Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strenja: Kninska bolnica blokirana zbog duga države

Ova bolnica ima simboličko značenje, jer se nalazi u Kninu, simbolu oslobođenja Hrvatske, proglašena je i veteranskom, ali ima i veliko značenje za stanovnike ovog kraja koji joj gravitiraju”, poručila je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo.
01. listopada 2019. u 19:49 2 komentara 276 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

 Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja (Most) u utorak je tijekom posjeta veteranskoj bolnici u Kninu, ustvrdila kako su dugovi države odgovorni za blokadu kninske bolnice te je pozvala resornog ministra Milana Kujundžića da pronađe rješenje za njezino spašavanje.   

Marko Jelić ČEKA SE ODLUKA Pokrenut postupak protiv kninskog gradonačelnika Marka Jelića zbog moguće zlouporabe dužnosti  

“Kninska bolnica nije blokirana zbog duga bolnice, nego zbog duga države", istaknula je Strenja koja je posjetila kninsku bolnicu čiji je račun ovršen zbog duga od oko milijun kuna veledrogeriji Medika.

Strenja je posjetila kninsku bolnicu kako  bi vidjela postoji li za nju rješenje, što se može poduzeti, te može li ta veteranska bolnica nastaviti s radom, a primili su je ravnateljica bolnice Kristina Bitunjac i zamjenik ravnateljice Mario Smoje, priopćeno je iz Mosta. 

Ministar Milan Kujundžić Kujundžić o blokadi kninske bolnice 'U kninskoj bolnici nisu ugroženi ni djelatnici niti pacijenti'

"Ova veteranska bolnica ne može pronaći rješenje za svoj spas i to zbog malog bolničkog limita i stalnog spuštanja cijena usluga HZZO-a, koji je mnoge bolnice takvim postupanjem doveo do blokade. Iznos koji je mjesečno potreban za isplatu plaća u kninskoj bolnici čak je 30 posto veći nego bolnički limit bolnice. Bolnički limit je 2,7 milijuna kuna, za plaće je mjesečno potrebno 3 milijuna kuna, a gdje su još troškovi za lijekove, energente, održavanje", rekla je Ines Strenja. 

"Ako ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da treba sačuvati kninsku veteransku bolnicu Hrvatski ponos, onda mora pronaći rješenje kako je spasiti, jer ova bolnica to sama ne može. Ova bolnica ima simboličko značenje, jer se nalazi u Kninu, simbolu oslobođenja Hrvatske, proglašena je i veteranskom, ali ima i veliko značenje za stanovnike ovog kraja koji joj gravitiraju”, poručila je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo.

Ministar Cappelli u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku TURIZAM Ministar Cappelli u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku

Istaknula je kako je kroz bolnicu u Kninu prošlo tisuće branitelja od 2015., ali ih je sada sve manje, budući da za svako stacionirano liječenje osim uputnice liječnika, trebaju i odobrenje povjerenstva HZZO-a u Šibeniku. Osim toga, od milijun kuna, koliko je ugovoreno 2015., danas je za Odjel za branitelje predviđeno svega 250.000 kuna.

“HZZO je drastičnim spuštanjem cijena usluga doveo bolnicu u borbu za opstanak, a za 25.000 stanovnika dalmatinskog zaleđa, kojima je najbliža bolnica udaljena 80 kilometara, ova bolnica jako puno znači. No, blokirana je zbog duga države, pa ministar mora pronaći rješenje za njezino spašavanje”, istaknula je Ines Strenja.

'ZAMRZILI ŠKOLU' 'Učiteljica našu djecu tjera da joj klečeći brišu cipele i pišu izljeve ljubavi'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je nedavno da će novac za pokriće duga Opće bolnice u Kninu  osigurati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Šibensko-kninska županija, kako ne bi bilo dovedeno u pitanje njeno poslovanje.

Strenja se našla i s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem, koji tvrdi da bi mogao spasiti kninsku bolnicu.

"Grad Knin za godinu dana bi izvukao bolnicu iz dugova da nam se dozvoli upravljanje”, rekao je Jelić, prema priopćenju Mosta.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće