Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA LAPTOPU U SABORU IMAO IZBORNE PORUKE

Sudovi potvrdili 86.000 kuna kazne SDP-u zbog Marasa

Zagreb: Sukob Radina i Marasa koji nije želio ukloniti laptop s predizbornim sloganom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
21.11.2020.
u 18:06

Svođenjem sabornice na uredsku prostoriju zakon je pogrešno primijenjen, prigovor je SDP-a

SDP će ostati bez 86.000 kuna naknade troškova izborne promidžbe za Europski parlament. Upravni sudovi pravomoćno su potvrdili administrativnu sankciju koju im je izreklo Državno izborno povjerenstvo jer je Gordan Maras na poleđini svoga prijenosnog računala u Hrvatskom saboru za izborne kampanje isticao promidžbene poruke.

‘Odluka nezakonita i neustavna’

SDP se žalio da je Upravni sud u Zagrebu presudio bez održavanja rasprave, obrazlažući kako su oni osporavali samo primjenu prava, a ne i činjenice te da na raspravi nisu inzistirali. Međutim, SDP tvrdi kako su se žalili i na činjenice te da na niz njihovih pravnih tumačenja sud nije odgovorio. Maras je i prije 10. i poslije 26. travnja na prijenosnom računalu isticao različite političke stavove o važnim društvenim temama, a čim je od Državnog izbornog povjerenstva upozoren zbog poruke “Biraj Marasa za EU parlament” uklonio ju je. SDP smatra da je zakon “automatski-mehanički” primijenjen tako što se čak i sabornica smatra uredskim prostorijama državnih tijela.

Stav je SDP-a da se tako mogu tretirati eventualno samo pojedini uredi u Hrvatskom saboru. A nije se radilo o postupanju službenika u njegovu uredu, već o radnjama izabranog dužnosnika, saborskog zastupnika u sabornici. Svođenjem sabornice na uredsku prostoriju zakon je pogrešno primijenjen, prigovor je SDP-a. Temeljem stajališta Europskog suda za ljudska prava u predmetu Engel protiv Nizozemske, SDP smatra i da se izrečena administrativna sankcija ima smatrati istovrsna kaznenoj sankciji pa tu trebaju vrijediti svi oni kriteriji koji vrijede za kazneni progon. Kako je jedna od pretpostavki kažnjivosti pravne osobe u kaznenom pravu protupravna radnja odgovorne osobe, a za izraženo mišljenje u Hrvatskom saboru postoji imunitet neodgovornosti, to s odgovarajućim izmjenama znači da nema ni odgovornosti SDP-a kao političke stranke za izraženo Marasovo mišljenje. Stoga su tvrdili da je presuda Upravnog suda u Zagrebu nezakonita i neustavna.

Na temelju Poslovnika Hrvatskog sabora predsjednik Gordan Jandroković izrekao je opomene, odnosno sankcionirao Marasa zbog spornih poruka, a DIP je to posve ignorirao. DIP je istaknuo kako su sankcionirane samo poruke koje je Maras isticao za izborne promidžbe te da je ispravno tumačenje da je sabornica uredska prostorija koja se kao i ostale službene prostorije treba koristiti u zakonom dopuštene svrhe. Sloboda govora i isticanje izbornih poruka u Saboru nisu istoznačni pojmovi.

Poslovnik je tu irelevantan

Visoki upravni sud nije našao nikakve povrede zakona. Obveza obrazlaganja odluka ne može se shvatiti kao zahtjev za detaljni odgovor na svaki navod. Bitno je da su dani jasni i argumentirani razlozi, a tomu je udovoljeno. VUS primjećuje da SDP nije predložio dokaze kojima bi osporio pravilnost odluke DIP-a, već samo dokaze koji su već bili u spisu te u tužbi nisu izričito tražili održavanje rasprave.

Za VUS je nesporno utvrđeno kako je Maras za trajanja izborne promidžbe sabornicu koristio za odašiljanje izbornih poruka putem prijenosnog računala, koje su bile vidljive za televizijskog prijenosa sjednica, te je time postupio protivno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Stoga je i pozivanje na Poslovnik irelevantno, kao i na slučaj Engel u kojem se radilo o drukčijim okolnostima. Kako je Ustavni sud u sudske procese unio kriterij “mehaničke primjene zakona”, za pretpostaviti je da će SDP iskoristiti i tu mogućnost.

Ključne riječi

Komentara 6

KA
karlodrago
18:40 21.11.2020.

Žao mi je prekrasnog i lijepoga političara Marasa ispao iz sabora a gradonačelnik Zagreba nikada neće biti.

AB
abokatstir
23:23 21.11.2020.

degenerik mavas je perjenica partije, a imaju oni još takvih perjanica : stazića, pedje, glasovac, bere...

PV
prcko.vita
18:56 21.11.2020.

Maras neka plati sam jer je sam i kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije