Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnovali stožer

Stožer za obranu Vukovara: Traže moratorij na ćirilicu na 50 godina

vukovar
Marko Lukunić/Pixsell
11.01.2013.
u 15:29

– Ako naš zahtjev ne naiđe na razumijevanje kod odgovornih iz zakonodavne i izvršne vlasti, samoorganizirat ćemo se i iskoristiti sve zakonom dozvoljene mogućnosti, naše znanje, iskustvo i sposobnosti

U predvečerje uvođenja ćirilice i srpskog jezika kao ravnopravnog pisma u službenu upotrebu, u Vukovaru je osnovan Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji čine umirovljeni branitelji, bivši logoraši, invalidi, a za čijeg je predsjednika izabran Tomislav Josić.

– U Vukovaru nisu stvoreni uvjeti za uvođenje srpskog jezika i pisma. Uvjereni smo da će pokušaj uvođenja srpskog jezika i pisma bitno poremetiti međunacionalne odnose u gradu, povećati nesigurnost življenja te dodatno obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli vukovarski branitelji i stanovnici Vukovara za obranu grada i Republike Hrvatske u cjelini, navodi se u proglasu Stožera koji je poslan predsjednicima RH i Sabora, premijeru i gradonačelniku.

Zatražili su uvođenje moratorija od 50 godina na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru do kada će, kako navode, s ovoga svijeta otići većina stradalnika i agresora. Podsjećaju na stradanja Vukovara i Vukovaraca, počinjene zločine, činjenicu da se više od 400 Vukovaraca i danas vode kao nestali. Ističu kako su se borili za slobodnu, suverenu i pravnu državu, za ravnopravnost svih njenih građana, ali i za uvjete u kojima će ponosno i dostojanstveno živjeti oni i njihova djeca.

Tvrde da su zbog neznanja, nesposobnosti, neosjetljivosti, loših ili zlonamjernih procjena i namjera dosadašnjih političkih i drugih struktura dovedeni do toga da godinama žive u uvjetima koji ne priliče pobjednicima u nametnutoj agresiji i ratu.

– Ako naš zahtjev ne naiđe na razumijevanje kod odgovornih iz zakonodavne i izvršne vlasti, samoorganizirat ćemo se i iskoristiti sve zakonom dozvoljene mogućnosti, naše znanje, iskustvo i sposobnosti. Stoga odlučno oduzimamo pravo bilo kome od naših suboraca ili sugrađana da kao naš predstavnik na bilo kojoj razini vlasti potpiše odluku o uvođenju srpskog jezika i pisma u Vukovaru. Ako to netko učini, mi branitelji Vukovara i Republike Hrvatske smatrat ćemo ga izdajnikom Vukovara, izdajnikom Domovinskog rata i izdajnikom Hrvatskog naroda, navodi se u proglasu.

Ključne riječi

Komentara 46

PO
poznavatelj
16:22 11.01.2013.

Zanimljivo je kako ovdje kod nas u Hrvatskoj na spomen bilo cega sto je Srpsko odmah dolazi do nevjerovatnog izliva mrznje...

ŠO
šopoholičar
16:22 11.01.2013.

haha 50 godina - što nisu rekli 1000 godina?

OV
ovoje77
15:46 11.01.2013.

Podržavam ovaj prijedlog, i ukoliko je potrebno mijenjam mjesto boravka u Vukovar, kako bi se spriječila ova sramota za RH !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije