Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Strani studenti biraju Hrvatsku, neki ovdje vide i svoju budućnost

naslovnica
Foto: VL
11.11.2015.
u 00:05

Zašto su odabrali nas: Studenti kažu da je Hrvatska dobra zemlja još boljih ljudi

Odrasli su u različitim zemljama na različitim kontinentima, pohađali različite obrazovne sustave, stjecali iskustva u zemljama diljem svijeta, a kad su odlučili studirati medicinu, svima je zajednički izbor bila Hrvatska. Jedni su se odlučili za studij medicine na engleskom jeziku u Zagrebu, a drugi su izabrali Split.

– Dolaze nam iz različitih zemalja, u pravilu imamo četiri kandidata na jedno mjesto. Jedini organiziramo razredbene ispite u inozemstvu – Izraelu, Švedskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, a planiramo ih proširiti i na New York – kaže prof. dr. Davor Ježek, voditelj studija na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Godišnje upišu pedesetak studenata, a prvu generaciju upisali su 2003. godine.

Osam godina kasnije studij medicine na engleskom krenuo je i na Medicinskom fakultetu u Splitu.

– Upisujemo pedeset studenata godišnje, a bude oko 120 kandidata. Studenti nam dolaze iz različitih zemalja, najviše iz Njemačke, pa iz Švedske i Norveške, ali ih ima i iz SAD-a – kaže prof. dr. Zoran Đogaš, dekan splitskog Medicinskog fakulteta. Dodaje da se dijelu njihovih stranih studenata Split toliko svidi da požele u njemu ostati.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Potraga za mandatarom: SDP-u nedostaje 8, HDZ-u 17 mandata do saborske većine

>>Cro Cop: Puno sam napravio za jednog samoukog sanjara

>>Erste u aneks uvrstio mogućnost da se ukine konverzija

>>Cerar poput Orbana: Diže se žica prema Hrvatskoj

>>Gotovo polovici Hrvatske prijeti velika opasnost od poplava

Foto: VLm

Komentara 6

TH
than
02:22 11.11.2015.

Hahaha, na medicinu.... Normalno da dolaze stranci kod nas na medicinu, jer medicina kod nas je u odnosu na njih daleko jeftinija. Ajmo malo, da vidimo te strane studente koji kod nas upisuju filozofski ili cak ekonomski, a moze i pravni, pa moze cak i fer....

Avatar ivo587
ivo587
00:27 11.11.2015.

Dolaze radi jeftinog studija u usporedbi s svojim zemljama, a kasnije ih ionalo čeka posao tamo od kud dolaze. To je taj bajni sistem gdje moraś vraćat kredit za studij do 40-e koji zagovara Most, kao i sve druge "blagodati"" "razvijenih" zemalja. To je zapravo robovlasnički sistem, par bogatih i hrpa robova.

ZH
zlatko.harapin53
16:22 11.11.2015.

Barem se predavači sa medicinskih fakulteta u Zagrebu i Splitu, neće morati pridružiti svojim visokoobrazovanim kolegama negdje u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije