Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog pogrešne odluke nema sučeve odgovornosti

Sudac Kovač bez sankcija

hrv-gla-txt.jpg
import
28.10.2006.
u 20:52

Nakon što je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku ukinulo odluku kojom je istražni sudac Mario Kovač oglasio taj sud mjesno nemjerodavnim u predmetu protiv Branimira Glavaša u "slučaju selotjep", predmet se tom sucu vraća na postupanje. Zločin se dogodio u Osijeku, što je prema Zakonu o kaznenom postupku glavni kriterij za mjesnu mjerodavnost. Prema mišljenju nekolicine pravnih stručnjaka s kojima smo razgovarali, odluka je suca Kovača očito bila pogrešna, a Vijeće je ispravno postupilo poništivši je, odnosno u tom se slučaju mjerodavnost suda ne može ukloniti.

U ponedjeljak o istrazi
- Svaki se sudac mora držati stava tog vijeća, što u konkretnom slučaju znači da bi Kovač trebao otvoriti istragu, ako se, naravno, osnovano sumnja da je Branimir Glavaš počinitelj - objasnio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Hoće li sudac Kovač donijeti rješenje o provođenju istrage, moglo bi biti poznato već u ponedjeljak.

Dogodi li se to, tada sudac može predložiti spajanje dvaju postupaka, no o tome će odlučivati sud u Zagrebu jer je tamo pokrenut prvi postupak. Teoretski je pak moguće da nakon što mu istekne pritvor u Zagrebu, Glavaš bude preseljen u osječki pritvor, ako se za to, naravno, stvore zakonski uvjeti.

Neosnovani napad
Zamoljen za komentar odluka koje su u posljednjih nekoliko dana donesene na osječkom sudu, Mario je Kovač kratko odgovorio.

- Ne smijem ništa komentirati, iako me se ovih dana nesnovano napada - kazao je jučer. Suca se pak ne može pozvati na odgovornost za mišljenje izraženo u odluci pa ne mogu slijediti ni bilo kakve sankcije jer postoji viši sud koji onda ukida odluku ako je smatra pogrešnom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije