Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Evo koliko je građana i tvrtki u Hrvatskoj blokirano zbog dugova

Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem veljače iznosio 23,9 milijardi kuna, što je za 213,7 milijuna manje nego krajem siječnja ove godine
15. ožujka 2019. u 14:51 10 komentara 873 prikaza
Blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Krajem ovogodišnje veljače zbog neispunjenih osnova za plaćanje u blokadi je bio 262.760 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,9 milijardi kuna te 18.854 poslovna subjekata, s ukupnim dugom od 8,66 milijardi kuna, objavila je u petak Fina.

Blokirani i HUAN potpisali ugovor o suradnji Blokirani i agencije za naplatu protiv novog Ovršnog zakona Dogovorili šest točaka za bijeg iz dužničke krize

Po podacima Fine, krajem veljače blokiranih građana bilo je 1.826 ili 0,7 posto manje nego krajem siječnja.

Blokirani su građani krajem veljače dugovali za glavnicu iznos od 17,24 milijarde kuna, što je za 155,8 milijuna kuna ili za 0,9 posto manje nego krajem siječnja.

Istodobno, dug građana po osnovi kamata iznosio je 6,6 milijardi kuna, što je u odnosu na siječanj manje za 57,96 milijuna kuna ili za 0,9 posto.

Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem veljače iznosio 23,9 milijardi kuna, što je za 213,7 milijuna manje nego krajem siječnja ove godine

Blokirani Fina: U Zagrebu 52,9 tisuća blokiranih, dužni 5,26 milijardi kuna

Po podacima Fine, najveći iznos duga građana - 6,5 milijardi kuna (bez kamata) odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,8 posto.

Najveći, pak, broj građana, njih 103.175, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Krajem veljače u blokadi je zbog duga većeg od milijun kuna bilo 1.534 građana, što je u ukupnom broju blokiranih građana udio od 0,6 posto, ali je njihov udio u ukupnom dugu građana znatno veći i iznosi 6,78 milijardi kuna ili 39,3 posto. Od 6,8 milijardi duga građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, najveći se dio duga odnosi na vjerovnike iz financijskog sektora - 3 milijarde kuna.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka VELIKI PREVID Blokirani ogorčeni: Sudovi objavili sve osobne podatke

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Broj blokiranih poslovnih subjekata 18,8 tisuća

Podaci Fine pokazuju i da je krajem veljače bilo blokirano 18.847 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za sedam pravnih osoba ili 0,04 posto manje u odnosu na siječanj.

Dug poslovnih subjekata na osnovi glavnice bio je 6,63 milijarde kuna, a pribroje li se tomu i kamate u iznosu od 2 milijarde kuna, ukupni je dug poslovnih subjekata krajem veljače iznosio 8,66 milijardi kuna.

`kozmetičke izmjene` Novi Ovršni zakon: Blokirani i dalje nezadovoljni

Po podacima Fine, u blokadi je krajem veljače bilo 7.285 pravnih osoba s ukupnim dugom od 6,8 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 5,2 milijarde, a na kamatu 1,58 milijardi kuna.

U blokadi je bilo i 11.562 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovi glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 447,6 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba krajem veljače iznosio je 1,86 milijardi kuna.

VIDEO Kako u osobni bankrot

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  To nisu točni podaci jer osim fine ovrhe provodi i mirovinski zavod i to mimo saznanja fine i njihovog redosljeda u očevidniku i vi jednostavno ne možete doći do kompletnog saznanja o broju vjerovnika i ukupnom dugu...samo mi nije jasno ... prikaži još! po kojem to zakonu rade i kako to da ostali vjerovnici šute što ih se na taj način preskače u redoslijedu naplate...

 • roundtrain:

  Blokirano nije niti 7 % pučanstva. Toznači da 93 % građana RH dobro živi.

 • stefan:

  U Njemačkoj dobijete papire i radnu dozvolu u toku od pola sata. Za hr bi bilo jeftinije da sve ćate pošalje u penziju i da se ne hrane političari, ni plenkovic, nego da se konačno pokrene nova Hrvatska