Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AI i programsko inženjerstvo

Studente turizma iz Požege mentorirat će u lipičkom Centru umjetne inteligencije

storyeditor/2023-07-18/lipik.jpg
AI Centar Lipik
19.07.2023.
u 09:56

Kako bi približili turističku ponudu gostima u Slavoniji, studenti rade na virtualizaciji turističkih proizvoda. Znanja koja steknu u Centru AI Lipik bit će nadogradnja

Umjetna inteligencija, programsko inženjerstvo i nove tehnologije područja su koja će se povezati suradnjom u nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti između Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, odnosno Centra umjetne inteligencije u Lipiku te Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Naime, požeški bi fakultet u Lipiku trebao uspostaviti nastavnu bazu za studij elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva.

 

Zaokružili cijelu priču

O tome je u drugoj polovici lipnja potpisan i sporazum kojim su pokrenuti administrativni procesi vezani uz uspostavu studijskog, kao i programa cjeloživotnog učenja u Lipiku.

Realizacija ovog projekta donijela bi nove mogućnosti za provođenje edukacijskih programa i dala snažan vjetar u leđa nastojanju da Lipik postane prepoznato središte za razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

POVEZANI ČLANCI:

– Suradnja bi se za početak temeljila na programima cjeloživotnog učenja i visokotehnološke edukacije vezane za umjetnu inteligenciju i programiranje, dok u budućnosti želimo pokrenuti i studijski program u sklopu budućeg kampusa umjetne inteligencije – kaže Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije (AI) u Lipiku.

Budući studij trebao bi biti otvoren u nedavno kupljenoj zgradi koja će služiti kao centar za obrazovanje u području umjetne inteligencije.

Kao što je poznato, u Lipiku već postoji program šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije, a ovo bi bio novi oblik edukacije koji bi mogli pohađati zaposlenici i vlasnici tvrtki. Uz to, lipičke bi tvrtke dobile fakultetski obrazovane radnike. Time bi zaokružili cijelu priču.

– Mi smo tražili mogućnost kako certificirati svoje programe i otvoriti nove, a to je ono što dobivamo ovom suradnjom. U našim inkubatorima i tvrtkama mogla bi se organizirati i stručna praksa. S druge strane, fakultet bi u Lipiku dobio nastavnu bazu za jedan od svojih studijskih programa, a vjerujem da bi realizacijom ovog projekta postao primamljiv mnogim studentima u Hrvatskoj – ističe Iličić.

Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja također su zadovoljni potpisanim sporazumom.

Postojeći studij elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva, koji se inače izvodi u Požegi, sada će dobiti nastavnu bazu u Lipiku. Studenti će u ovaj zapadnoslavonski gradić moći odlaziti na stručnu praksu i pohađati različite stručne radionice u tvrtkama koje posluju u sklopu Centra umjetne inteligencije.

– U prvoj fazi, dakle od jeseni, u Lipiku će se održavati vježbe, odnosno stručna praksa. Međutim, u nekoj perspektivi, kada se za to stvore uvjeti, svakako planiramo tamo izdvojiti i dio nastave. Kada se završi preuređenje prostora, moći ćemo tamo provesti cijeli semestar – kaže doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja.

Savršena nadogradnja

Stručnjaci i zaposlenici iz tvrtki koje posluju u sklopu Centra umjetne inteligencije mentorirat će studente i prenositi im svoja iskustva u području poslovne informatike. U budućnosti bi neki od njih, koji pokažu najbolje znanje, mogli pronaći i posao u tim poduzećima. Upravo je brzo zapošljavanje u STEM sektoru jedan od najvažnijih ciljeva novouspostavljene suradnje požeškog fakulteta i lipičke razvojne agencije.

Stoga je potpisivanje sporazuma o suradnji za Požežane vrlo važno i korisno.

– Lipički Centar umjetne inteligencije već je prepoznat i ubrzano se razvija, a vidimo da svijet poslovne ekonomije više ne može funkcionirati bez umjetne inteligencije. Stoga nam je velika čast što u tom području možemo pronaći još jednog partnera. Dosad smo partnere imali u drugim dijelovima poslovne informatike, ali u ovom dijelu nismo – ističe Andrlić.

U nastojanju da približe turističku ponudu gostima koji dolaze u Slavoniju, studenti rade na virtualizaciji turističkih proizvoda i destinacija te kreiranju oglasa, promotivnih filmova, aplikacija i ostalih digitalnih sadržaja, odnosno svega onoga što je potrebno turizmu. U tom će im smislu znanja koja steknu u lipičkom Centru umjetne inteligencije predstavljati savršenu nadogradnju.

>>VIDEO U Kijevu se oglasile sirene dok Rusija pokreće veliki zračni napad na Ukrajinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije