Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović kritičan

'Straše regionom i Jugoslavijom, a planiraju najveći skup nakon smrti Tita'

Ivo Josipović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.11.2014.
u 12:09

Na novinarski upit odnosi li se licemjerstvo na njegovu protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, odgovorio je kako se "zna tko sudjeluje u trilateralama i tko plaši ljude"

– Siguran sam da poduzetnici prepoznaju što je projekt, što program, a što licemjerje – poručio je okupljenim poduzetnicima predsjednik Ivo Josipović u Osijeku na skupu "Poslovni uzlet kontinentalne Hrvatske" u organizaciji Poslovnog dnevnika. Objasnio je kako je na skupu govorio o dvije stvari – regionalizaciji Hrvatske i o poziciji Hrvatske u odnosu na regiju kojoj pripadamo, a posebice na najbliže susjedstvo.

– Ničiji politički izbor nije vrijedan stvaranja novih konflikata i tenzija putem otužnih ideoloških hajki o stvaranju takozvanog regiona. Neiskreni i dvolični govori o ekonomskoj i političkoj prisutnosti Hrvatske na prostoru jugoistočne Europe još su jedan primjer podcjenjivanja javnog mnijenja. Primjer su cinizma prema gospodarstvenicima i građanima – istaknuo je Josipović napominjući kako takva "cinična predizborna kampanja polazi od uvjerenja da se poduzetnicima, građanima i biračima može rugati".

"Straše građane regionom, Jugoslavijom i Titom"

– Ujutro straše građane regionom, Jugoslavijom i Titom. Navečer bez javnosti, iza zatvorenih vrata pripremaju i organiziraju "najveći međunarodni regionalni skup nakon smrti Tita". Takav je održan u Beogradu prošli vikend. Jest, naša se članica Trilaterale, organizatora skupa, sakrila i nije pojavila na njemu – dodao je on. Na novinarski upit odnosi li se licemjerstvo na njegovu protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović odgovorio je kako se "zna tko sudjeluje u trilateralama i tko plaši ljude".

Objasnio je, također, kako je u Osijeku na skupu zato "da sumiramo napore", ali da oni mogu biti olakšani budući da su iskustva drugih zemalja pokazala da paralelno nastojanje na razini gospodarstva mora postojati i efikasni sustav administracije, uprave, pravosuđa i državnog ustroja.

Šešelj je "zasigurno primjer neefikasnosti međunarodne pravde"

– Zato i predlažem ustavne promjene koje bi morale biti pokretačka sila upravo u ovom administrativnom dijelu koji bi bio podrška gospodarstvu – nastavio je Josipović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što je s granicom na Dunavu sa Srbijom, rekao je kako ćemo, ako ne bude dogovora koristiti mehanizme arbitraže ili međunarodnog suda pravde. Glede puštanja Šešelja, kratko je odgovorio kako to ide "na dušu onima koji su takvu odluku donijeli, ali je to zasigurno primjer neefikasnosti međunarodne pravde".

>>Josipović o programu Grabar Kitarović: 'Ne može, ne zna i neće'

>>Brkić odgovara Josipoviću: Malih miševa se ne bojim

Komentara 174

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:20 12.11.2014.

Ajde posvadali ste nas sa svim susjedima, Njemackom. Bruxellesom... ali je bitno da vodite dobre odnose sa Srbijom

KO
korektor
12:23 12.11.2014.

josipović svojim istupima iz dana u dan sve više razočarava! ako je želio image intelektualca, onda ga se trebao držati do kraja, a ne jedan dan oponaša mesića, pa malo tuđmana, pa bi malo nastupao kao intelektualac.... njega uopće ne možemo definirati što je on zapravo i koji su njegovi pravi stavovi, a što je obično podilaženje masama kojeg ima sve više i više u istupima!

Avatar navijač
navijač
12:24 12.11.2014.

Josipoviću mora biti jasno da su Hrvati - Hrvati (a ne nikakvi građani) te da ih tako treba i nazivati , a Hrvatska je nezavisna država (a nije srpska prčija niti region) prema kojoj se treba tako i odnositi. AA ako iko plaši narod onda je to on , sa taktikom podjeli , zavadi pa vladaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije