Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krađa zlata i novca iz sefa

Suđenje Dolačkom je luda priča: U spisu su četiri pile, a ni jedna nije prava

Željko Dolački
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
03.02.2019.
u 09:50

Presuda policajcu Željku Dolačkom u jednom od najintrigantnijih suđenja treba biti objavljena 5. veljače

Luda priča od koje bi se mogao napraviti dobar kriminalistički film prepun obrata, zapleta i intriga. Tako bi se na najjednostavniji način moglo opisati suđenje Željku Dolačkom (53), bivšem voditelju Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, optuženom za zloporabu položaja. Odnosno, kako je to precizirano u USKOK-ovoj optužnici koja je protiv njega podignuta u lipnju 2016., zbog fingiranja provale u svoj ured, a sve kako bi se, tvrdi USKOK, prikrila krađa zlata i novca iz njegova sefa. A u sefu je, navodi se u optužnici, bilo 600.000 kuna, 279.000 eura i dva kilograma zlata, koji su oduzeti u raznim kriminalističkim obradama. Sve je to nestalo, ne zna se točno kada i nikada nije nađeno.

Najveća policijska sramota

Provala u sef otkrivena je početkom travnja 2016., a malo nakon otkrića jedne od najvećih sramota u povijesti hrvatske policije, za provalu je osumnjičen Dolački. Ono što je njega povezivalo s provalom bila je snimka nadzornih kamera iz Bauhausa, na kojima se vidi Dolački kako 26. ožujka 2016. kupuje pilu. Istu onakvu pilu, kojem je, tvrdit će prvo vještaci, a zatim i optužnica, prepiljen sef u njegovu uredu iz kojeg su nestali novac i zlato. No ta famozna pila, koja se pretvorila u pravu zvijezdu suđenja, nije nađena. Iako pila nije nađena, u spisu ipak postoje ni manje ni više nego četiri pile. Dvije je sudu predao Dolački, jednu je donio tužitelj, a jednu je izuzela policija iz Bauhausa. U tom neobičnom “ratu” pilama, svaka se strana trudila dokazati svoje tvrdnje, pa je Dolački tvrdio da sudu predaje upravo pilu koju je kupio 26. ožujka 2016. u Bauhausu.

Željko Dolački
1/4

– Nova je i nekorištena. Bila je na mom imanju koje policija nije pretražila – ustvrdio je Dolački.

Cilj tog poteza obrane očito je bio malo zbuniti sud, no ispalo je da su zbunili sami sebe, što je postalo evidentno odmah na sljedećoj raspravi, kada je Slobodan Šašić, zamjenik ravnateljice USKOK-a sudu također predao pilu.

– Ova pila kao i ona koju je predao optuženi imaju isti bar kod. No imaju različite godine proizvodnje. Ona koju je donio optuženi proizvedena je u travnju 2017., pa sigurno nije mogla biti kupljena u ožujku 2016. Ova pila koju ja predajem proizvedena je 2018. – kazao je Šašić.

Na odgovor Dolačkog nije trebalo dugo čekati, jer je na sljedeću raspravu donio novu pilu, za koju baš i nije bilo jasno kada je proizvedena. Naime, prve tri pile u spisu imale su pet znamenki u bar-kodu, dok je četvrta imala šest znamenki, a na koncu se ispostavilo da su tih šest znamenki – greška. Odnosno, barem je tako iz Bauhausa objašnjeno sudu. I tako četiri pile kasnije, taj alat i dalje ostaje najčvršći dokaz koje tužiteljstvo ima protiv Dolačkog te na temelju kojeg traže osuđujuću presudu. U prilog Dolačkom nije išla ni njegova obrana, u kojoj je tvrdio da je nazočio očevidu u svom uredu. Tvrdio je i da je njegova aktovka, u kojoj su nađene čestice koje odgovaraju česticama nađenima na prepiljenom sefu, tijekom tog očevida stajala na njegovu stolu.

– U aktovku sam kasnije stavio neke dokumente iz sefa – kazao je Dolački sudu pravdajući tako pojavu spornih čestica u aktovci.

Prigovorio svom svjedoku

No navode njegove obrane nije potvrdio Robert Brozinić, svjedok kojeg je Dolački predložio. Brozinić je provodio očevid u uredu Dolačkog te je u ustvrdio da Dolački u ured nije ulazio, a kazao je i da njegova aktovka nije bila na uredskom stolu, već na stolici izvan ureda. Izrevoltiran iskazom svjedoka, Dolački je prigovorio njegovoj istinitosti te je kazao da je svjedok – instruiran.

– Pa tko ga je instruirao kada ste ga vi predložili? – s nemalim čuđenjem pitala je Dolačkog sutkinja Maja Štampar Stipić.

Njezino pitanje ostalo je bez odgovora, a tijekom suđenja Dolački je tvrdio da mu je cijela priča podmetnuta te je to argumentirao, među ostalim, i tvrdnjama da su svi oni koji su radili na njegovu slučaju kasnije napredovali. Za podmetanje je optužio tadašnjeg ministra Vlahu Orepića, a imao je i puno primjedbi na policijsko postupanje, provođenje očevida, izuzimanje tragova sa sefa... Iskazi nekih svjedoka nisu zvučali previše uvjerljivo pa se na momente doista stjecao dojam da je očevid šlampavo napravljen. To se posebno odnosi na sef s kojeg su tragovi, čulo se u sudnici, uzimani i nekoliko dana nakon očevida, te koji je neko vrijeme bio bez nadzora.

Nadalje, nije baš razjašnjeno ni je li netko nakon provale čuvao ured Dolačkog, a on je pak tvrdio da je sef i opran prije no što je odnesen iz njegove sobe. Njegove tvrdnje negirali su neki drugi svjedoci, čak i oni koje je sam predložio, a u toj kakofoniji oprečnih iskaza i optužbi za loše obavljen policijski posao, presudnu će riječ imati sudsko vijeće pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić. Čijim su argumentima više vjerovali, onima optužbe ili onima obrane, te koja će od četiri pile iz spisa biti odlučna za presudu Dolačkom, znat će se 5. veljače oko 14 sati kada sudsko vijeće objavi svoju nepravomoćnu presudu.

>>Pogledajte video: Suđenje Darku Kovačeviću 

Komentara 7

KR
krmnazabrana
11:15 03.02.2019.

Jednostavno da ne može biti jednostavnije. Drug kriminalac je kada je shvatio, da njegovi više neće biti na vlasti, iscenerira krađu, a sve ostalo sa pilama i bez su igre. Da sam odgovorna osoba, riješi bih to za 5 minuta.

Avatar Slito
Slito
15:08 03.02.2019.

Napisao sam da je Dolački majstor, dobio crveni karton i izbrisan komentar. Korigiram se,..Dolački nije majstor, on je još šegrt.

I1
ing-12345
13:03 03.02.2019.

Koja je koja pila vrlo je lako provjeriti. Ako je Dolački predao pilu koju je kupio 2016 godine tada bi na njj trebali biti otisci prstiju blagajnice koja je pilu naplatila. To je samo pitanje zdravog razuma kojeg očito nedostajee u truloj hrvatskoj policiji i državnom odvjetništvu koji vode podobni uhljebi, jer koliko vidim nitko se od njih nije dosjetio to istražiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije