Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI CRKVENO-MODNI STIL

Sudac - estradna zvijezda okružena bodyguardima

18.04.2009.
u 15:35

Pojavljivanje vlč. Zlatka Sudca ovoga tjedna na donatorskoj večeri u hotelu Antunović ponovno je uzburkalo javnost, i svjetovnu i crkvenu. Sudac se, naime, poput neke estradne zvijezde pojavio u pratnji tjelesnih čuvara, u bijelom odijelu, preplanuo i dotjeran do posljednjega detalja.

U najavi njegova dolaska pisalo je da će otpjevati i jednu svoju pjesmu, što je on nonšalantno odbacio pri dolasku jer je navodno žurio dalje na put, u Bosnu. Baš poput neke pop zvijezde koja je navratila u Zagreb, da tek svojom kratkom prisutnošću uveliča jednu takvu donatorsku večer na kojoj su bili i drugi estradnjaci, političari i brojni likovi iz javnoga života.

Zapravo, već u najavi i pozivu na tu donatorsku večer u zagrebačkom hotelu Antunović ime vlč. Zlatka Sudca stajalo je kao “mamac”, jer već samo njegovo pojavljivanje poput magneta treba privući medije, političku i estradnu kremu. Kao dobar prijatelj i duhovnik Zlatka Sudca te poznavatelj psihologije medija, isusovac o. Mijo Nikić (po struci psiholog) očito je računao upravo na to. I cilj je bio postignut. Naime, da nije bilo tih nekoliko Sudčevih rečenica na toj večeri, teško bi s nekoliko redaka uopće dospjela u medije.

Latino frizura
Sve to govori da je vlč. Zlatko Sudac postao estradna zvijezda par exellence. Njegov posjet javnim događajima jamči deseterostruku popunjenst i zanimanje javnosti, a tiskani mediji redovito bilježe rast naklade kada njegov lik osvane na naslovnici novina. Medijski znalci i aktualni spin-doktori tvrde da nakladu te vrste tiska podižu naslovnice samo s dva lika: Markom Perkovićem Thompsonom i – Zlatkom Sudcem.


Foto: Željko Hladika

Adekvatno takvom javnom statusu ponaša se i mladi krčki svećenik. Odavno je odbacio prvotni poluhipijevski imidž. Skinuo je kožnate narukvice s ruku koje je nosio dok je bio kapelan u Novalji na Pagu, a kosu malo skratio i prilično uredio frizuru. Naime, nije tajna da vlč. Zlatko Sudac boji kosu.

Odnosno, “osvježava je tamnim preljevom”, kako je posvjedočio vlasnik popularnog zagrebačkog frizerskog salona Ivica Zanetti, gdje vlč. Sudac redovito održava svoju “latino frizuru”. Šiša se stepenasto, a bojenje i šišanje stoji 310 kuna, posvjedočio je vlasnik frizeraja i dodao kako bi i drugi svećenici trebali držati do svoga izgleda kao što to čini njegova mušterija vlč. Zlatko.

Prema kazivanju nekih Sudčevih prijatelja iz studijskih dana, budući svećenik Zlatko već je tada poželio imati “kristoliki lik”, pa je još kao bogoslov počeo puštati kosu i bradu ne bi li što više bio nalik na Isusa Krista iz serije “Isus iz Nazareta” redatelja Franca Zeffirellija.

Sam Sudac to nikada nije ni potvrdio ni opovrgnuo, no sam je u svojoj knjizi rekao da je oduvijek bio neprilagođen i netipičan. Tako ga je umjetnička kreativnost, uz izradu slika i kipova, nagnala da se bavi šišanjem i šivanjem, pa je baš na bogoslovijama u Rijeci i Zagrebu ošišao 150 bogoslova. Šišao je čak i svoje poglavare, pa i jednoga pokojnog biskupa, a svojoj je sestri sam kreirao vjenčanicu za vjenčanje.

Puder preko križa
Iz svega toga proizlazi da vlč. Sudac nema svoga stilista, nego da je stilist sam sebi. Bijelo odijelo izabrao je također zbog atipičnosti, jer svi su svećenici u crnom. A Sudčeva poruka je drukčija, pa i on želi biti drukčiji: crna boja zatvara, a bijela otvara, jer je to boja nade, nečega novoga i prozračnoga.


Foto: Željko Hladika

Upravo takvi su njegovi nastupi i uloga u crkvenom i javnom životu. Zapravo, kaže se da je tako i Krist bio odjenut, pa je bijelo bio njegov definitivan izbor. Odijela nabavlja u Rimu i Italiji gdje postoji niz vrhunskih butika sa svećeničkom odjećom.

Da se do detalja brine za svoj izgled, govori i njegovana bradica za koju njegov frizer tvrdi da je Sudac sam uređuje i održava. Pomno oko zamijetit će da su mu brada i kosa uvijek iste boje. Lice mu je preplanulo, nagađa se provodi li vrijeme u solariju premda je vjerojatnije riječ o pojačanoj otočnoj pigmentaciji.

Zubi su mu kristalno bijeli i sjajni, pa svaki široki (i česti) osmijeh osvaja one kojima je namijenjen. Naravno, zubi su presvučeni porculanskim navlakama, što je sam nekoliko puta priznao jer to u svijetu rade svi ljudi koji imalo drže do sebe premda cijena takvog zahvata stoji cijelo malo bogatstvo.

Na njegovano lice, odnosno najviše na čelo, nanosi priličnu količinu pudera, i to najviše kako bi njime prikrio tragove križa koji ga je i učinio popularnim i slavnim. Tek dobrim zagledanjem u njegovo lice ili kad podigne obrve, mogu se vidjeti tragovi toga križa koji mu je, kako je ispričao u svojoj knjizi, nastajao polako, utiskujući se sve dublje i dublje te je s vremenom poprimio oblike kakve ima sada. U početku je bio debljine obične čačkalice, u formi rimskoga križa koji se polako širio i počeo ulaziti u dubinu te je dobio formu koju sada ima.

Zavist unutar Crkve
U rimskoj klinici Gemelli operirali su mu čelo, plošno razlili križ u tri dijela te ga odlili u plastici. Jedan dio čuva se u toj klinici, jedan je kod krčkog biskupa mons. Valtera Župana, a za treći se ne zna, tj. drži se da je u kongregaciji za kler u Vatikanu. Mjesto na čelu gdje mu je bio križ pomnjivo je operirano i zašiveno, ali Bog mu je na istome mjestu utisnuo novi križ, kako je rekao u knjizi. On je sada pod debelim slojem pudera.


Foto: Patrik Macek

Ruke su mu njegovane, manikirane, a obrve počupane i dotjerane. Baš kao što dolikuje zvijezdi. Međutim, upravo sve pobrojeno priskrbilo mu je golemu količinu zavisti, kritike i ljutnje unutar same Crkve. Mnogi svećenici ne odobravaju to njegovo “klerofashion” nadahnuće, kako ga posprdno nazivaju, tvrdeći da je estradizacija svećeničkoga poslanja nepotrebna i suvišna. Oni pak koji Sudca vole i odobravaju njegov rad tvrde da je riječ o tipičnom svećeničkom jalu koji je proporcionalan upravo Sudčevu javnom uspjehu i popularnosti.

No, čemu onda osobni čuvari, pitaju se neki njegovi kolege svećenici, jer dosad se nije čulo da je Sudcu itko ikada fizički prijetio. Ali, zaboravlja se pritom na činjenicu da je Sudac od samoga svoga početka, od 1999., čemu će posvjedočiti i autor ovoga teksta, bio okružen brojnim zaštitnicima koji su mu i stvorili imidž nedodirljive i teško dostupne osobe. A to mu je u startu, zapravo, dalo status svojevrsne zvijezde koji je sam, kao što se vidi iz brojnih detalja, razvio do savršenstva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije