Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sud EU: Prava iz istospolnog braka vrijede i gdje takav brak ne postoji

Spor o kojem je odlučivao Sud EU u Luksemburgu vodio se oko rumunjskog i američkog državljanina, koji su se 2010. vjenčali u Bruxellesu, a kad su se odlučili preseliti u Rumunjsku pozvali su se na Direktivu o slobodi kretanja.
05. lipnja 2018. u 14:02 140 komentara 2052 prikaza
gay brak
Foto: Thinkstock

Prava istospolnih bračnih parova moraju biti priznata u svim državama članicama Europske unije, bez obzira priznaju li same te države u svom zakonodavstvu istospolni brak, nakon što je Sud Europske unije danas presudio da pojam “bračni drug”, u smislu odredaba prava EU o slobodi boravka građana Unije i članova njihove obitelji, obuhvaća i istospolne bračne drugove.

gay par Zaobišli zakon Mogu li se i u nas djeca gay parova upisati kod matičara

Spor o kojem je odlučivao Sud EU u Luksemburgu vodio se oko rumunjskog i američkog državljanina, koji su se 2010. vjenčali u Bruxellesu, a kad su se odlučili preseliti u Rumunjsku pozvali su se na Direktivu o slobodi kretanja, kojom se bračnom drugu građanina Unije omogućava da se pridruži svojem supružniku u državi članici u kojoj ovaj potonji boravi. 

Rumunjske vlasti odlučile su da Amerikanac nema pravo na boravak u Rumunjskoj dulji od tri mjeseca jer ga se, pošto rumunjsko zakonodavstvo ne priznaje istospolne brakove, ne može smatrati “bračnim drugom”. Spor se preselio na sud, a sada je najviša sudska instanca EU, čije presude postaju službena interpretacija zakona Unije, odlučila da Rumunjska, pa slijedom toga i svaka druga članica EU, mora priznati kao bračnog druga osobu iz istospolnog braka koji je legalno sklopljen drugdje.

Željka Markić 3 milijuna potpisa Željka Markić podržala Rumunje koji traže referendum o braku

Ta obveza države, da prizna istospolni brak sklopljen negdje drugdje samo kako bi odobrila pravo na boravak koji iz braka proizlazi, ipak ne znači da se državi automatski nalaže obveza da u svojem nacionalnom pravu propiše instituciju istospolnog braka, pojašnjavaju sa Suda EU. 

- Ovo je fantastična vijest za dugine obitelji. Sloboda kretanja je pravo svih građana EU, koje se može ograničiti ovisno o tome koga volite. EU štiti naša prava - komentirala je Sophie in ’t Veld, nizozemska europarlamentarka i liberalka koja vodi neformalnu skupinu EP-a koja se bori za prava LGBTI osoba. 

gay brak
1 / 6
Kanada: Ubojstva u Torontu
Slikovnice Roditelji se podijelili Katolička i gay slikovnica u ratu zbog rodne ideologije
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • sudbina x:

  Kako da ne, imao je Brukselles i pravila o migrantima pa im je Orban postavio žicu i što sad...? Ono što je hrvatski narod izglasao na referendumu nikakv Brukselles ne može poništiti...Tako a ti piši te svoje nebuloze negdje drugdje...

 • Deleted user:

  To ti je EU... sloboda narodu. To su zagovarali hrvatski "liberali"... samo je pitanje dana kad ćemo morati poštivati pravo prve bračne noći... a možda se briselski pedofili odvaže pa otvoreno zatraže da imaju pravo prvi leći sa svakim EU ... prikaži još! državljaninom prije nego postane punoljetan!

 • Avatar 456852
  456852:

  "moraju biti priznata" - e pa ajde da vidite da i NE MORAJU ;) van iz EU !