Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sud potvrdio: Ginekolozi Fara, Pitner i Kirchbaum idu u zatvor

Presuda je poslana na izvršenje, a ako sve protekne po uobičajenoj proceduri, osuđeni ginekolozi u iduća dva mjeseca trebali bi biti u zatvoru
04. ožujka 2013. u 12:55 4 komentara 3164 prikaza
slucaj operacija,portal (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nešto više od godinu dana nakon prvostupanjske presude varaždinski Županijski sud donio je i pravomoćnu presudu ginekolozima iz slučaja "Ordinacija".

Prema toj, nešto izmijenjenoj presudi, najveću je kaznu dobio varaždinski ginekolog Davor Fara. Njemu je zatvorska kazna u odnosu na prvu presudu produljena za tri mjeseca i to za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Fara je ukupno osuđen na dvije godine zatvora, a izrečena mu je i novčana kazna od 35.016 kuna.

Zoranu Pitneru kazna je smanjena s dvije godine i četiri mjeseca na godinu dana, no to ne znači da u zatvoru neće provesti i duže vrijeme. Naime, u njegovu slučaju postupak nije gotov, nego se u odnosu na dva dijela ukida prvostupanjska odluka te će se u tom dijelu provesti ponovni postupak. S time da je, prema stavu drugostupanjskog suda, umjesto kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti riječ o kaznenim djelima primanja mita, a koja su u nadležnosti USKOK-a i Županijskog suda u Zagrebu.

Oskaru Kirchbaumu kazna je smanjena s godine i pol na godinu i dva mjeseca, a izrečena mu je i novčana kazna od 19.821 kuna, dok je ginekolog Aleksandar Jukić osuđen na godinu dana uvjetno. I njemu je izrečena novčana kazna i to u iznosu 9330 kuna.

Inače, četvoricu ginekologa teretilo se da su kao ginekolozi Opće bolnice Varaždin kod više trudnih žena, na njihovo traženje ili uz posredovanje ginekologa iz Novog Marofa Pave Perkovića, ginekologa privatnika iz Koprivnice Nevena Hečimovića i ginekologa privatnika iz Bjelovara Cvjetka Čandrlića, obavljali medicinske zahvate prekida neželjene uredne trudnoće, za što su tražili i primali novčane iznose u rasponu od 600 do dvije tisuće kuna, a novac su zadržavali za sebe. Optužena je bila i Ladislava Veselić koja je radila na odjelu citologije varaždinske Opće bolnice, a teretilo je se da je napravila Papa-testove za Pitnerove pacijentice, no računi za to nisu ispostavljeni.

Pavo Perković osuđen je na godinu i devet mjeseci zatvora, Neven Hećimović na osam mjeseci zatvora, Cvjetko Čandrlić na sedam mjeseci, Ladislava Veselić osuđena je na godinu dana zatvora. Svi navedeni kažnjeni su uvjetno, odnosno ići će u zatvor samo ako u roku dvije godine počine novo kazneno djelo.

Inače, u odnosu na Davora Faru, Oskara Kirchbauma i Zorana Pitnera, odlukom Županijskog suda ukinuta je i sigurnosna mjera obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti liječnika u trajanju od jedne godine.

– S obzirom na to da je u međuvremenu na snagu stupio novi kazneni zakon, kazne su nešto ublažene, no presuda je potvrđena nekih 90 posto – kazao je glasnogovornik varaždinskog Općinskog suda Denis Krnjak. Presuda je poslana u Županijski sud na izvršenje, a ako sve protekne po uobičajenoj proceduri, osuđeni ginekolozi u idućih mjesec i pol do dva mogli bi biti upućeni u Remetinec.

>>Ginekolozi Kirchbaum, Pitner i Perković pušteni iz pritvora

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • vrt:

    tako mala kazna za ubijanje djece u poodmakloj trudnići???? jesu li izgubili i liječničke dozvole???? nadam se da neće više nikada kročiti u zdravstvenu ustanovu - kojoj je cilj pomaganje ljudima, a ne ubijanje kako su se uostalom izričito i ... prikaži još! u Hipokratovoj zakletvi obavezali

  • vrt:

    "U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje ... prikaži još! mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."

  • Helena1:

    Sramota oni su jedni od najpoštenijih doktora koje sam upoznala a bila sam dosta dugo u bolnicama u Zagrebu....Sramotno....