Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSTREMISTI U GRČKOJ

Suđenje koje traje pet godina: Grčki sud danas bi trebao izreći presudu pripadnicima Zlatne zore

Golden Dawn Trial Opening - Athens
Foto: Tzamaros Panayiotis/ABACA/PIXSELL
1/2
07.10.2020.
u 09:00

Presuda bi mogla zbrisati Zlatnu zoru s političke scene. Već su zbog samog suđenja platili cijenu, jer stranka nije uspjela prijeći prag od 3 posto kako bi ušla u parlament na izborima prošle godine.

Najveće suđenje radikalno desnim ekstremistima u Grčkoj, grupiranima u stranci Zlatna zora i oko nje, trebalo bi izricanjem presuda završiti u srijedu, nakon više od pet godina.

Šezdeset i osam osoba, među kojima su i čelnik stranke Nikolaos Michaloliakos i bivši zastupnici, kao i policijski dužnosnici, optuženo je da vodi zločinačku skupinu iza fasade političke organizacije.

Optužbe uključuju pokušaj ubojstva, ilegalno posjedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Tuženi su odbacili sve optužbe i tvrde da se radi o političkom zastrašivanju.

Zlatna zora doživjela je svoj politički vrhunac 2012., u vrijeme ekonomske krize u Grčkoj. Te godine dobila je 12 posto glasova na izborima i bila je treća najjača stranka u parlamentu.

Promovirajući radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni, Zlatna zora provodila ih je putem kriminalaca koji su terorizirali migrante, LGBT zajednicu i lijeve aktiviste.

Godine 2013. ubojstvo ljevičarskog aktivista, glazbenika Pavlosa Fisosa popularnog na atenskoj hip-hop sceni, konačno je jasno ukazalo na veze koje stranka ima s kriminalnim miljeom.

Suđenje je počelo u travnju 2015.

Sindikati i ljevičarske organizacije pozvale su na demonstracije protiv fašizma u srijedu, a konzervativni premijer Kiriakos Micotakis i ljevičarski oporbeni vođa Aleksis Cipras rekli su da ekstremisti moraju biti kažnjeni za svoja djela.

Presuda bi mogla zbrisati Zlatnu zoru s političke scene. Već su zbog samog suđenja platili cijenu, jer stranka nije uspjela prijeći prag od 3 posto kako bi ušla u parlament na izborima prošle godine.

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
09:17 07.10.2020.

kojoj stranci pripada zavadlav? srđan mlađan? čiji je član bio nekad poznati vinko pintarić? baš zgodno uklanjanje političkih suparnika optužbama za ovakve stvari. kako će se daleko ići, i tko će ići? stranke u oporbi imaju cilj doći na vlast, ali stranke na vlasti osim cilja opstani na vlasti imaju i alate za zadržavati se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije