Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sudovi potvrdili 86.000 kuna kazne SDP-u zbog Marasa

Svođenjem sabornice na uredsku prostoriju zakon je pogrešno primijenjen, prigovor je SDP-a
21. studenoga 2020. u 18:06 6 komentara 2891 prikaza
Zagreb: Sukob Radina i Marasa koji nije želio ukloniti laptop s predizbornim sloganom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

SDP će ostati bez 86.000 kuna naknade troškova izborne promidžbe za Europski parlament. Upravni sudovi pravomoćno su potvrdili administrativnu sankciju koju im je izreklo Državno izborno povjerenstvo jer je Gordan Maras na poleđini svoga prijenosnog računala u Hrvatskom saboru za izborne kampanje isticao promidžbene poruke.

drvena kućica Nije za one slabijeg srca Primijetili da se nešto miče ispod drvene kućice: Imali su što vidjeti kada su je podigli

‘Odluka nezakonita i neustavna’

SDP se žalio da je Upravni sud u Zagrebu presudio bez održavanja rasprave, obrazlažući kako su oni osporavali samo primjenu prava, a ne i činjenice te da na raspravi nisu inzistirali. Međutim, SDP tvrdi kako su se žalili i na činjenice te da na niz njihovih pravnih tumačenja sud nije odgovorio. Maras je i prije 10. i poslije 26. travnja na prijenosnom računalu isticao različite političke stavove o važnim društvenim temama, a čim je od Državnog izbornog povjerenstva upozoren zbog poruke “Biraj Marasa za EU parlament” uklonio ju je. SDP smatra da je zakon “automatski-mehanički” primijenjen tako što se čak i sabornica smatra uredskim prostorijama državnih tijela.

Stav je SDP-a da se tako mogu tretirati eventualno samo pojedini uredi u Hrvatskom saboru. A nije se radilo o postupanju službenika u njegovu uredu, već o radnjama izabranog dužnosnika, saborskog zastupnika u sabornici. Svođenjem sabornice na uredsku prostoriju zakon je pogrešno primijenjen, prigovor je SDP-a. Temeljem stajališta Europskog suda za ljudska prava u predmetu Engel protiv Nizozemske, SDP smatra i da se izrečena administrativna sankcija ima smatrati istovrsna kaznenoj sankciji pa tu trebaju vrijediti svi oni kriteriji koji vrijede za kazneni progon. Kako je jedna od pretpostavki kažnjivosti pravne osobe u kaznenom pravu protupravna radnja odgovorne osobe, a za izraženo mišljenje u Hrvatskom saboru postoji imunitet neodgovornosti, to s odgovarajućim izmjenama znači da nema ni odgovornosti SDP-a kao političke stranke za izraženo Marasovo mišljenje. Stoga su tvrdili da je presuda Upravnog suda u Zagrebu nezakonita i neustavna.

nesreca FORENZIČKI NALAZ Slučaj iz Hrvatske privukao pozornost: Od čega je umro Albanac? Donosimo obdukcijski nalaz!

Na temelju Poslovnika Hrvatskog sabora predsjednik Gordan Jandroković izrekao je opomene, odnosno sankcionirao Marasa zbog spornih poruka, a DIP je to posve ignorirao. DIP je istaknuo kako su sankcionirane samo poruke koje je Maras isticao za izborne promidžbe te da je ispravno tumačenje da je sabornica uredska prostorija koja se kao i ostale službene prostorije treba koristiti u zakonom dopuštene svrhe. Sloboda govora i isticanje izbornih poruka u Saboru nisu istoznačni pojmovi.

Poslovnik je tu irelevantan

Visoki upravni sud nije našao nikakve povrede zakona. Obveza obrazlaganja odluka ne može se shvatiti kao zahtjev za detaljni odgovor na svaki navod. Bitno je da su dani jasni i argumentirani razlozi, a tomu je udovoljeno. VUS primjećuje da SDP nije predložio dokaze kojima bi osporio pravilnost odluke DIP-a, već samo dokaze koji su već bili u spisu te u tužbi nisu izričito tražili održavanje rasprave.

milanović plenković NOVO PRIPETAVANJE Sjednica VNS-a dovedena u pitanje: Između Plenkovića i Milanovića sada zaiskrilo zbog lokacije

Za VUS je nesporno utvrđeno kako je Maras za trajanja izborne promidžbe sabornicu koristio za odašiljanje izbornih poruka putem prijenosnog računala, koje su bile vidljive za televizijskog prijenosa sjednica, te je time postupio protivno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Stoga je i pozivanje na Poslovnik irelevantno, kao i na slučaj Engel u kojem se radilo o drukčijim okolnostima. Kako je Ustavni sud u sudske procese unio kriterij “mehaničke primjene zakona”, za pretpostaviti je da će SDP iskoristiti i tu mogućnost.

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • karlodrago:

    Žao mi je prekrasnog i lijepoga političara Marasa ispao iz sabora a gradonačelnik Zagreba nikada neće biti.

  • abokatstir:

    degenerik mavas je perjenica partije, a imaju oni još takvih perjanica : stazića, pedje, glasovac, bere...

  • prcko.vita:

    Maras neka plati sam jer je sam i kriv.