Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOSTOVSKI DOBIO 16 GODINA

Sud u Skopju objavio presudu: Gjorgievski i Levkovska osuđeni na 18 godina zatvora za ubojstvo Denisa Tota

Sudsko vijeće Osnovnog krivičnog suda u Skoplju proglasilo je danas optužene krivima u slučaju ubojstva hrvatskog rukometaša Denisa Tota
STR-1234 /HALOPIX
30.11.2022.
u 12:20

Troje optuženih na početku suđenja reklo je da nitko od njih nije želio da se to dogodi. U uvodnim riječima njihovi odvjetnici istaknuli su da se ovaj kazneni događaj ne može okvalificirati kao ubojstvo

Osnovni kazneni sud u Skopju proglasio je troje optuženika krivima za ubojstvo hrvatskog rukometaša Denisa Tota koje se dogodilo 7. travnja ove godine ispred noćnog kluba u Gradskom parku u Skopju, izvještavaju makedonski mediji.

Veleposlanica Hrvatske u Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj obavijestila nas je o presudi.

– Upravo je objavljena presuda. Prvooptuženi Anđelo Gjorgievski osuđen je na 18 godina zatvora, jednako kao i drugooptužena Klementina Levkovska. Trećeoptuženi Andrej Kostovski osuđen je na 16 godina zatvora. Presude su nepravomoćne – obavijestila nas je Tiganj.

Makedonski portal 360 stepeni piše da su prvostupanjskom presudom određene zatvorske kazne – Angelo Gjorgievski (28) dosuđen je na 18 godina zatvora, Klementina Levkovska (19) također na 18 godina, a Andrej Kostovski (19) na 16 godina zatvora. 

– Presudu je izreklo sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Elenom Ilievskom-Josifović. Angelo i Klementina, rekao je sudac, imali su veću ulogu pri počinjenju zločina. Za Angela je naveo da je prvi udario Tota, a Klementinu, koja ga je najviše udarala, sudac je opisao kao "izuzetno upornu". Osim zatvorske kazne, sud je odredio i odštetu za obitelj ubijenog rukometaša, po 9 milijuna makedonskih denara za majku i oca te 8 milijuna za brata Denisa Tota. Suđenje je trajalo manje od tri mjeseca – istaknuli su na portalu 360 stepeni govoreći o suđenju koje je počelo 5. rujna kada je tužiteljstvo iznijelo optužbu.

– Tužiteljica OJO Skopje Tanja Trajčevska opisala je kobni događaj, navodeći da je svađa troje optuženih započela u taksiju, a zatim se nastavila izvan njega. Verbalni sukob prerastao je u fizički obračun u kojem je Tot zadobio nekoliko udaraca, najprije šakama, te je pao na asfalt. Dok je ležao, prema navodima tužiteljstva, zadobio je više udaraca nogom i rukama po glavi i tijelu. Zbog teških ozljeda Tot je pao u komatozno stanje, dijagnosticirano mu je nagnječenje mozga, prestala je aktivnost moždanih neurona, a sve to je idućeg dana (8. travnja) rezultiralo njegovom smrću.

Troje optuženih na početku suđenja reklo je da nitko od njih nije želio da se to dogodi. U uvodnim su riječima njihovi odvjetnici naveli da se ovaj kazneni događaj ne može okvalificirati kao ubojstvo jer nije bilo namjere. U sudnici je saslušano više svjedoka, a među prvima javio se Denisov otac Igor Tot, koji je kazao kako očekuje da se dozna istina, da se vidi jesu li optuženi krivi te da se odredi primjerena kazna ako su krivi.

Kao svjedoci pozvani su i vještaci sudske medicine koji su kazali da su najteže ozljede koje je zadobio rukometaš bile nagnječenje mozga i ozljeda leđne moždine koja je bila smrtonosna. Da nije bilo ozljede leđne moždine, odnosno da je došlo samo do kompresije velikog mozga, smatraju da bi Tot imao više šanse preživjeti.

Na prijedlog tužiteljstva svjedočio je i psihijatar Aleksandar Marcikić, koji je rekao da su svi optuženi u vrijeme događaja bili dobrog psihičkog zdravlja, pa su, kako je naveo, mogli razumjeti svoje postupke, preuzeti posljedice i svladati se. Da je rukometaš bio pod utjecajem alkohola, svjedoče i prijatelji optuženih koji su kobne večeri bili s njima u noćnom klubu.

Nakon saslušanja svjedoka i izvođenja materijalnih dokaza prije desetak dana izrečene su završne riječi u kojima je tužiteljica Trajčevska tražila da se trojica optuženih proglase krivima, a obrana je zahtijevala oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužiteljstvo nije dokazalo postojanje elemenata kaznenog djela ubojstva, prenosi portal 360 stepeni.

Ovo stravično ubojstvo hrvatskog rukometaša u Skopju pratio je i Večernji list čijem su novinaru proslijedili videosnimku na kojoj se vidjelo nemilosrdno premlaćivanje i ubojstvo Denisa Tota. Spekuliralo se da u Makedoniji pokušavaju zataškati ubojstvo hrvatskog rukometaša, no to su opovrgnuli iz bolnice, a takve tvrdnje osporila su i tijela vlasti.

Prvooptuženi je pobjegao, no nakon nekoliko dana uhićen je kod zračne luke. Tragično stradavanje hrvatskog rukometaša obilježila je i činjenica da mu nitko nije pokušao pomoći, a mnogi su gledali kako ga bespomoćnog udaraju na tlu ispred diskoteke. 

>> VIDEO Objavljeni detalji požara u centru Zagreba: Policija otkrila koga dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom

Ključne riječi

Komentara 14

TR
tratincica68
12:16 30.11.2022.

to se zove osuda a ne ka kod nas 2 miseca bukse i nastavi disi stao.uz onu da sudenje traje 23 godine

JO
Joška
12:45 30.11.2022.

čudno je to makedonsko sudstvo...u HR bi nakon 18 godina suđenja dobio 3 mjeseca, a kod njih kontra...

ZG
zg1985
13:42 30.11.2022.

znaci i makedonija nas je pretekla na polju pravosudja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije