Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna odluka

Sud odlučio: Alen Čamdžić može biti izručen Tunisu

V. Gorica: Jako osiguranje zgrade Županijskog suda gdje se odlučuje o izručenju Alena Čamdžića
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
09.05.2018.
u 14:47

Čamdžić je uhićen 13. ožujka u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, a Tunis ga traži zbog ubojstva Mohammeda Zawahrija

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici odlučilo je da postoje pretpostavke da se Alen Čamdžić može izručiti Tunisu.

Riječ je o nepravomoćnoj odluci na koju postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu, a ako Vrhovni sud odbije žalbu, konačnu odluku donosi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Čamdžićev odvjetnik Krešimir Škarica samo je kratko kazao da su dobili odluku i da će se na nju žaliti. Čamdžić je uhićen 13. ožujka u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, a Tunis ga traži zbog ubojstva Mohammeda Zouarija.

U nastavku donosimo cijelo rješenje Županijskog suda.

Rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici broj Kv I-20/18 od 8. svibnja 2018., na temelju članka 56. stavak 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje izručenika A.Č., s prebivalištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, a radi vođenja kaznenog postupka pred prvostupanjskim sudom Republike Tunis, Pravosudne uprave za suzbijanje terorizma, koji je pred tim sudom u tijeku zbog kaznenog djela terorizma iz članka 1., 2., 5., 10., 13., 14., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37. i 40. Temeljnog zakona broj 26. iz 2015., članka 32., 68., 69. i 72. Kaznenog zakona Republike Tunis, te članka 6., 21., i 35. Zakona broj 76 - 18 iz 1976. s izmjenama. 
Izručenik je na temelju međunarodne tjeralice 13. ožujka 2018. uhićen u Republici Hrvatskoj po službenicima Postaje aerodromske policije Pleso, a od 14. ožujka 2018. rješenjem suda istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici nalazi se u ekstradicijskom pritvoru (određen je istražni zatvor). 

Tijekom ispitivanja izručenik se usprotivio pojednostavljenom izručenju i nije se odrekao načela specijalitete ujedno poričući inkriminacije za koje se tereti. 

Molba za izručenje zaprimljena je u ovom sudu unutar roka od četrdeset dana od pritvaranja, a i sastavljena je u skladu s odredbama članka 43. stavak 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, te sadrži sve podatke iz članka 8. stavak 3. istog Zakona. 

Utvrđeno je i da ne postoje zakonske smetnje za izručenje iz članka 35. stavak 1. već citiranog Zakona. 
Također, je utvrđeno da je kazneno djelo prema važećim zakonima Republike Tunis moguće podvesti pod kazneno djelo terorizma kao složenog kaznenog djela iz članka 97. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, za koje je na temelju citirane zakonske odredbe propisana kazna zatvora od tri do petnaest godine. 

Ključne riječi

Komentara 4

TR
tramontana
15:27 09.05.2018.

Koga ste ga vraga išli vatati- Mogli ste s njim u gepek iskrcati dikod u Bosni-

Avatar DŠ.....
DŠ.....
16:40 09.05.2018.

Nema straha. Tu je Čamdžićev anđeo čuvar Dražen Bošnjaković, borac za prava maloga čovjeka. Ne će on dati da ga zločesti Afrikanci izrabljuju.

KO
koraknaprijed
15:51 09.05.2018.

Ništa od te presude,pada na višem sudu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije