Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud ovršenoj oprostio 31.865 kuna duga za telefon, bolnice i proračun

JSP se provodi isključivo prema blokiranima dulje od tri godine koji u Fininu očevidniku imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice
06. lipnja 2019. u 06:38 11 komentara 7115 prikaza
osobni bankrot
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Fina je objavila da su od početka godine poslali ukupno 80.845 prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača (JSP) na 30 općinskih sudova u državi. Inače, Fina je, uglavnom u siječnju, poslala ukupno 115.613 poziva potrošačima radi očitovanja pa ih je 10.902 bilo suglasno s provedbom JSP-a, dok ih 25.890 nije bilo suglasno.

Ilustracija Jednostavni stečaj Tisuće odbile priliku da se riješe duga: 'Nisam znao što me čeka'

Ostali se nisu očitovali, ali temeljem zakona to ima značaj suglasnosti s tim da potrošači i naknadno uvijek mogu izraziti svoje protivljenje. JSP se provodi isključivo prema blokiranima dulje od tri godine koji u Fininu očevidniku imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice.

Šalju pozive vjerovnicima

U tijeku je objava sudskih e-oglasa u kojima se vjerovnici pozivaju da u roku od 45 dana ospore popis imovine koji je potrošač podnio. Ili da sami obavijeste sud o imovini potrošača iz koje bi mogli namiriti svoje potraživanje te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. U najvećem broju slučajeva radit će se upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači nisu dostavili popis pa se smatra da su izjavili kako nemaju imovine. Nakon proteka roka, ovisno o dobivenim podacima, sud odlučuje o otvaranju JSP-a te provjerava mogućnost namirenja vjerovnika iz imovine potrošača prema dostavljenom popisu i/ili podacima iz službenih registara koje pribavi Fina od Ministarstva financija, Porezne uprave i drugih tijela i osoba koje vode evidencije o imovini potrošača. Vrijednost potrošačevih pokretnina, odnosno prava sud utvrđuje zaključkom po slobodnoj ocjeni, a procjenu može povjeriti i sudskom ovršitelju, odnosno procjenitelju ili posebnom vještaku. Sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog stečaja potrošača ako utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000 kuna.

Zagreb: Prosvjed "Dosta je ovršnog terora" u organizaciji Inicijative Ovršni ustanak novi Ovršni zakon Ovrhe će trajati dulje, dužnike će uništiti visoke kamate

Zasad je riječ uglavnom upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači, a ni vjerovnici, nisu dostavili popis imovine, dok sudovi u evidencijama nisu našli dokaza da potrošači imaju imovinu vredniju od 10.000 kuna pa se stoga formalno provodi jednostavni stečaj potrošača u kojem se blokirane oslobađa plaćanja svih obveza te se o tomu izvještava potrošača, vjerovnike i Finu, nakon čega slijedi deblokada računa potrošača.

Primjerice, Općinski sud u Slavonskom Brodu, stalna služba u Novoj Gradiški, po sudskoj savjetnici 3. lipnja otvorio je postupak JSP-a nad imovinom potrošača iz Okučana te ga i zaključio oslobodivši ga obveza prema vjerovniku A1 Hrvatska temeljem dvaju rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave javnog bilježnika. I to “za dug od 4747,71 kn, nenaplaćene kamate na glavnicu od 3929,38 kn, nenaplaćeni trošak od 1193,10 kn, nenaplaćene kamate na trošak od 850,88 kn i naknade Fini za provedbu/izvršenje osnove za plaćanje od 262,20 kn”. U drugom slučaju ovrhe još iz 2011. godine u odnosu na istog vjerovnika radilo se o ukupnom dugovanju od 3762 kune, odnosno ukupno 14.744 kune.

Primanja samo za djecu

U konkretnom slučaju sud je utvrdio da je potrošač u zadnje tri godine imao isključivo primitak po osnovi doplatka za djecu i za opremu novorođenog djeteta, a ta su primanja izuzeta od ovrhe. Utvrđeno je i da nije (su)vlasnik nekretnina u RH.

Blokirani FINA OTKRILA Evo koliko je građana i tvrtki u Hrvatskoj blokirano zbog dugova

Inače, u zakonski uvjet “do 20.000 kuna” uračunava se glavnica, a ne i kamate i troškovi ovršnog postupka. Tako je Stalna služba u Valpovu Općinskog suda u Osijeku zaključila kako je postupak prema potrošačici iz Novaka Bizovačkih temeljem osam ovršnih javnobilježničkih rješenja u odnosu na A1, HT, KBC Zagreb i Osijek te proračun RH s osnova troškova kaznenog postupka, utvrdila ukupnu osnovu za plaćanje u iznosu od 17.879,73 kune. Stoga je zaključeno da potrošačica udovoljava kriteriju za provedbu JSP-a premda je njezino ukupno dugovanje uz kamate i troškove postupka 31.865 kuna. I ona je u tri godine imala primitke od tek nekoliko tisuća kuna za doplatak i novorođenče. Vjerovnici, zasad pretežno teleoperateri, tako ostaju bez potraživanja, dok ispada da su javni bilježnici i odvjetnici “badava krečili” jer ni oni ne mogu naplatiti svoj trošak.

Oprošteni i ovršni dugovi Osječanina koji ima stan, Peugeot 307 i prima plaću

Općinski sud u Osijeku nad Osječaninom je proveo postupak jednostavnog stečaja potrošača oslobodivši ga obveza po četiri ovršna rješenja, a sve skupa u iznosu od 3774 kune po osnovi glavnice. Sud je provjerom ustanovio da potrošač ostvaruje primanja od oko 2900 kuna, da je vlasnik Peugeota 307 iz 2003. godine te da je vlasnik stana u Osijeku površine 61,44 četvorna metra. Sud je slobodnom ocjenom utvrdio da je vrijednost imovine iz koje bi se vjerovnici mogli namiriti 9000 kuna. Na taj je iznos procijenjena vrijednost automobila, odjeće i stvari u kućanstvu koje bi potrošač mogao imati s obzirom na njegova primanja. Potrošač se na poziv Fine nije očitovao, a ni vjerovnici.

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • larala:

  država oprašta dugove pojedinaca prema teleoperaterima da bi isti tu lovu namirili većim cijenama nas koji uredno plaćamo.....nadam se da je sad nekima jasno zašto se a1 i ht bore da ostanu jedini u hr.

 • iva.begovic:

  Nedavno sam bila prijaviti promjenu prebivališta u policijskoj upravi prema mjestu stanovanja. I dok sam čekala, a red je bio poveći, slušala sam priče sa šaltera. I to izgleda ovako: dođu osobe X i Y kako bi osoba X prijavila ... prikaži još!ila prebivalište na adresi osobe Y. Osoba Y pri tome potpisuje izjavu da je vlasnik/ca stana na toj adresi i da je suglasan s time da osoba X prijavi prebivalište na adresi njegova stana. Nije potrebno da osoba Y pri tome ima vlasnički list za stan u kojem će prebivati osoba X. I kada sam na šalteru pitala kako provjeravaju je li osoba Y vlasnik stana na koji se prijavljuje osoba X, da li povlače podatke iz evidencije u zemljišnim knjigama ili poreznoj upravi, obzirom da vidim da ne traže vlasnički list, odgovorili su mi "ne, ne provjeravomo podatke o vlasništvu nekretnina na koje se građani prijavljuju ili prijavljuju druge osobe jer oni potpisuju izjavu pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da su vlasnici nekretnine na toj adresi". I stvarno, na izjavi stoji ta klauzula odgovornosti. Svi znamo da ta klauzula, u nas tj. u našem pravosuđu, vrijedi manje od papira na kojem je napisana. U prijevodu, podstanar može prijaviti podstanara koji onda može prijaviti drugog podstanara. I tako više osoba može biti prijavljeno na jednoj adresi, a da to vlasnik stana i ne zna. U 21 stoljeću,, negdje na Balkanu.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  sud je oprostio dug, ali vjerovnik nije! vjerovnika se sad zakonima tjera da ostane bez novca za uslugu i robu koju je ovaj dužnik koristio i uzeo! kako će u ovoj državi biti dobro, kad se samo gomilaju ljudi sa ... prikaži još! povlasticama?! što je ovo nego povlastica, sud te 'oslobodi' duga... nekretninu u kojoj živiš ti se ne može ovršiti.. super, sve prepišeš na druge, sebi ostaviš stan, iz kojeg te ne mogu izbaciti, kolki god dug imao... treba tu stvar riješiti drakonski, vjerovnicima dati slobodne ruke da uzimaju sve što stignu, dok se ne namire. sud nek samo pripazi da oduzeta imovina nije veća od stvarnog duga dužnika.