Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA

Strache u Beču ugostio američkog veleposlanika Traina i hrvatsku veleposlanicu Cvjetković

Hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković
Foto: BMöDS/ Aigner -web Ministarstvo javnih službi i sporta, Beč
1/2
VL
Autor
Snježana Herak
15.05.2019.
u 14:53

U razgovoru Strachea s hrvatskom veleposlanicom Cvjetković, između ostalog, bilo je riječi o planiranom sporazumu o arhivima između dvije države te potpori hrvatskoj nastavi, posebno u Beču

Iako je predizborna kampanja u Austriji za predstojeće europske izbore u punom jeku, austrijski potkancelar i ministar za javne službe i sport iz redova desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christian Strache, našao je vremena, i prošli tjedan u istom danu ugostio u bečkoj palači Dietrichstein dvoje stranih diplomatskih predstavnika, izvještavaju austrijski mediji i dodaju:

Prijepodne veleposlanika SAD-a u Austriji Trevora Traina, a poslijepodne hrvatsku veleposlanicu u ovoj alpskoj zemlji Vesnu Cvjetković.

Kako stoji u službenom priopćenju na stranicama austrijskog saveznog Ministarstva za javne službe i sport, Strache je s američkim veleposlanikom, između ostalog, razgovarao o bilateralnim odnosima i mogućem službenom posjetu austrijskog potkancelara SAD-u, političkoj situaciji u Ukrajini nakon što je Vladimir Setenski izabran za ukrajinskog predsjednika, te geostrateškoj ulozi Kine.

U poslijepodnevnom razgovoru Strachea s hrvatskom veleposlanicom Cvjetković, između ostalog, bilo je riječi o planiranom sporazumu o arhivima između dvije države te potpori hrvatskoj nastavi, posebno u Beču, ističe se u priopćenju.

Veleposlanica Cvjetković nam je rekla da je austrijski potkancelar „podržao“  mogućnost dvojezičnosti i osnivanja hrvatske  škole u Beču za gradišćanske i ostale Hrvate, po uzoru na one koju imaju Česi, Slovaci i drugi u austrijskom glavnom gradu.
Veliki iskorak u smjeru nastave na hrvatskom jeziku u austrijskim školama, bilo je otvaranje prvog hrvatskog studija u Željeznom, glavnom gradu austrijske pokrajine Gradišće, prije dvije godine.     

Komentara 2

BA
Barbasmora
16:47 15.05.2019.

Fino vidit, kako austrija brine o migrantima u svojoj državi. Mogli smo i mi....

MP
miroslav.petkovic.7564
15:11 15.05.2019.

Ovdje je progres ovi ce nas usrecit i donit novca. Osim daljnje iseljavanje stanovnistva! Neki dan bio clanak kaze hrvatima ce biti interesantna Austrija.Pa sigurno nastavit cese daljnje iseljavanje.Bas ovdje u Moskvi na TV bila politicka emisija bilo par rjeci o nama. Kazu rusi Hrvati odlaze u Austriju.Njemacku i druge zemlje. Tamo ce popunit baustelu cistiti biroe i radit po starackim domovin.A ovi ce kod njih dolazit na odmor i to sto ostane naroda sluzit ce ih. U prevodu robovi. Svest ce nas na konobarenje! Drugo nitko nista ne pise dosa Americki ministar Pompeo. tu u Soci na raport kod Rus ministra. Nesto bio previse miran ni traga onoj bahatosti. Dosa nesto mjenjat medutim nece ici.Ameri sa svima u svadi pa traze sa Rus bolje odnose. Kazu Rusi nek nas nazovu ako nesto trebaju. Izbori u Ukraini rusi kazu toje nelegalno. Nije glasalo blizu cetri miliona drzavljana Ukraine koji rade u Rus.Prorosenkovic im zabranio. Savjetova bi vam punite rezervoare goriva. Barel ce biti u dogledno vrjeme sto dvadeset dolara...Ovom prilikom bi pozdravio moja dva prijatelja ako citaju. Antu Portasa i Ivanaistinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije