Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBNI KOMARAC

Sultan šalje avion i vraća svih 10 antilopa u Oman

sultan
Arhiva VL
27.03.2010.
u 18:32

Iako su životinje oboljele od plavog jezika trebale biti eutanazirane, nakon tri dana sultan ministarstvu poslao odgovor da ih želi natrag.

Sultan Qaboos želi da se svih deset antilopa oryx s Brijuna opet vrate u Oman iako četiri antilope boluju od bolesti zvane plavi jezik.

– Otkako je bolest potvrdio i europski mjerodavni laboratorij, u kontaktu smo s omanskom veterinarskom inspekcijom i sultanom. Premda je po propisima Nacionalnog kriznog plana u slučaju pojave bolesti zaražene životinje trebalo eutanizirati, to nismo učinili bez pristanka omanskog sultana. Odgovor smo čekali tri dana, a jučer nam je javljeno da će sultan poslati poseban zrakoplov kako bi antilope vratio – kazao nam je Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede.

Komarac iz roda Culicoides bio je koban za antilope koje su početkom ožujka stigle na Brijune.

Epidemja 2006.

Komarac prenosi bolest plavog jezika koja je opasna za domaće i divlje preživače papkare, ali nije opasna za ljude. Antilope su od 3. ožujka bile u karanteni, a Brijuni su bili samo aklimatizacijski punkt na putu životinja prema Velikoj Britaniji, gdje ih je sultan kanio dovesti na svoje imanje. Bolest plavog jezika, koja je 2006. zabilježena kao epidemija u nekoliko europskih zemalja, mogla bi biti opasna i za druge životinje na otoku. Ondje živi i oko 700 jelena aksisa i jelena lopatara te brojni mufloni.

U safari-parku je i stotinjak grla 16 vrsta egzotičnih životinja. Zato će veterinarska inspekcija i nakon odlaska omanskih antilopa pratiti epidemiološku situaciju.

Stigle zaražene?

– Postavili smo posebne lampe ne bismo li privukli komarce, međutim u tri dana lampa nije uspjela privući nijednog Culicoidesa. Da bi komarac bio aktivan, prijenosnik bolesti, temperatura mora tri tjedna biti približno 12 stupnjeva – objašnjava Pavić. Kako su kod nas do sredine ožujka temperature bile puno niže, moguće je i da su antilope stigle zaražene.

Komentara 3

DR
dreamteam
22:16 27.03.2010.

Sto mi sve ne radimo za novac...

MM
mmmmm
10:13 28.03.2010.

Fobisti, bolje je graditi tvornice koje onečišćuju okoliš i utječu na zdravlje ljudi (kao ona u Pićanu) jer je to sa Zapada, a sa Istoka? Pa znate li vi koja bi bila dnevna zarada po jednoj antilopi da su ostalee na Brijunima? 33,3333 eura i to čisto jer sve ostale troškove snosi Oman. Ma ne, to je prljav novac!? Zaražen boleštinama... JU Brijuni će trebati ove godine primiti 6000 đaka da bi zaradila taj novac (BRUTTO), tu je brod, vodiči, plaće zaposlenih...A što biste vi radili, ako ste na Jadranu za 33,3333 eura da vam dođe gost koji osim redovne cijene koju će vam platiti još malo nabaci po danu, kojih 33,3333 eura!? Ližete i za euro...

OB
-obrisani-
11:54 28.03.2010.

Tko zna što su tamo radili antilopama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije