Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT MATURANTA

Sud štiti maloljetne napadače na Luku Ritza

Autori: Ivanka Toma, M. Zrinjski, S. Knežević
22.01.2009.
u 20:34

U istražnom postupku protiv skupine mladića koju se sumnjiči da je odgovorna za smrt Luke Ritza, a iz tromjesečna pritvora u Remetincu pušteni su prije dva dana, sud je do sada ispitao sve svjedoke te je provedeno vještačenje kojim bi se trebao ustanoviti uzrok smrti maturanta (19).

Uobičajen tempo
Vještačenje se oduljilo jer su vještaci prikupljali medicinsku dokumentaciju iz svih zdravstvenih institucija u kojima je nesretni mladić zatražio bilo kakvu medicinsku intervenciju. Kako postoji mogućnost da je Luka umro od aneurizma na mozgu, što bi značilo da smrt nije uzrokovana udarcima, državni je odvjetnik od suda zatražio dopunsko vještačenje, a to mu je i odobreno.

U dopisu Zavodu za sudsko vještačenje sud je napomenuo da je posrijedi maloljetnički predmet koji sam po sebi znači žurno postupanje te da osumnjičenim mladićima istječe pritvor. Istraga o smrti Luke Ritza provodi se uobičajenim tempom, no treba imati na umu da je Zakon o sudovima za mladež posebno restriktivan kad je riječ o maloljetnim osumnjičenicima.

Štiti ih od stigmatiziranja, a kako im se ličnosti još formiraju, mjere pritvora iznimka su koja u rijetkim slučajevima traje tri mjeseca.

Jesu li na nastavi?
Stjepan Kos, ravnatelj srednje škole u koju ide jedan od Lukinih napadača  nije znao reći je li se mladić ponovno pojavio na nastavi. O tome će, kazao je ravnatelj, naknadno razgovarati s njegovim razrednikom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije