Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na prosječnog Nijemca

Nakon Kurzovih mjera Austrija će Hrvatima postati još zanimljivija

Merkel i Kurza
Foto: DPA/Pixsell
1/2
12.05.2019.
u 22:22

Nijemci traže i od kancelarke da se ugleda na austrijskog kolegu jer Austrijanci i sada zarađuju bolje od njih

Kakav udar na prosječnog Nijemca, i to od najbližeg susjeda Austrijanca! Mladi austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je smanjenje poreza za tri platna razreda u Austriji, od 25 do 42 posto, sve u etapama završno s 2022. godinom. Porezna stopa od 25 posto smanjuje se na 20 posto, 35 na 30 posto i 42 na 40 posto.

Dijelom će platiti i gradovi

Prema izračunu tamošnje vlade, tom bi se mjerom moralo osloboditi šest i pol milijardi eura što je 1,7 posto austrijskog BDP-a. Kada se ubroji obiteljski program koji je na snazi od početka godine dolazi se do brojke od 8,3 milijardi. Nitko ne vjeruje da austrijski parlament to neće prihvatiti.

– Sretan sam što smo uspjeli ostaviti malo više novca našim ljudima, taj novac država im više neće uzimati – rekao je Kurz.

Ističe se i kako će svih 4,8 milijuna austrijskih poreznih obveznika imati koristi od smanjenja poreznih opterećenja na bruto plaće iako nema smanjenja poreza za najviši platni razred. Nema promjena za one s primanjima višima od 60.000 eura godišnje. Onima s primanjima od tisuću i pol eura mjesečno ostajat će godišnje 500 eura neto više, oni kojima je plaća tri tisuće eura imat će u džepu na kraju godine tisuću eura neto više.

Trećinu će troška smanjenja poreznog opterećenja snositi gradovi i lokalne samouprave. Smanjuje se i korporativno oporezivanje u dva koraka do 2023., s 25 na 21 posto što će osloboditi milijardu i pol eura. Ovdje Austrija prati trendove susjednih zemalja koje su mahom umanjile korporativne poreze, sadašnja stopa od 25 posto u toj je zemlji na snazi od 2005. godine. Smanjenom stopom očekuje se povećanje konkurentnosti Austrije za investicije.

Očekuje se također da će se tom mjerom ojačati mala i srednja poduzeća. Koliko je to zanimljivo nama zbog otvaranja tamošnjeg tržišta rada, toliko je vijest interesantna i za Nijemce. Oni su već od ranije zavidni na boljim primanjima koje imaju radnici u Austriji, a ta će se razlika u korist Austrijanaca još više povećati. Šest i pol milijardi eura smanjenja opterećenja prevodi se kao 50 milijardi eura u Njemačkoj.

Njemački paradoksi

Nijemci Angeli Merkel zamjeraju premalu angažiranost po pitanju poreza, dok je Kurz, osim smanjenja poreza na plaće, ranije odlučio oporezovati i globalne korporativne gigante. Nijemce pogotovo ljuti porez solidarnosti od 5,5 posto koji se uplaćuje za razvoj područja nekadašnje Istočne Njemačke jer nitko nije očekivao da će to potrajati čak 28 godina.

Utjecajni magazin Focus napominje kako se zadnja porezna reforma u Njemačko dogodila prošlo tisućljeće. Sada je situacija takva da, ako i ostvarite veći dohodak, to ne mora značiti da ćete dobiti i veću plaću jer s platnim razredima znatno rastu i porezi. A ti su platni razredi posloženi tako da pogađaju najviše srednju klasu, one s plaćom od 55.000 eura godišnje. Sebastian Kurz pokazao se i vještim političkim igračem na dulje staze. Posljednja faza primjene porezne reforme pada 2022. kada su i novi izbori.

Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji

Komentara 58

RE
REYAM
22:55 12.05.2019.

Pa i anemični je postupio poput kurza, ali je plaća narasla uglavnom bogatima.

Avatar Matteo1212
Matteo1212
23:12 12.05.2019.

Merkelica ne može smanjiti poreze sve i da hoće, treba nahraniti koji milijun afroazijskih parazita i uložiti milijune eura u gradnju simbola njihovog kulta koji hara evropom, sve u ime multikulture😂😂

Avatar pendreck
pendreck
23:19 12.05.2019.

Radnik u osoguranju nema 6500! To je laz ili greska u prijevodu!!! Googlajte pojam "sicherheitskraft brutto", placa je 2500 brutto, sa smjenama itd. dajle netto daleko manja. Obmana u VL!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije