Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studenti Hrvatskih studija nastavili blokadu nastave: Danas sastanak s rektorom Sveučilišta

'Bili smo najnaprednije društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj. Zar to ništa više ne znači onima koji odlučuju o politici upisa?'
21. ožujka 2017. u 13:09 1 komentara 520 prikaza
hrvatski studiji, prosvjed studenata
Foto: Stela Lechpammer
Pogledajte galeriju 1/5

Studenti Hrvatskih studija nastavili su u utorak blokadu nastave, nakon što su održali Studentski sabor zbog ukidanja upisne kvote za studij filozofije, za kojeg studenti kažu da predstavlja srce toga visokog učilišta.

Malo prije 11 sati studenti su održali sabor na kojem su uz odluku o nastavku blokade prevladavali tonovi o potrebi što veće discipline sudionika prosvjeda, te su pozvali sve studente Hrvatskih studija, a ne samo istomišljenike, da izraze svoje mišljenje o zbivanjima na toj ustanovi.

Bili smo najnaprednije društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj. Zar to ništa više ne znači onima koji odlučuju o politici upisa, kazala je jedna sudionica prosvjeda i dodala - zar nije žalosno da se studenti moraju za takvo učilište boriti blokadom, a profesori štrajkom?

Hrvatski studiji Odluka Od sljedeće akademske godine nema upisa na filozofiju na Hrvatskim studijima hrvatski studiji, prosvjed studenata PROTESTIRALI Drama zbog Hrvatskih studija: Studenti blokirali nastavu 20.03.2017., Zagreb - Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, dio studenata odlucio je krenuti u blokadu nastave. Oko 350 okupljenih studenata tu je odluku donijelo jutros na Studentskom saboru. U kampusu je i pol Blokada Hrvatskih studija Prosvjednici s bubnjevima i loncima upali na predavanja

Potom su prosvjednici s platoa, kao i u ponedjeljak, ušli u zgradu Studija i bučno, s udarcima bubnjeva, lupanjem sitnim predmetima posuđa, zviždaljkama, povicima i pjesmama, obišli nekoliko predavaonica u kojima se odvijala nastava i prekinuli je.

Nastavnici i studenti mirno napuštaju predavaonicu, a nakon nekog vremena to učine i prosvjednici. U jednoj učionici su čitali isječke iz filozofske literature, nakon čega su se čuli povici: Živio Aristotel!

Veselje je zatim utihnulo, a prosvjednici su se razmilili između studentskog restorana i prostranih livada bivše vojarne na Borongaju, gdje su smješteni Hrvatski studiji. Buka će se obnoviti popodne, kad po rasporedu počne neko predavanje.

U Upravi Hrvatskih studija nije bilo nikoga tko bi komentirao zbivanja jer, kako je rečeno, pročelnik i suradnici s predstavnicima studenata su otišli na sastanak s rektorom Sveučilišta u Zagrebu. Među njima su i predstavnici studenata koji podržavaju blokadu.

>> Koji problemi muče Hrvatske studije već 20 godina i zašto se ukida studij filozofije?

>> Barišić komentirao blokadu Hrvatskih studija: Sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici

Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • Deleted user:

    Koliko studenata tamo studira filozofiju, koji je prosjek studiranja, koliko upisanih završi studij i gdje se vide nakon završetka studija. Da li u Hrvatskoj da rade ono za što su se školovali i za što im iz svojih prihoda izdvajamo ... prikaži još! novac ili će po Europi konobariti i snažiti grabe. Ako je završenih studenata ekonomije, filozofije i još nekih fakulteta previše za hrvatske potrebe treba reducirati upise na potreban broj.