Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propagandno-psihološki rat

Strah od Rusije ili propaganda: Sprema li se Švedska za rat?

Izrael vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.12.2016.
u 08:55

Selektivno puštanje vijesti prikazuje države poput Švedske u strahu od Rusije i pripremama za neki ratni sukob u budućnosti

Moskva je ušla u pravi propagandno-psihološki rat sa Zapadom pa upotrebljava neka glasila, kao što su TV postaja RT i agencija Sputnik koja objavljuje informacije na više jezika. Posebno su “zanimljive” informacije koje ta dva Putinova medija prenose iz baltičkih i skandinavskih zemalja.

Uglavnom se piše kako se te države spremaju na rat jer se plaše Putinove Rusije. Najnovija vijest RT-a je kako se “Švedska priprema za rat”, a znamo da je bila neutralna u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Naslov članka na internetskoj stranici RT-a od 14. prosinca: “Švedska kaže općinama da se pripreme za rat”. Preuzeto je pisanje švedskog lista Svenska Dagbladet, koji je 12. prosinca napisao da je agencija za civilnu zaštitu (MSB) uputila pismo svim općinama u kojem se traži bolja spremnost za eventualni rat.

Od općina se traži da poboljšaju proces odlučivanja, operativno vrijeme i razmjenu informacija te da bolje štite tajne informacije.

Operativni koordinator MSB-a Magnus Dyberg-Ek kaže kako su općine dobro pripremljene za krize u vrijeme mira, ali da vlada mora osuvremeniti suradnju u nacionalnoj obrani te dodaje kako je riječ o odluci iz 2015. godine, prenosi švedski list.

Normalno je da se obnavljaju sigurnosne procedure. Premda se RT poziva na pisanje švedskog glasila, nigdje ne spominje Magnusa Dyberg-Eka, već se prenosi izjavu glasnogovornika MSB-a Svantea Wergera kako nema naznaka o mogućem ratu, ali kako imaju mandat vlade da planiraju i takvu mogućnost.

RT piše kako Švedska već godinama upire prstom u Rusiju kako bi opravdala veću potrošnju za obranu te da je u rujnu ove godine uputila 150 vojnika na otok Gotland koji se nalazi nedaleko od ruskog teritorija zbog, kako su to objasnili švedski dužnosnici, “vanjskih faktora”.

No RT ne piše, ali to obznanjuje list Svenska Dagbladet, da je na tom otoku do 2005. bilo vojske, odnosno postrojba P18. Dakle, samo se dio vojnika vratilo na otok.

RT također ne prenosi da je upravitelj Gotlanda razgovarao sa švedskim ministrom obrane Peterom Hultqvistom o eventualnom davanju dozvole korištenja luke Slite konzorciju Nord Stream, koji je u vlasništvu ruskog Gazproma, za plinovod Nord Stream 2. Je li tekst o švedskim ratnim pripremama pritisak za realizaciju plinovoda?

>> Uhićenja u Moskvi: Tajna služba spriječila napade koje su planirali džihadisti Islamske države

Ključne riječi

Komentara 32

MA
Malenkost
09:06 16.12.2016.

Kakav Naslov! Ratnohuskaski! Nepotrebno Gospodo! Kakvo je to Novinarstvo?

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
09:02 16.12.2016.

Propaganda. Rusija nema namjeru napasti Svedsku, a obrnuto jos manje. NATO gluposti.

UN
unbekant
09:21 16.12.2016.

Odakle je ovaj clanak prepisan,ni na jednim svjetskim medijama niti portalima,nemogu pronaci,pa cak ni na Svedskim vrlo otvorenim medijama nema ovog niti slicnog clanka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije