Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marija Junaković

Suđenje šibenskoj piromanki: Svjedok vidio nepoznatog čovjeka na požarištu

Marija Junaković
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
09.01.2020.
u 12:33

Svjedok je rekao da je 27. srpnja prošle godine s dvojicom prijatelja gasio požar kod sela Rupići, ocijenivši da se zbog lošeg rasporeda vatrogasaca požar proširio te prebacio na obližnju gustu šumu

Ante Škugor, svjedok na suđenju Mariji Junaković optuženoj za izazivanje najvećeg lanjskog požara na području Dubrave kod Šibenika, u četvrtak je na šibenskom Općinskom sudu posvjedočio da je za gašenja požara primijetio nepoznatog čovjeka uz kojega je bio panj koji je gorio, a okolo je bilo sve zeleno.

Svjedok je rekao da je 27. srpnja prošle godine s dvojicom prijatelja gasio požar kod sela Rupići, ocijenivši da se zbog lošeg rasporeda vatrogasaca požar proširio te prebacio na obližnju gustu šumu.

Zajedno s interventnim vatrogasnim vodom iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje oko sat vremena borili su se da vatru stave pod kontrolu.   

"U jednom momentu šumskim putem prošao je stariji proćelavi čovjek, ali nitko se na njega nije obazirao jer je bilo kritično. Nakon što smo stavili vatru pod kontrolu, nas trojica smo otišli tim šumskim putem od pravca Bilica prema Rakovom selu i na jednom praznom prostoru gdje nema šume uočili panj koji je gorio, a sve oko njega bilo je zeleno. Ja sam to slikao", kazao je Škugor.

Napomenuo je da nitko od njih tog čovjeka nikada prije nije vidio, ali je s prijateljima odmah posumnjao da je upravo on potpalio požar jer nitko nije imao razloga tuda prolaziti u tom trenutku.

 "To sam planirao prijaviti, ali prvi dan proveo sam 15 sati na požarištu, a drugi je već bila konferencija za medije na kojoj je policija objavila da imaju krivca. Međutim, poslije sam shvatio da je sve to na klimavim nogama i da bi ovo moglo puno značiti“, naglasio je svjedok.

Fotografije opožarenog panja bit će uvrštene kao dokazi 

Potom je sutkinji Dijani Jakoliš pokazao fotografije opožarenog panja, koje će u daljnjem postupku biti uvrštene kao potencijalni dokazi.

"Nemoguće da je šiška pala i da je pala baš na panj", istaknuo je Škugor te naveo kako poznaje optuženu Mariju Junaković jer mu je sumještanka iz Dubrave, ali ju na dan požara ni idućih dana nije vidio.

Tužiteljica Maja Dogan na to je poručila kako nema poveznice između požara koji je već gorio i spomenutog panja, dok je odvjetnik obrane Zoran Mataić replicirao da poveznica itekako postoji.

"Druga osoba je taj dan bila na požarištu. Tko kaže da osim panja ta osoba nije zapalila nešto drugo", upitao je Mataić.

Prigovorio je da nije provedeno vještačenje utvrđivanja uzroka požara, već u spisu postoji samo izvješće Ravnateljstva za civilnu zaštitu iz kojeg se vidi da postoje dva požara čiji uzroci nisu identični, a oba su u pripisana Mariji Junaković. "Mislim da ovaj postupak ne može završiti bez vještačenja uzroka požara“, zaključio je Mataić.

Optužba je ostala pri stavu da je bio samo jedan požar, da je jako jugo vatru nosilo u raznim smjerovima pa je prešla autocestu.

Bit će saslušani i prijatelji svjedoka

Branitelji okrivljene predložili su da se na sljedećem ročištu saslušaju dvojica Škugorovih prijatelja koji su s njim taj dan gasili požar i vidjeli nepoznatog muškarca, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Optužena 53-godišnja Marija Junaković još uvijek je u istražnom zatvoru.

Tereti se da je 27. srpnja oko 13.30 sati u Dubravi s ciljem izazivanja požara otvorenim plamenom zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti, a požar se uslijed jakog juga brzo proširio te zahvatio područje od zaselaka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin do zaselaka Lugovići, Mihaljevići i Podlukovnik, ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte.

VIDEO Požari u Australiji:

U požaru je izgorjelo ukupno 900 hektara borove šume, a šteta nastala u požaru procijenjena je na 14,7 milijuna kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije