takvo što u Rvackoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije