Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločinačko udruženje

Suđenje Mamićima: pregršt dokumenata iz Dinama vrtjelo se na ekranu sudnice

Zdravko Mamić
Denis Kapetanović /PIXSELL
08.05.2023.
u 13:49

Suđenje braći Mamić i još petorici konačno se zahuktalo. U sudnici su se na ekranima danas vrtjeli deseci i deseci stranica debelog spisa.

Suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću i još petorici optuženih za zločinačko udruženje i izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama konačno se zahuktalo, a u ponedjeljak su se na ekranima u sudnici vrtjeli deseci i deseci stranica debelog spisa. Vidjeli su se tako, primjerice, zapisnici s niza sjednica Izvršnog odbora NK Dinamo iz 2004. godine.

Riječ je o, službeno rečeno, čitanju materijalne dokumentacije. Spis, inače, broji nevjerojatnih preko 46.000 stranica, materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, i za njega je rezervirana cijela jedna soba na Županijskom sudu u Osijeku. U tom su procesu, podsjetimo, spojena druga i treća optužnica za malverzacije u Dinamu – u drugoj su imena sedam okrivljenika, i to Zdravka, Zorana i Marija Mamića, zatim Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića, a u trećoj je optužen samo Zdravko Mamić.

Obrane su budnim okom pratile svaku stranicu i nerijetko imale primjedbe, na što ih je sudac često opominjao, sumnjajući kako odugovlače, odnosno opstruiraju raspravu.

Ne treba ni napominjati kako će drugo suđenje braći Mamić biti dugo i iscrpljujuće. K tome, iako je USKOK predlagao da se ne ispituju ponovno svi svjedoci, a samo ih je tužiteljstvo predložilo oko 180, obrane se s time nisu složile pa će se na osječkom sudu ispitati i desetak nogometaša čiji su transferi obuhvaćeni optužnicom, pa tako, po svemu sudeći, i Luka Modrić, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, ali i aktualni trener modrih Igor Bišćan. Neće biti lako dovući na osječki sud igrače koji su rasuti po "cijelome svijetu", što se, u konačnici, pokazalo i u prvom procesu, kada je trebalo ispitati samo Modrića i Lovrena.

Podsjetimo, suđenje Mamićima i ostalima za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama putem off-shore tvrtki registriranih u inozemstvu, od Velike Britanije do Hong Konga, počelo je 18. travnja, nakon dvije godine stanke i nakon čak 12 pokušaja da se rasprava održi.

Komentara 8

FR
frend1
14:02 08.05.2023.

Znači njih 7 nije izvuklo ni 20 milijuna eura, a napravili su posao od preko 200milijuna eura... Svaki klub u ligi petici, koji se nalazi na top 5 mjesta na ljestvici, bi danas dao 50milijina eura dobrom menedžeru da mumu napravi/dovede Eduarda, Modrića, Gvardiola, Olma, Kovačića... Ali dobro, Hrvatska je poznata država u svijetu koja ima nultu stopu tolerancije na korupciju (malo morgen)

BS
Blue_shirt
16:31 08.05.2023.

Zanimljiva rečenica : "što ih je sudac često opominjao, sumnjajući kako odugovlače, odnosno opstruiraju raspravu". Dakle sudac misli da obrana razvlačiti suđenje jer prigovara dokaznim materijalima??? A tužitelj ne opstruira kad "iznajmi jednu cijelu sobu za odlaganje nekoliko desetaka tisuća stranica dokaza??? Reforma pravosuđa sutra i odmah ! Svi slični predmeti (todoric, mamic, sanader, kovacevic, vidosevic...) po istoj stranci, sam tužitelj nije siguran za što bi ih teretio pa prvo medijska paljba a nakon toga desetke tisuća stranica i nikad nitko ne doživi pravomoćnu presudu. To netko namjerno tako dopušta.

Avatar comandante
comandante
15:01 08.05.2023.

kakva logika!!! strašno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije