Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škvorčević o referendumu

Stvoreno je frontovsko ozračje oko toga pitanja što nije dobro

biskup Antun Škvorčević o referndumu
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
02.12.2013.
u 20:52

Zabrinjava što se s najviših razina javne vlasti i medija referendumu pristupilo stranački, promicala frontovska opredjeljenja sve do iskazivanja prezira prema drukčijim stavovima i vrijeđanja, kazao je požeški biskup Škvorčević.

Na današnjem skupu trajne formacije mladih svećenika Požeške biskupije razgovaralo se i o ustavnom referendumu glede braka kao životne zajednice žene i muškarca. Biskup Antun Škvorčević, među ostalim, izrazio je mišljenje kako je propuštena velika prigoda da se u  pripravi za referendum otvori i provede u hrvatskom društvu temeljita i svestrano argumentirana demokratska rasprava o vrijednostima na kojima se ono temelji, o mjestu i društvenoj ulozi braka i obitelji između muškarca i žene, o ljudskim pravima u odnosu na druge vrijednosti, napose moralne, da se promakne dijalog poštovanja prema različitim mišljenjima, prije svega prema osobama i skupinama koje ga zastupaju.

– Zabrinjava što se s najviših razina javne vlasti i medija referendumu pristupilo stranački, promicala frontovska opredjeljenja sve do iskazivanja prezira prema drukčijim stavovima i vrijeđanja, očitovala nespremnost ili nesposobnost za dijalog, promicala nezdrava polarizacija društva te se velik postotak dobivenih referendumskih glasova za ustavnu definiciju braka kao zajedništva muškarca i žene prikazuje kao pobjeda jedne stranke, a ne vrijednosti – kazao je biskup Škvorčević.

Dodao je da će navedena definicija braka doduše ući u Hrvatski ustav, ali da ostaje frontovsko ozračje stvoreno oko toga pitanja i da bi se svi odgovorni javni djelatnici u Hrvatskoj, poučeni iskustvom u pripravi za referendum, trebali mudro zauzimati za iskren vrijednosni dijalog u našem društvu jer će u suprotnom i ta definicija braka frontovskim putem ubrzo biti izbačena iz Ustava.

 

Komentara 3

Avatar Hr98
Hr98
09:26 03.12.2013.

Ali kako to da biskup ima pravo govoriti osim iza oltara. Ups... zar nismo više u Yu?

ŽA
žacanko
14:14 04.12.2013.

Sto znaci : - frontovsko ozracje ?Je li to ono kada su nasi stari,pa i Vasi,g.Biskupe,svi zajedno gradili razne objekte,kao sto su bili zadruzni domovi,tvornicke hale,skolske zgrade,sportske objekte .?Orila se pjesma,nema veze koja i kakva,glavno da se gradilo zajedncki,a sada se nije cula ojesma,sve je bilo potiho,ispod zita,vklo se za rukav,silom turala ruka u dzep da se dodje do OIB-a...U cemu je frontovsko ozracje - ja ga nisam prepoznao.

AM
ameris
22:25 02.12.2013.

Koja demagogija !G.biskup počinje kao umiljato janje a završava ratnom retorikom!Pa tko je prvi iskopao rovove i neprekidnom paljbom s oltara uvjeravao u nemogućnost "temeljite i svestrano argumentirane demokratske rasprave! ?Crkva u Hrvata nije iskoristila postulate nauka Isusa Krista mučenika i stala na stranu stigmatiziranih,drugačijih i ugroženih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije