Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA NEXUS

‘Strele’ strogo čuvane: Krijumčari ih nisu mogli kupiti u RH

Vježba protuzračne obrane u sklopu združene vježbe Velebit 18
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
03.11.2018.
u 14:45

Proteklog tjedna u Zagrebu su uhićeni Kolumbijac, Amerikanac i Nigerijac koji su bili na radaru DEA-e, PNUSKOK-a i USKOK-a jer su kokainom htjeli kupiti oružje za podružnicu Al-Qa’ide

Kolumbijski poduzetnik David Cardona (54) početkom tjedna došao je u Zagreb, kako bi organizirao lukrativan posao. On i njegovi suradnici sa sobom su nosili kokain kojim su u Hrvatskoj trebali kupiti oružje. No ono što Cordona u trenutku dolaska u Zagreb nije znao bilo je sljedeće – on je već mjesecima bio na radaru američke DEA-e (Agencije za borbu protiv droge), koja ga je pratila od trenutka kada je u srpnju na Barbadosu na jednoj jahti zaplijenjeno 620 kilograma kokaina. DEA je tu drogu povezala s Cardonom, koji im je na radaru bio ne samo zbog povezanosti s međunarodnom trgovinom drogom već i zbog kontakata s određenim terorističkim organizacijama.

Suradnja kartela i terorista

Amerikanci su, naime, sumnjali da je Cardona dio dobro uhodane neprincipijelne koalicije južnoameričkih kartela i terorističkih organizacija. Po već ranije uhodanom obrascu, karteli nabavljaju drogu, teroristi je ponekad prenose kao mule, a nakon prodaje, dio novca ide kartelima, a dio se koristi za financiranje terorističkih napada ili za kupnju oružja za terorističke organizacije. Riječ je uglavnom o terorističkim organizacijama s islamističkim predznakom, a zbog svojih “poslovnih” aktivnosti Cardona se našao ne samo na radaru DEA-e nego je završio i na Interpolovoj crvenoj tjeralici. Temeljem nje je uhićen te mu je određen ekstradicijski pritvor, a on se bespogovorno složio s izručenjem Americi. Inače zbog droge je već imao problema pa je zbog toga prije 20 godina osuđen u Italiji, gdje je kaznu i izdržao. Dva dana nakon njega, na zagrebački aerodrom sletio je privatni avion iz Malija u kojem su bili Jean Cladude Okonga Landji (56), državljanin SAD-a, i Jibrail Bala Adamu (55), državljanin Nigerije. Amerikanac je bio pilot, Nigerijac kopilot, a ni njih dvojica nisu znala da ih se mjesecima tajno prati i prisluškuje.

Zahvaljujući tome, PNUSKOK i USKOK doznali su i za njihov dragocjeni teret. Imali su, naime, kilogram kokaina velike čistoće, a plan je bio da se njime kupi oružje u Hrvatskoj. Od koga, zasad je nepoznanica jer se dvojac branio šutnjom. Let za Zagreb iz Malija bio je probni, a njime su se trebale, kako se neslužbeno čuje, testirati hrvatske sigurnosne službe. Službe su test, uz očitu pomoć DEA-inih informacija, zasad prošle, a hoće li se u istrazi koja slijedi otkriti i tko su ostali akteri operacije “Nexsus”, tek će se vidjeti. Zasad se tek neslužbeno čuje da u istrazi nisu isplivala nikakva hrvatska imena, pa je još nepoznato od koga je oružje trebalo biti kupljeno. Sumnja se tek da je oružje bilo namijenjeno pripadnicima Ansar al-Dina, terorističke skupine koja je povezna s Al-Qa’idom Islamskog Magreba koja operira po zapadnoj Africi.

Što se tiče dijela medijima lansirane priče da je ovaj dvojac krijumčara u Hrvatsku došao kako bi nabavio svakakvo oružje, ali i prijenosne raketne protuavionske sustave “Strela” i “Igla” ruske proizvodnje, to već spada u (ne)znanstvenu fantastiku. Ovi ruski projektili, kao i oni slični američke proizvodnje “Stinger”, predstavljaju tek nedosanjani san raznih svjetskih terorista. I da ih je tako lako nabaviti, oni bi tim projektilima, koji se ispaljuju s ramena, već odavno sijali smrt u putničkom, ali i ratnom zrakoplovstvu širom svijeta.

Kamuflaža za akciju

Činjenica je da su ovi oružani sustavi pod najstrožim nadzorom te ga, nakon prodaje drugim državama, i dalje nadziru i Amerikanci i Rusi. Čudno je, pak da je ova priča povezana s Hrvatskom, koja je potpuno nepogodna za nabavu oružja na crno, a kamoli nabavu ovih najstrože čuvanih projektila. Izgledno je da je ovaj dio priče, o želji krijumčara da baš ovdje nabave protuavionske projektile koje se ne može nabaviti nigdje, tek nekakva kamuflaža za cijelu akciju ili je jednostavno poslužila kao mamac za privlačenje naivnih krijumčara oružja.

“Strele” su u sastavu Hrvatske vojske još od Domovinskog rata, a licencno su ih proizvodili u bivšoj državi te je proizvedeno, računa se, oko 4500 komada. Računa se i da je Hrvatska zarobila dio tog kontingenta, a dio uvezla kao i ostalo oružje ruskog podrijetla, dakle kad i MiG-ove-21, borbene helikoptere, streljivo i protuoklopne raketne sustave tipa “Fagot”, primjerice.

Valja reći da Rusija “Strele” i nešto moćnije “Igle” prodaje samo prijateljskim državama, no inzistira na kontroli i strogom čuvanju.

Tijekom Domovinskog rata ove su protuavionkse projektile koristile i HV i srpska strana, a i “naše” i “njihove” obarale su ratne zrakoplove druge strane. Ovi su projektili tijekom rata u Hrvatskoj i modificirani na standard “Strele 10”, koja je ima nešto povećan domet (inače 2 do 4 km), a lansiraju se s kontejnera na gusjeničaru.

Svake godine HV, uglavnom na poligonu rt Kamenjak, kod Pule ispali za vježbu po nekoliko komada ovih projektila, a isto rade i vojnici slovenske vojske koji znaju gostovati na tom poligonu. Ne zna se točno koliko je projektila “Strela” i “Igla” preostalo HV-u, no riječ je o znatno smanjenom broju s obzirom na to da su najveće količine tog oružja ionako uništene.

U zadnjih desetak godina cijene ovih i moderniziranih inačica ovih projektila znatno su uvećane, kažu i do 6 puta, tako da takav sustav sada navodno stoji i do 250.000 dolara komad. Rabljeni američki “Stingeri”, kažu isti izvori, ne mogu se nabaviti ispod 150.000 dolara komad. Računa se da bi rabljena “Strela” sada na legalnom tržištu vrijedila barem 80-ak tisuća dolara.  

VIDEO Snimka iz Splita postala hit na Facebooku: Svi se smiju mladom vozaču

Komentara 55

DU
Deleted user
17:27 03.11.2018.

Sustavi Igla i Strijela 2 su" losi","zastarjeli","istekao im rok"? Cemu onda tolika panika - kad su tako zastarjeli? Joža se spremao za rat s Varsavskim paktom i Nato savezom u isto vrime,znao je on sto kupuje i zasto. NATO u vrime napada na SRJ nije letio ispod 6000 m. Vojska Srbije je izgubila zanemarivu tehniku na Kosovu - bas zbog snazne protuzracne obrane.(malog dometa) Amerika svoju moc projecira iz zraka,jasno je da ne vole da bilo tko osim Izraela ima snaznu protuzracnu obranu.Zato im smeta turski i indijski S-400. Mi i nemamo nista do ove Strijele i pracke.Vec 30 godina nemamo protuzracni sustav srednjeg dometa.Jedini u NATO-u uz Albance. Prica se o NASAMS i SPYDER sustavima,ali se nista konkretno ne poduzima.Srbija ima petnastak MIG-ova 29,obnavlja eskadrilu lakih napadnih zrakoplova Orao 2,kupuje helikoptere MIl MI-35 dok mi samo blebecemo o "ugrozi".Puna su im usta ugroze, a u stvari sve je to jedno veliko NISTA.Narodski "luk i voda".

DU
Deleted user
16:31 03.11.2018.

Unistenje tisucu ovih sredstava po nalogu SAD-a ravno je ratnom zlocinu.

DU
Deleted user
17:19 03.11.2018.

Po završetku domovinskoga rata ameri su od Hrvatske kao uvjet ulaska Hrvatske u NATO tražili da uništimo velike količine tih strijela i ostalog protuavionski oružja. Tako da nismo ni imali što prodavati. Ostalo pješačko oružje je završilo u rukama sirijskihh umjerenih terorista koje su im ameri dostavili . Sada je Hrvatska opet uspješno razoružana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije