Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE U ZATVORU

Sud u Strasbourgu prozvao Hrvatsku: U istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu

Ilustracija zatvor
Foto: GettyImages
1/3
31.10.2019.
u 19:49

Sud u Strasbourgu je zaključio da je podnositelj zahtjeva, Dušan Ulemek, u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri 'kvadrata' osobnog prostora

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je objavio presudu kojom je utvrdio da su neodgovarajući uvjeti smještaja zatvorenika u zagrebačkom zatvoru dosegli razinu "ponižavajućeg postupanja". 

Sud u Strasbourgu je zaključio da je podnositelj zahtjeva, Dušan Ulemek, u određenim razdobljima izdržavanja kazne na raspolaganju imao manje od tri 'kvadrata' osobnog prostora.

Podsjetili su i da su zabrinutost o uvjetima smještaja u zatvoru u Zagrebu u svojim izvješćima izrazili hrvatski Ustavni sud, ali i pučki pravobranitelj i Europski odbor za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. 

"Ujedno, Europski sud je utvrdio da u Republici Hrvatskoj postoje učinkovita preventivna i kompenzacijska pravna sredstva za ispitivanje prigovora o neodgovarajućim zatvorskim uvjetima, sukladno čl.13. Konvencije", izvijestio je Ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu. 

Za utvrđenu povredu sud je podnositelju dosudio iznos od tisuću eura na ime neimovinske štete te 2890 eura za troškove postupka.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred Velikim vijećem.

Presuda od velike važnosti za prava zatvorenika

Ulemekova odvjetnica Lidija Horvat u izjavi Hini kazala je da je presuda od velike važnosti jer samo njen odvjetnički ured pred domaćim sudovima zbog uvjeta u zatvorima ima dvjestotinjak tužbi. Tužbe su, dodaje, osim toga podnijeli i brojni drugi odvjetnici, ali i zatvorenici individualno.

Horvat podsjeća da je Ustavni sud još u odluci iz ožujka 2009. naložio Vladi da u primjerenom roku, ne duljem od pet godina, prilagodi kapacitete zatvora u Zagrebu potrebama smještaja osoba lišenih slobode.

"Do današnjeg dana, ni nakon punih 10 godina po navedenoj odluci nije postupljeno. U Zatvoru u Zagrebu osobe lišene slobode i dalje u istoj sobi jedu, spavaju i obavljaju nuždu. WC nije odvojen od ostatka sobe u cijelosti, već su ugrađena tzv. kaubojska vrata koja ne sežu do poda, a zidić i vrata su visoki svega 170 centimetara", ističe Horvat.

Zvuk i mirisi od obavljanja nužde stoga se šire prostorijom i za vrijeme jela, a tuširanje je, dodaje, dozvoljeno jednom tjedno zimi i dva puta tjedno ljeti.

U zagrebačkom zatvoru ne postoji soba za dnevni boravak, a dvorana za nogomet dostupna je jednom tjedno. Teretanu je dopušteno koristiti djelatnicima zatvora, a ne zatvorenicima. Boravak na svježem zraku dozvoljen je dva sata dnevno, ali u slučaju kiše ne postoji natkriveni vanjski prostor", kazala je Horvat.

Iako je sud u Strasbourgu uvjete u zagrebačkom zatvoru proglasio neodgovarajućima zaključio je da u Ulemekovu predmetu to nije bio slučaj u Kaznionici u Glini.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
20:03 31.10.2019.

Strogo treba poštivati tzv. ljudska prava robijaša, a kako su oni poštivali ljudska prava onih zbog kojih su na robiji. Nije zatvor hotel sa 4 ili 5 zvijezdica da gospoda izvoljevaju što hoće. Zatvor treba biti takav da sama pomisao na njega ubije u svakome volju za činjenje kaznenih djela.

ST
sttipe
20:39 31.10.2019.

Triba političare tamo poslat, spavat s ljudožderima. Pa će se možda šta prominit. A imamo 60 praznih vojarni, samo nema volje da se nasilne zatvorenike odvoji

PE
Penzioner
21:03 31.10.2019.

Osudeni na kaznu zatvora zbog nedjela,ispastaju placaju danak glupostima ili sto vec,ali uvjeri su propisani,a kod nasljude trpaju u sobe bez klime vc,cuco i po9 ljudi na 8 m2,a busamo se sa EU a ostalo samo u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije