Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Drama zbog Hrvatskih studija: Studenti blokirali nastavu

Studenti kažu kako je na sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiriju odjela, a danas se čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku
20. ožujka 2017. u 13:40 31 komentara 4621 prikaza
hrvatski studiji, prosvjed studenata
Foto: Stela Lechpammer
Pogledajte galeriju 1/11

Na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija, na kampusu Borongaj, u tijeku je prvi Studentski sabor, po svojoj formi sličan plenumu. 

Nakon odluke o izglasavanju nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, studenti su jednoglasno odlučili krenuti u blokadu nastave.

 

Sabor je sazvan uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika studentskih udruga aktivnih na Hrvatskim studijima i rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa

– Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija ''Studenti govore'' tražimo vašu podršku za blokadu nastave. Ako se blokada izglasa odmah, krećemo u njenu realizaciju – pisalo je u pozivu organizatora prosvjeda.

Studenti kažu kako je na sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiriju odjela, a danas se čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

 

 

Nakon odluke, studenti su pohitali u dvorane u kojima se još uvijek odvijala nastava, prekinuli predavanje te uz poklike pozvali na prosvjed. Neki od studenata odbijaju odlazak s nastave. Ta blokada trajala je do 14 sati i studenti su uglavnom uspjeli u svom naumu, a isto će raditi i tijekom popodnevnih predavanja. 

Sve je komentirao i rektor Boras dok je na kampus pristizala i policija. 

– Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svjetlu budućnost.

Što se tiče filozofije i sadašnjeg studija filozofije, svi studenti, kao što je to po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. 

Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti.

Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje neki profesori tamo rade nisu u sklopu ovlasti koje imaju, ali, naravno, mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi moraju znati da to ne spada u akademsku praksu – kazao je Boras.

>> Studenti Hrvatskih studija sutra izglasavaju blokadu nastave: 'I profesori spremni na štrajk'

>> Studenti poručuju: Ako se svi na to odluče, idemo u prosvjed!

Izjava predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka

"Dajemo punu podršku studentima i blokadama", kazao je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara na marginama međunarodne konferencije "Hrvatska kakvu trebamo" koja se održava u Zagrebu u organizaciji Večernjeg lista.

"Represijom, ignoriranjem ili bježanjem od problema, problemi se neće riješiti. Kad se zabije glava u pijesak, ne riješi se problem, nego se izađe s istinom i rješenjem, a ovo to nije, ukidanje Hrvatskih studija", ocijenio je.

Upozorio je da "treća policijska intervencija na sveučilištu u samo šest mjeseci ne može biti normalno stanje" te istaknuo kako je odgovornost sada na rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu i ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

INCIDENT
Javio se muškarac kojeg su priveli na Glavnom kolodvoru jer nije htio nositi masku u vlaku
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo
  • rodijak Ujo:

    Antife i Nakurnjaci 2016 opet na zadnjim nogama !

  • cdplejer:

    Koju mater sad hoće?.....Partizanske mirovine?

  • Karloho:

    Jad i bijeda,koliko je to studenata i profesora odlucilo te koliko ima tih likova,opet je pocelo maltretiranje studenata koji hoce uciti ,a ne baviti se politikom.Sto je to za organ "plenum" zar toga jos ima.Drugovi bi si trebali sami placati ... prikaži još! studij pa onda mou "filozofirati" ili im neka udruge koje ih podrzavaju ustupe svoja sretstva...