Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štićenica privatnog doma

Stravična smrt u Osijeku: Starica se nagnula prema teretnom dizalu koje ju je prikliještilo?

Osijek: Dom za starije u kojem je lift usmrtio korisnicu
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/6
19.12.2023.
u 18:00

Ne smijem ništa govoriti dok ne prođu inspekcija i obdukcija. Nisam bio u domu kada se to dogodilo. Uz stradalu ženu bila je naša djelatnica koja ju je pratila, u sobi pokraj dizala. Korisnica je bila polupokretna – kaže vlasnik doma Andrija Markov

Ni vatrogasci, ni forenzičari nikada neće zaboraviti užasan prizor u ponedjeljak popodne u privatnom domu za starije osobe u Osijeku. Ni najiskusniji među njima, doznajemo, nikada nisu doživjeli takvu strahotu – teretno je dizalo prignječilo 75-godišnju korisnicu Toplog doma u Strossmayerovoj ulici u Osijeku i gotovo je dekapitiralo. Prizor kao iz horor filma zatekla je njegovateljica, alarmirani su odmah policija, Hitna pomoć i vatrogasci, no nesretna je starica na mjestu preminula.

Pilom rezali dizalo

Kako bi izvukli tijelo, vatrogasci su morali motornom pilom razrezati pod, što dovoljno govori o strahoti tragedije.

– Zaprimili smo u 14.54 sati dojavu da je osoba zaglavljena u dizalu u umirovljeničkom domu, a dolaskom na intervenciju vidjeli smo da se radi o smrtnom stradavanju starije žene. Vatrogasci su pričekali završetak očevida, a potom su hidrauličnim aparatom i pilama uspjeli osloboditi tijelo i predati ga mrtvozorniku – kaže nam Goran Ivković, zapovjednik Javne vatrogasna postrojbe grada Osijeka. Šest je vatrogasaca sudjelovalo u intervenciji koja je trajala gotovo četiri sata.

VIDEO Dom za starije u Osijeku u kojem je dizalo usmrtilo korisnicu

Policija ni u ponedjeljak, a ni u utorak nije apsolutno ništa izvijestila o smrtnom stradavanju korisnice doma za starije osobe. Na naš upit o okolnostima tragedije iz PU osječko-baranjske samo su nas uputili na Državno odvjetništvo.

– Izvidi su u tijeku, utvrđuje se ima li elemenata kaznenog djela, odnosno je li dizalo bilo ispravno i je li redovito servisirano – rekao nam je, pak, kratko Ivan Barna, glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, u utorak dopodne.

Riječ je, inače, o teretnom dizalu koje vozi hranu po središnjoj zgradi doma. Okolnosti stradavanja danas su se još utvrđivale, a dosta je toga, doznajemo, bilo nejasno. No, moguće je kako se starica u kobnom trenutku nagnula prema unutrašnjosti dizala kada ju je ono prikliještilo i presjeklo joj vrat.

– Ne smijem ništa govoriti dok inspekcija ne odradi svoje i dok ne prođe obdukcija. Nisam jučer bio u domu kada se to dogodilo. Uz stradalu ženu bila je naša djelatnica koja ju je pratila, u sobi pokraj dizala. Korisnica je bila polupokretna – rekao nam je vlasnik Toplog doma Andrija Markov i uputio na svog odvjetnika. No, više detalja nije nam mogao reći ni odvjetnik, ističući kako čeka zapisnik s očevida.

VEZANI ČLANCI:

Markov je javnosti poznat i kao mađioničar, pod imenom Magic Andrew. Dom za starije, gdje je trenutačno smješteno 57 osoba, otvorio je prije približno deset godina, na adresi gdje je bila njegova obiteljska kuća. Cijena je smještaja od 4000 do 4500 nekadašnjih kuna mjesečno, kako stoji na internetskoj stranici Toplog doma. Susjedi iz obližnjih zgrada danas su bili šokirani i zgroženi.

– Nismo prvi dan ni znali što se dogodilo, ali vidjeli smo policiju, vatrogasce i vozilo Hitne pomoći. Ispred njegove nekadašnje obiteljske kuće prije su bile garaže za automobile, koje je Markov prenamijenio u smještaj za starije osobe. Prvo je tu bila autopraonica, pa pržionica kave i kafić te na koncu umirovljenički dom – rekli su nam susjedi.

Andrija Markov nije nepoznat policiji. Uhićen je u ožujku 2014. zbog sumnje u malverzacije u tvrtkama za nekretnine Markov te Konus Markov. Proveo je 25 dana u istražnom zatvoru. Optužnica je podignuta 2015., a teretilo ga se da je 2,1 milijun kuna zarade od prodaje osam stanova zadržao umjesto da ih stavi na žiroračun tvrtki. Godinu dana poslije Markov se nagodio s tužiteljstvom na samom početku suđenja pa je osuđen na godinu dana zatvora, ali uvjetno na četiri godine. Presuda je postala pravomoćna koncem 2016. Inače, Markov je hrvatski ratni vojni invalid u mirovini, a odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata.

Nekoliko je tragedija u privatnim, odnosno obiteljskim domovima za starije osobe u Hrvatskoj potreslo javnost posljednjih godina, a uvijek se iznova postavlja pitanje kvalitete smještaja u takvim ustanovama, kao i kontrole te kvalitete. Zbog kroničnog nedostatka smještaja u državnim domovima za starije osobe otvorio se prostor za privatne domove.

GALERIJA Strava u Osijeku: Dizalo usmrtilo staricu u staračkom domu

Osijek: Dom za starije u kojem je lift usmrtio korisnicu
1/5

U požaru koji je izbio u Domu za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu zbog kvara na kaloriferu poginulo je šestero teško pokretnih i nepokretnih korisnika. Tragedija se dogodila u siječnju 2020. godine. Vlasnica doma Gabrijela Čičković lani je pravomoćno osuđena na 4,5 godina zatvora za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Cijeli niz nesreća

Požar koji je buknuo u Domu za starije u Dugom Ratu, na samoj magistrali, odnio je živote troje korisnika. I taj se tragični požar dogodio 2020. godine, ali u rujnu. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je lani optužnicu protiv odgovornih osoba u tom domu. Na teret im se stavlja da su prvookrivljenica kao osnivač i formalna vlasnica obiteljskog doma zaposlena kao medicinska sestra i drugookrivljenica kao neformalna voditeljica doma na radnom mjestu njegovateljice postupale protivno odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i četiri pravilnika. ​U optužnici stoji da su, iako svjesne kako mogu ugroziti sigurnost funkcionalno ovisnih osoba, odlučile nakon večere i noćne njege korisnika zaključavati vrata spavaonice na prvom katu doma, gdje su umjesto dvije smjestile tri pokretne, ali funkcionalno ovisne korisnice doma kojima je zbog zdravstvenog stanja potrebna pomoć i nadzor druge osobe.

Koncem iste godine vatra je zahvatila i obiteljski dom u mjestu Otok u Međimurju, buknula je u kotlovnici, a srećom vatrogasci su brzo stigli na mjesto nesreće pa je izbjegnuta tragedija. Zbog opasnosti od gušenja dimom evakuirano je 17 korisnika.

Jedna od najstrašnijih tragedija u ustanovama za smještaj starijih osoba svakako je ubojstvo i samoubojstvo u udomiteljskoj obitelji u Dugom Selu koje se dogodilo ljetos, kada je 85-godišnjak aktivirao ručnu bombu u kuhinji.

Komentara 2

Avatar Zgubider..
Zgubider..
18:35 19.12.2023.

Je li dizalo bilo ispravno ili ne, suvišno je pitanje. Ispravno dizalo, kakvo ono god bilo, kreće se samo kad su vrata zatvorena (kad nitko ne može podmetnuti glavu), odnosno kad je zatvoren sigurnosni krug!

PO
Poganec
19:11 19.12.2023.

Prokleta Hrvatska posla,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije