Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katolička i gay slikovnica u ratu zbog rodne ideologije

Nismo se željeli postaviti militantno, naše društvo treba dijalog, ali dijalog zasnovan na argumentima, kazao je don Mihovil Kurkut
19. travnja 2018. u 06:47 122 komentara 10893 prikaza
Slikovnice
Foto: Salesiana
Pogledajte galeriju 1/3

U katoličkom pogledu muški i ženski rod neodvojiv je od spola, a Bog je određenom rodu podario određene darove – dvije su to temeljne poruke roditeljima kako im se olakšalo tumačenje pojmova roda i spola djeci, sažete u dvije nove slikovnice – “Svako tijelo ima nešto reći” i “Bog ima svrhu za djevojčice i dječake” – koje su i službeno prezentirane roditeljima.

Zagreb: Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj" Moja dugina obitelj Predstavljena slikovnica s istospolnim roditeljima: 'Želimo razbiti predrasude'

Dvije slikovnice preuzete su od američke izdavačke kuće, otisnute na hrvatskom jeziku u izdavačkoj kući Salesiana – i to neposredno nakon ratifikacije Istanbulske konvencije te nekoliko mjeseci nakon što je otisnuta i javnosti predstavljena slikovnica za djecu čiji glavni likovi žive s istospolnim roditeljima.

Društvu treba dijalog

Tako su salezijanci, čija je temeljna odrednica između ostalog i odgoj, djeci od četiri do sedam godina željeli ponuditi tumačenja zasnovana na kršćanskim načelima poručujući pritom kako se zalažu za dijalog, ali dijalog zasnovan na argumentima – i to onima koje su prikazali u slikovnicama. Uostalom, naglašavaju u izdavačkoj kući Salesiana, autorica knjiga Monica Ashour dio je evangelizacijskog tima koji proučava i promiče teologiju tijela za djecu počevši od najmlađe djece.

– Kroz ove dvije slikovnice nastoji se prikazati otajstvo ljudske osobe u svjetlu katoličke vjere – poručuju iz Salesiane. No je li ovdje riječ o svojevrsnom ratu slikovnicama, gdje je s jedne strane u mekom uvezu lik djevojčice Ane koja odrasta s dva tate i s druge strane slikovnica tvrdog uveza u kojoj se ističe da samo žena može postati supruga, mama ili redovnica? Jesu li te slikovnice samo dobar fitilj za žustre podjele među roditeljima koji ionako kontroliraju ili bi barem trebali kontrolirati sadržaje dostupne svojoj djeci?

Splajena slikovnica Tata + tata Ivan Hrstić Hrvatski Fahrenheit 451: Neka gore slikovnice!

– Dakako da ovo nije rat slikovnicama. Slikovnice smo počeli pripremati u rujnu, a u međuvremenu je u javnosti ova tema postala aktualna. Zato ove slikovnice i promatramo kao doprinos našem društvu koje treba različitosti. Nismo se željeli postaviti militantno, naše društvo treba dijalog, ali dijalog zasnovan na argumentima. A argumenti su za sve one koji žele vidjeti sažeti i u ovoj slikovnici – kazao je don Mihovil Kurkut, direktor izdavačke kuće Salesiana koji je ujedno i prezentirao slikovnice.

Slikovnice nisu nametnute

Samo žena može biti mama, a samo muškarac može biti svećenik, piše u slikovnici “Bog ima svrhu za djevojčice i za dječake” kojom se djecu pokušava naučiti da je Bog određenom rodu podario određene darove.

– Isključivost dara za određeni rod nema veze s nametanjem društva ili Crkve, već s onim što osoba u svojoj biti jest, muško ili žensko – objašnjavaju izdavači.

Ipak, koju će slikovnicu roditelji čitati svojoj djeci, odlučit će oni sami – dvije najnovije koje izdaju salezijanci mogu nabaviti na promocijama po sniženoj cijeni – za 50 kuna, a “Moju duginu obitelj” mogu zatražiti besplatno.

Nijedna od njih nije obvezni ni nametnuti sadržaj nijednom djetetu u vrtićima ili školama.

– Danas roditelji stvari ne uzimaju zdravo za gotovo i odgovorni će razmotriti što će dati djeci – poručio je don Mihovil Kurkut.

Zagreb: Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj" VELIKO ZANIMANJE U samo 24 sata prikupljeno 200% od traženog iznosa za slikovnice 'Moja dugina obitelj' Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj" o istospolnim brakovima Promocija u knjižnici Protest zbog slikovnice “Moja dugina obitelj” KATOLIČKI PRISTUP Damir Stojić predstavio slikovnicu o rodu i spolu, najavljene tribine "Muško i žensko. Točka"
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • cvikcange:

  Pazi ti sad "katolička i gay slikovnica". Još će me uvjeravati kako mi žena ipak nije rodila kćer, da nekog ne bi uvrijedio. Nemate drugog posla? Dođite, ja ću vam naći posla, prozore oprati, auto također, parket pobrusiti...da vas jebala gay slikovnica

 • Avatar ZNG91
  ZNG91:

  U demokratskim društvima poštuje se odluka većine. U Hrvatskoj se prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine (koji je jedini mjerodavan dokument po tom pitanju) čak 86,28% građana izjasnilo kao katolici. U preostalih 13,72% građana ima i pravoslavaca, građana Islamske ... prikaži još! vjeroispovijesti i građana drugih vjera, a samo mali postotak (jednoznamenkasti broj) su nevjernici. Od tog malog postotka tek manji dio su homoseksualci, pa treba li onda više išta dodati? Riječ je o nametanju svjetonazora grupice građana ogromnoj većini preostalih.

 • NoHo:

  Ima jedna slikovnica koja kaže da ako su vam kromozomi XX vi ste žensko, a ako su XY vi ste muško. Slikovnica za zove "Biologija za 5. razred".