Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI

Otkrivamo sve detalje novih studentskih iskaznica: Što će sve studenti moći s njima

17.07.2023.
u 11:47

Sadržavat će i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, a svako visoko učilište će moći personalizirati iskaznice prema vlastitim preferencijama

S početkom nove akademske godine studenti će imati nove studentske iskaznice. Stare odlaze u povijest, a nove studentima donose niz noviteta. Naime, nove iskaznice između ostalog studentima će služiti i kao kartice za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te javni prijevoz.

Između ostalog nove iskaznice sadrže i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, a iako će njihova prednja strana biti jednaka za studente svih visokih učilišta, pozadinu iskaznice svako će visoko učilište moći personalizirati prema vlastitim preferencijama. Zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji, nove studentske iskaznice jamče i najvišu razinu zaštite podataka. 

VEZANI ČLANCI:

Na samoj izradi nacrta prijedloga Pravilnika o studentskoj iskaznici te grafičkog dizajna i tehničkih mogućnosti korištenja nove beskontaktne tiskane studentske iskaznice i implementaciji digitalne inačice sudjelovali su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišnog računskog centra, Agencije za komercijalnu djelatnost, predstavnici Rektorskog zbora, Zbora veleučilišta te Hrvatskog studentskog zbora a sam previlnik sada je upućen u e-savjetovanje. Istu iskaznicu naši će studenti moći koristiti i na studijima unutar Europske unije.

Prednja strana iskaznice biti će jednaka za studente svih visokih učilišta iskaznice te sadrži: naziv: „Studentska iskaznica“, broj studentske iskaznice, naziv visokog učilišta koje je izdalo iskaznicu, prostor za upis imena i prezimena studenta, prostor za fotografiju studenta, ESC QR kod, ESC hologram, ESI, oznaku za slabovidne osobe i identifikator Republike Hrvatske. Na poleđini iskaznice svakom visokom učilištu omogućeno je– kao i do sada – pravo na vlastiti vizual.

No, osim nove fizičke studentske iskaznice, najkasnije do kraja ove godine osigurat će se i svi preduvjeti za implementaciju mobilnog studentskog identiteta kojeg će studenti, kako su poručili iz Ministarstva obrazovanja, moći koristiti u sklopu digitalnog novčanika unutar besplatne aplikacije Certilia. Drugim riječima, studenti će digitalnu studentsku iskaznicu imati u svojim pametnim telefonima i njome će moći jednostavno i s puno manje administrativnih postupaka aplicirati na državne subvencije, imati uvid u ocjene, evidenciju o nazočnosti na nastavi  i koristiti sve usluge digitalnog društva.

Promjena u odnosu na dosadašnji model jest u tome što će studentska iskaznica vrijediti za sve razine studija pa će njezino izdavanje biti povoljnije. Do sada su se iskaznice izdavale ovisno o razini upisanog preddiplomskog ili diplomskog studija. Ukupna cijena iskaznica za petogodišnji studij iznosila je 13.27 eura, a nova cijena za petogodišnji studij iznosi 11.70 eura. Studentima postojeća studentska iskaznica vrijedi do trenutka prestanka njihovoga statusa studenta i ne moraju ju mijenjati. Ukoliko žele navedene funkcionalnosti, moraju zatražiti novu.

Australci u čudu: Misteriozan objekt nasukao se na plažu, stručnjaci nisu sigurni o čemu je riječ

 

 

Komentara 2

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:54 17.07.2023.

Studenti iz Zagreba nemeju nikakva prava..

NO
No1
12:06 17.07.2023.

Zakaj to rade ako svaka osoba u RH ima osobnu iskaznicu?!?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije