Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od sljedeće akademske godine nema upisa na filozofiju na Hrvatskim studijima

Tu je odluku donio rektorski kolegij, no ona je u suprotnosti s odlukom nastavnog vijeća HS-a
14. ožujka 2017. u 18:27 30 komentara 5987 prikaza
Hrvatski studiji
Foto: Marko Prpić/Pixsell

U akademskoj godini 2017./2018. studenti više neće moći upisati dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima.

Odluka je to rektorskog kolegija Sveučilišta u Zagrebu održanog danas kada su utvrđene upisne kvote za preddiplomske te integrirane preddiplomske i diplomske studije na sastavnicama.

Prema upisnim kvotama, na studiju filozofije Hrvatskih studija predvidjeli su doslovno 0 studenata. No takav je prijedlog, upozorili su brojni studenti, ali i profesori, u suprotnosti sa Znanstveno-nastavnim vijećem Hrvatskih studija, koje je predvidjelo 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije.

Profesori sa spomenutog studija već su upozoravali da su nametnutom upravom Hrvatskim studijima posve isključeni iz svih tijela, pa sve odluke doznaju u posljednji trenutak.

No kažu, sada se dogodilo ono što baš nitko nije očekivao i što se uostalom nije dogodilo nikada – da se ovakvom odlukom Rektorski kolegij umiješao u odluku sastavnice.

Prema propisanim upisnim kvotama, na fakultetima je za redovne studente osigurano 10.870 mjesta, 1370 mjesta za izvanredne te 423 mjesta za studente strane državljane koji žive u zemljama izvan Europske unije.

>> Uzalud im prosvjed, Hrvatski studiji ipak su postali odjel

>> Studenti Hrvatskih studija prosvjeduju pred Rektoratom: 'Damire, ne unosi nemire'

HNS izražava zabrinutost zbog ukidanja studija filozofije na Hrvatskim studijima

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati izražava zabrinutost zbog ukidanja studija filozofije na Hrvatskim studijima te se ne možemo oteti dojmu da cijela situacija miriši na osvetu ministra Barišića, dokazanog plagijatora.

HNS:

Pozivamo Titanik Vladu koja je stala uz ministra plagijatora da ne dopušta demonstraciju sile čovjeka koji je odavno trebao napustiti Banske dvore. Osim toga, njegovom osvetom se onima koji se bore za istinu i pravdu još jednom šalje poruka da nisu dobrodošli, baš kao što je to pokazao i premijer Plenković koji je otjerao vrhunskog znanstvenika Đikića iz Hrvatske.

HNS:

Mladima se daje do znanja da su nepoželjni te ih se na taj način dodatno tjera iz Hrvatske, koju iz dana u dan napušta sve više ljudi u potrazi za boljim obrazovanjem i pristojnim životom. U prilog k tome idu i brojne reakcije studenata Hrvatskih studija na društvenim mrežama.

Knin: Završna svečanost 1. naraštaja polaznika Središta za razvoj vođa
KLJUČNI ZAPOVJEDNICI
Uloga generala Ante Gotovine u Oluji: Spojio je dva vojna koncepta
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • mobitel20:

  "Hrvatska" filozofija najcesce promice sorosoidnu ideologiju ponizavajuci stvarnu znanost. Tako su preuzeli i Hrvatske Studije...ustanovu casnog imena, ali suprotnog znacenja. Nazalost i Filozofski je to sto jest...sramota hrvatske drzave. Filozofski koji "filozofira" protiv srzi hrvatskog nacionalnog bica. Ovo je argumentirano ... prikaži još! misljenje, vjerujem da necete izbrisati.

 • Trnjanec:

  Znači, 15 "fakultetski obrazovanih", ali potpuno nezaposlivih, manje na burzi. Pa nije loše.

 • Avatar navijač
  navijač:

  To je trebalo ukinuti još odavno, jer bez one nesretne tvorevine jugoslavije gubi svoj smisao , s obzirom na to šta se tamo uči.