Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEDAK PRIZOR

Stručnjaci otkrili koja je životinja snimljena u blizini Lokvi: 'Može skočiti 3 metra, neće napasti, ali...'

Servel
Screenshot/Facebook
03.01.2024.
u 21:20

Iz zagrebačkog zoološkog vrta objasnili su da je mačka vjerojatno nečiji kućni ljubimac u bijegu.

U mjestu Mrzla Vodica kraj Lokvi vozač je zapazio životinju nalik na divlju mačku. Vrlo brzo povele su se rasprave o tome radi li se o risu, no stručnjaci iz zagrebačkog Zoološkog vrta pojasnili su da je životinja na snimci serval.

Servel
1/4

Serval je vrsta iz porodice mačaka, srednje veličine, s vrlo dugačkim nogama i poznat je po tome što može skočiti i do 3 metra. Neće napasti ako se ne osjeti ugroženim, kažu iz zagrebačkog zoološkog vrta za Dnevnik.hr te dodaju da je ta mačka vjerojatno nečiji kućni ljubimac u bijegu.

Podsjetimo, video velike mačke snimljene kod mjesta Mrzla Vodica u općini Lokve izazvao je raspravu među korisnicima Facebooka. Naime, muškarac je snimio životinju točkastog krzna uz cestu, a neki tvrde kako je riječ o risu, dok drugi smatraju da je to bio serval.

"Ne vidi se dobro glava. Po ovim pjegama čini se kao ris, a i veličina odgovara. Jako je čudno ponašanje jer risa je teško vidjeti, a kamo li ovako da stoji. Ili je bolestan ili je lud", stoji u jednom komentaru. "Serval, možda je nekome pobjegla", drugo je mišljenje. 

VEZANI ČLANCI:

"To je serval, divlja mačka s prostora Afrike, potrebno je odmah obavijestiti veterinarsku inspekciju, policiju jer je nekom pobjegla ili su je pustili, a koliko ja znam, nije dozvoljeno držati je kao kućnog ljubimca", stoji u još jednom komentaru.

U komentarima se javio i Branimir Reindl, veterinar koji je 2020. godine ulovio servala koji je pobjegao od vlasnika u Sloveniji. 

"Dragi Svi, nemojte širiti dezinformacije molim, serval i neke druge divlje mačke mogu se legalno držati na prostoru cijele EU, vlasnik mora udovoljiti uvjetima, ali držanje je dopušteno. Serval Ðoni kojeg sam uhvatio u Hrvatskoj je dobro, kod svojih vlasnika je i nije pobjegao. Ako vlasnik/vlasnica čitaju slobodno se obrate za pomoć oko hvatanja, kao i sve nadležne službe. Vas koji se sretnete sa servalom, ali i bilo kojom drugom divljom životinjom na ili uz cestu molim vas ne trubite, ne naganjajte ih s upaljenim dugim svijetlima i sl., to su divlje životinje, zaustavite se uz rub kolnika upalite 4 žmigavca i ugasite duga svijetla, pustite životinju da se sama odmakne i ne uznemirujte ju/ih", poručio je.

VIDEO Serval - divlja afrička mačka u Turopolju

Komentara 9

BO
BozeSacuvaj
22:03 03.01.2024.

Migrant!!!

NO
nogomet90tih
00:10 04.01.2024.

Već po veličini repa je bilo jasno da se ne radi o risu.

DU
Deleted user
22:51 03.01.2024.

Tko drži servala kao ljubimca? Može li se i ris čuvati kao kućni ljubimac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije