Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže dulji rok

Studenti: Ne želimo bolonju, FPZG: Rušite nam kvalitetu studiranja

studenti prosvjed,fpzg (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
25.09.2012.
u 11:47

Prelazak na ''bolonju'' značio bi skuplju školarinu i polaganje nekoliko ispita razlike. Studenti bi tek nakon dvije godine mogli dobiti diplomu prvostupnika i ne bi mogli upisati magisterij koji je ekvivalentan ''staroj'' diplomi.

Pedesetak studenata okupilo se na prosvjedu ispred Fakulteta političkih znanosti tražeći barem još jedan rok kako bi položili nekoliko preostalih ispita da ne bi morali prijeći na bolonjski sustav studiranja. Riječ je o studentima koji su fakultet upisali po starom programu, a još nisu diplomirali. Vijeće fakulteta odlučilo je da te studente, kojih je oko 130, prebaci na bolonjski sustav. U tom bi slučaju oni morali polagati razliku ispita kako bi stekli jedino diplomu prvostupnika. Studenti su nezadovoljni tom odlukom jer je većini ostao samo jedan ispit, a osim polaganja većeg broja ispita, prelazak na "bolonju" značio bi i plaćanje školarine od minimalno 4000 kuna, a ona je prije iznosila oko 1600 kuna.

Dekan fakulteta Nenad Zakošek bio je nepopustljiv te je poručio ''starim'' studentima da su na ispitima u prosjeku lošiji od ostalih studenata te da ruše kvalitetu studiranja. Kazao im je da su im i prošle godine produžili rok za godinu dana te da su im tada izašli ususret. Ako i sada popuste, studenti će i iduće godine tražiti produljenje, smatra Zakošek.

Neke je studente tim stavom uvrijedio jer, kako kažu, nisu zanemarivali studij jer su lijeni, nego su mnogi od njih studirali kao izvanredni studenti koji su sve te godine učili i ispite polagali uz rad, a nekima od njih studij se odužio zbog zdravstvenih problema i bolesti.

Zakošek je demantirao da je ova odluka za "stare" studente nastala kako bi uspjeli nadoknaditi novac potreban im jer su samoinicijativno premašili kvotu i upisali 61 studenta više. Dekan kaže da troškove tih studenata “ne podmiruje nitko”.

Ključne riječi

Komentara 31

CT
cave tonitrum 62
12:31 25.09.2012.

Na Radio Sljemenu je gostovala cura, jedna od vođa prosvjeda. Novinar ju upitao koliko dugo studira: Kaže ona mrtva-hladna - OSAM godina!!! Njoj i sličnom propalitetu trebalo je dati nogom u guzicu čim su prešli rok redovnog studija, jer ako su dokazali i pokazali da nisu za studij, evo im Ledo i Kraš, pa neka pakiraju sladolede i motaju bombone! Tko kaže da svatko mora studirati! Fuj!

IM
Ivica_M
12:36 25.09.2012.

Ovo su budući novinari i kolumnisti YU-tarnjeg lista i njihovih ostalih izdanja.

DO
doktorica
12:03 25.09.2012.

samo žele pobrati novac....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije