Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strojovođe: Smanjit ćemo brzinu vlakova – zbog sigurnosti putnika

Iz Sindikata se ispričavaju putnicima na zakašnjenjima koja će uslijediti, i mole da ih putnici razumiju, "kad već oni koji bi to trebali neće i ne žele".
02. ožujka 2013. u 13:28 22 komentara 4 prikaza
lokomotiva,vlak,iskliznuce,tracnice,portal (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Sindikat strojovođa Hrvatske oglasio se priopćenjem u kojem je najavio smanjenje brzine svih vlakova.

– Jučer su se, u manje od 24 sata, u kolodvoru Botovo i to na istom mjestu dogodila dva iskliznuća dvije lokomotive!? Prošli vikend, po treći put ove godine, dogodio se kolaps prometa na prugama kojima upravlja HŽ Infrastruktura d.o.o. kao i iskakanje iz kolosijeka čeone lokomotive putničkog vlaka – zbog snijega!? Iste noći, putnički je vlak, gotovo jednako kao i Lovrakov „Vlak u snijegu“, ostao zarobljen na pruzi čitavih 15 sati zbog – neočišćene pruge, iako su cestom cijelo vrijeme vozili automobili i autobusi!? Prije nekoliko tjedana, u rasponu od dan-dva, iskliznule su tri lokomotive na riječkom području!? – naglašavaju u priopćenju.

– U našem zadnjem apelu da se nešto poduzme jasno smo rekli da niti ogromni napori strojovođa da svojim pojačanim oprezom i dodatnim angažmanom, koji je već tada bio na granici mogućeg, uskoro neće biti dovoljni da strojovođe jamče sigurnost i sebi i putnicima. Na žalost, jučerašnje iskliznuće čak dviju lokomotiva na istom mjestu, kao i zaštita koju od pojedinaca u upravama uživaju osobe koje ugrožavaju sigurnost, kap je koja je „prelila“ našu mogućnost da garantiramo sigurnost u postojećim uvjetima i sebi i putnicima – dodaju i ističu da će stoga od danas u 14.00 sati, strojovođe – isključivo zbog sigurnosti – smanjiti brzine svih vlakova na svim hrvatskim prugama za 20 km/h.

– Poštovani putnici, između Vaše sigurnosti i rizika zbog nečijeg ne znanja ili želje za privatnim profitom, mi – svjesni svoje odgovornosti i ponosni na povjerenje koje nam svakodnevno dajete – bez razmišljanja biramo Vašu sigurnost. Unatoč tome, ispričavamo Vam se na zakašnjenjima koja će uslijediti, i molimo Vas da nas razumijete, kad već oni koji bi to trebali neće i ne žele. Jer Vi i mi, zajedno s našim prijateljima kondukterima, jedini smo i uvijek zajedno u vlakovima. Vaše i naše pravo na sigurnost neće biti ugroženo – dodaju na kraju priopćenja.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • cavecanem:

  smanjit brzinu za 20 km/h? pa šta ćete stajat?

 • meteoropat:

  Pa i do sada HŽ nije vozio punom brzinom,a dodatno će je još smanjivati.Po tome onda će stajati na mjestu!!!

 • Avatar dragovič
  dragovič:

  Sad samo trebaju i prometnici vlakova da obustave prometovanje vlakova zbog sigurnosti putnika i strojovođa i zbogom željeznico.