Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud zabranio portalu da piše o ravnateljici, SNH i HND: 'Ovo je neviđena cenzura i udar na medije'

– Ovo je opasna sudska odluka za sve medije i za slobodu medija i novinarstva u Hrvatskoj – kazao nam dodatno čelnik HND-a Hrvoje Zovko
23. rujna 2021. u 10:23 33 komentara 3233 prikaza
Zagreb: Zgrada Hrvatskog novinarskog društva
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rješenjem o osiguranju Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna 2021., kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, hrvatsko pravosuđe posegnulo je za do sada neviđenom cenzurom "unaprijed".

Nakon što je H-alter u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?" u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno Poliklinike kojoj je na čelu, sudac Andrija Krivak potpisao je skandalozno rješenje kojim se jednom mediju zabranjuje pisati o određenoj osobi. Sud je pritom dao ocjenu novinarskog istraživanja kolegice Jindre bez saslušanja urednika ili novinarke te predstavnika nakladnika. Umjesto da eventualne dvojbe raspravi u redovnom procesu, sudac je odlučio do daljnjega zabraniti H-alteru istraživati postupanje javne ustanove i njezine ravnateljice! Takav presedan može biti poguban za slobodu medija u Hrvatskoj, stoji u današnjem zajedničkom priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH), a vezano uz odluku koju je prekjučer donio navedeni zagrebački Općinski sud.

"Nakon što smo godinama svjedoci SLAP-tužbi protiv novinara, ovaj put je i pravosuđe otišlo korak dalje te samo odlučilo ušutkati medij. Pritom treba napomenuti kako su ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander i njezini suradnici, prema svjedočenju kolegica i kolega novinara, više puta do sada propustili ponuđenu im priliku da javnosti predstave svoje viđenje kontroverzne doktrine "otuđenja djeteta" za koju neki stručnjaci iz prakse svjedoče kako se često zlorabi protiv žena žrtava nasilja. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske smatraju kako je ovdje riječ o opasnom pokušaju cenzure i nedopustivom ušutkivanju medija", navodi se u nastavku priopćenja HND-a i SNH-a, koje su potpisali čelnici tih dviju novinarskih organizacija Hrvoje Zovko i Maja Sever.

Priopćenje završava pozivom i porukom svim hrvatskim medijima, novinarima i urednicima da se odupru ovakvom obliku pritiska te u znak solidarnosti s kolegicom Jindrom i neprofitnim portalom H-alter prenesu istraživački serijal "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?" i time pokažu da se medije i novinare ne može ušutkati.

Naknadno smo još zamolili predsjednika HND-a Hrvoja Zovka da dodatno kaže koju riječ o cijelom ovom presedanskom slučaju.

– Ovo je opasna sudska odluka za sve medije i za slobodu medija i novinarstva u Hrvatskoj. Ponavljam, ovo je jako opasna odluka. I zato ćemo o svemu ovome, o cijelom ovom slučaju, izvijestiti sve naše svjetske partnere. A sad je, u ovoj situaciji, iznimno važna novinarska solidarnost, da svi mediji, urednici i novinari stanu zajedno protiv ovakvog napada na novinarske slobode. Jer ovo što se dogodilo nedopustivo je. Nedopustivo – kazao nam dodatno čelnik HND-a Hrvoje Zovko još jednom naglasivši potrebu da se mediji i novinari zajednički usprotive i odupru ovakvim napadima na novinarsku profesiju.

Nasilje u obitelji mentalno zdravlje nacije Poražavajuća statistika u pandemiji: Seksualno zlostavljanje djece povećano za 67 posto IZDAVANJE ŽURNIH VIZA Milanović podržao inicijativu pomoći afganistanskim novinarima čiji su životi u opasnosti IMAJU PRAVO ŽALBE Sud zabranio portalu H-Alter objavljivanje tekstova o Poliklinici za zaštitu djece, urednik: To je nedopustivo
NEZGODA NA SNIMANJU
Anđelka Prpić o traumi s kolegom: 'Krenuo me udariti u trbuh u osmom mjesecu trudnoće'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
 • Avatar IVANIVANIVAN
  IVANIVANIVAN:

  HND je dno dna tj parapolitička organizacija kao i gotovo svi mediji .......ne smeta HND što FAKTOGRAF smanjuje vidljivost nekim znanetvenicima i portalima te na taj način guši slobodu mišljenja i slobodnu medija .!

 • jorgen:

  Zanimljivo kako se na zadnje noge novinari dižu kada treba braniti sorosevo glasilo, a prešutno odobravaju cenzuru, napade i zabrane u svim onim slučajevima koji nisu na njihovoj ideološkoj liniji. Nije li u zadnjih godinu i pol aktualna mantra "slušajmo ... prikaži još! struku"? Ajde objasnite, kako u ovom slučaju BEZREZERVNO stajete na stranu ljevičarskog glasila H-Alter, a niste ni saslušali argumente udruga psihologa i socijalnih radnika koji su pozdravili odluku suda? Što, odjednom struka ne valja a mjerodavni su sorosevski financirani šarlatani?

 • Avatar abakus
  abakus:

  Sami cenzurirate drugačije mišljenje od onoga koje podržava vaše uredništvo, brišete komentare koji se tom vašem mišljenju protive, ismijavate i zlonamjerno etiketirate sve koji imaju drugačije mišljenje... i sada se nešto bunite? Licemjeri. Usput: Ne slažem se s odlukom suda. ... prikaži još! Pljuc na dnovinare.