Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESICA STOŽERA

U Hrvatskoj 27 novih slučajeva zaraze, preminula žena s kroničnim bolestima

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: POOL
21.04.2020.
u 13:43

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je građane da i dalje budu racionalni te da i nadalje mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe.

U Hrvatskoj je 27 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 1908 oboljelih od COVID-19. Ukupno je u Hrvatskoj preminulo 48 bolesnika. Na respiratoru je 18 bolesnika, a uspješno ih se izliječilo više od 800.

"U Hrvatskoj je 27 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 1908 oboljelih od COVID-19. Nažalost, jedna osoba je preminula od jučer, riječ je o ženskoj osobi rođenoj 1932. godine koja je imala kronične bolesti. Preminula je u Zagrebu. S druge strane, oporavljena je ukupno 801 osoba. Testirano je ukupno 26.274 osoba, među kojima njih 664 u protekla 24 sata. To daje postotak od 7,26 pozitivnih među testiranima. Prosječna je dob od 50 do 68 godina, imamo 52,8 posto ženskih i 47,2 posto zaraženih muških osoba. Hospitaliziranih je 317, sedam manje u odnosu na jučer", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

Prelazak granice susjednih zemalja

"Kao što znate, produljili smo odluku o zabrani prelaska državne granice. Pratit ćemo što će se zaključiti na razini Europe", kazao je Davor Božinović. 

Otvaranje škola i održavanje misa

"Sve daljnje odluke koje će se donositi ovise o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu rizika i reći što pojedina situacija znači za broj novooboljelih. Ja vam ne mogu odgovoriti na pitanje o školama i fakultetima", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

"Vi znate da Vlada i svi resorni ministri rade da se napravi fazna izlazna strategija za popuštanje mjera. Kada to bude dovršeno ovog tjedna, onda ćemo moći konkretno govoriti o tome. Nama je važno, kada krenemo u popuštanja, da to bude dobro organizirano i da se kod svake odluke napravi procjena epidemiološkog rizika", odgovorio je Davor Božinović na pitanje o održavanju misa.

Ugostitelji

"Vlada će izaći sa svojom strategijom. Prioritete će postaviti Vlada u skladu s epidemiolozima. Mi svima preporučujemo da se pokušaju prilagoditi. Ova situacija će potrajati", kazao je Božinović.

Capak: Imamo neko vrijeme blagi silazni trend

"Imamo neko vrijeme blagi silazni trend. Manje oscilacije nisu toliko bitne. Linija novooboljelih dnevno lagano pada, a mi se nadamo da će taj pad biti veći. Procjenjujemo situaciju s cijelim nizom parametara", kazao je Capak.

O oscilacijama broja novooboljelih

"To smo rekli načelno. Da bi se broj trebao smanjivati 5 do 7 dana, ali bitan je trend, mi imamo lagani silazni trend. Linija broja novooboljelih dnevno lagano pada. To je još uvijek blago, nadamo se da će uskoro taj pad biti veći. Ali pratimo i cijeli niz drugih parametara", rekao je Capak.

Što je s dijagnostikom, pretragama, većim listama čekanja?

"U vrijeme ove epidemije nismo često govorili o tome. Polako se vraćamo u normalu, i naručene dijagnostičke pretrage počet ćemo vraćati u normalu. Razmišljat ćemo o prolongiranju rada u ustanovama koje to mogu. Za liste čekanja imamo jasne parametre, samo treba fino tunirati taj sustav", rekao je Beroš.

O situaciji u splitskom Domu

"Još izvještaj nije gotov, ali očekujemo to sutra i onda će svima sve biti poznato", odgovorio je Beroš.

O nabavi opreme

"Od Ministarstva gospodarstva možete dobiti sve informacije o nabavi opreme", kazao je Beroš.

Poslodavci i financiranje testiranja zaposlenika

"Ja za takav zahtjev ne znam. Znam samo za razgovor o pomorcima koji moraju imati negativan rezultat. Pomoraca ima 15 tisuća koji čekaju na ukrcaj. Ima nekoliko privatnih laboratorija koji su izrazili interes za testiranjem, pa ćemo dogovoriti mogućnost da se testiranje odradi i privatno", rekao je Capak.

"Određena razina antitijela bila bi dokaz da je osoba preboljela i da će sasvim sigurno jedno određeno vrijeme biti imuna. Na temelju postojanja antitijela možda bi netko i mogao dobiti potvrdu da je prebolio virus, ali na temelju PCR testova to se ne može dobiti", rekao je Capak.

Video: Alemka Markotić za Večernji TV

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
14:47 21.04.2020.

Po Berošovoj izjavi ispada da tko god se zarazi odmah oboli. Ispravno bi bilo: U Hrvatskoj je 27 novih slučajeva oboljelih od zaraze. Koliko je sveukupno novozaraženih to nitko ne zna jer većina ne razvije nikakve do lakših simptoma pa ih nitko ni ne testira.

KO
kolindistan10
15:56 21.04.2020.

nije se smjelo u susjedno selo kod roditelja, a sad bi objeručke prihvatili 7 milijuna turista

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
14:11 21.04.2020.

kupovat ćete još nešto od bill gatesa?...treba mu još novaca....da vas sve potruje?....samo neumni će i dalje kupovati bez grižnje savjesti proizvode od tog luđaka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije