Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Zabilježeno 86 novih slučaja, Markotić: Ima više mlađih oboljelih, ali ne bih još govorila o trendu

Stožer RH: U Hrvatskoj 92 nova slučajeva zaraze
Foto: Ado Buljubasic/PIXSELL
16.07.2020.
u 14:02

Najviše slučajeva koronavirusa od početka pandemije zabilježeno je u Gradu Zagrebu, potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 86 novih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj slučajeva od početka pandemije je 4039, dok je aktivnih slučajeva 1190. Na respiratoru se nalazi 6 bolesnika, a u posljednja 24 sata nema preminulih. 

 

– Više od 74 posto novooboljelih došlo je iz samoizolacije. Oni nisu bili u mogućnosti širiti virus – kazao je ministar Beroš.  Zamolio je građane za strpljenje i za samodisciplinu te zahvalio svima koji svojim primjerom pokazuju na to kako se treba ponašati. 

Upitan o različitim brojkama između Stožera i istarskog stožera, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da oni svakodnevno dobivaju informacije o oboljelima putem elektroničke platforme u koju podatke unose sami laboratoriji. 

– Nama se dogodilo od četvrtka, od 9. do 12. srpnja, da je zbog tehničkih problema u laboratoriju u Istarskoj županiji zakazala platforma, što su uočili tek u nedjelju. Podaci o dnevno novooboljelima od ponedjeljka su precizni i točni što se tiče Istre, no oni podaci od četvrtka do nedjelje nisu novooboljeli pa ih nismo tako ni evidentirali, jer su oni oboljeli od četvrtka do nedjelje. To ćemo uskladiti s našim podacima, zbrojiti ih sa svima ostalima i objaviti podatke – kazao je Capak. 

U ta četiri dana u toj županiji bilo je zabilježeno 34 bolesnika. 

Naveo je da se ista situacija dogodila i danas i jučer u Primorsko-goranskoj županiji. 

– Oni su odmah izvijestili o pogrešci, te smo naveli brojke iz posljednja dva dana u današnje brojke – kazao je Capak. 

O veledrogerijama

– To je problem koji traje desetljećima. Ova Vlada je odgovorna i danas smo se dogovorili za sastanak s veledrogerijama u ponedjeljak, potom i u srijedu – kazao je Beroš i kazao da pacijenti ne moraju biti zabrinuti. 

– Ovi dugovi ne rastu posljednjih šest mjeseci. Oni rastu već godinama. Čeka nas ozbiljna reforma zdravstvenog sustava kako bi on bio održiv. Kao odgovorni ljudi, pokušat ćemo naći razumni kompromis – rekao je Beroš i kazao da je danas predočio premijeru Andreju Plenkoviću neka moguća rješenja. 

Na pitanje povezano s time što se štićenici domova žale da su u zatvoru i da bi voljeli vidjeti članove svoje obitelji, Capak je rekao da o tome promišljaju svakodnevno jer ''nema zdravlja bez psihičkog zdravlja''. 

– Postoji razlika od doma do doma. Neki domovi imaju svoj vrt i tamo bi bilo moguće organizirati susret. Ali u nekim slučajevima, čim izađete iz doma, odmah ste na ulici i odmah ste u opasnosti da dođete u kontakt s osobom koja prolazi ulicom – naveo je Božinović i rekao kako im je cilj ne ugroziti ničije zdravlje. 

Što se tiče dobi pacijenata, dr. Markotić kazala je kako ima nešto mlađih koji imaju teži oblik bolesti te da se njihovo stanje prati. Istaknula je kako ne bi još uvijek govorila o nekim trendu. 

– Do jeseni nošenje maski neće izazivati nikakve prijepore javnosti – smatra Božinović i kaže kako i oni u Stožeru dobivaju poruke građana koji ne vjeruju da virus postoji. 

Podsjećamo, Stožer je jučer proširio odluku o obveznom nošenju maski. Prvobitno, nošenje maski bilo je obvezno za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, putnike, vozače i ostale zaposlenike u javnom prijevozu, kupce i zaposlenike u trgovinama te zaposlenike u ugostiteljskim objektima. Proširenjem te odluke to vrijedi i za sve druge institucije u kojima se okuplja i zadržava veći broj ljudi te se odnosi i na stranke i na zaposlenike tih institucija.

Komentara 13

DA
Darioruk12345
14:32 16.07.2020.

Bravo za hdz stozer.Prije 2 dana su rekli,imacemo sad svaki dan manje i manje zarazeni.Jucer 92, danas 86 do sada.Super, bravo strucnjaci.

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:31 16.07.2020.

Sudeći po komentarima, puno je više ožalošćenih i razočaranih na aparatima za oživljavanje, nego što je broj oboljelih od Covid-19 virusa.

Avatar miyamoto
miyamoto
15:10 16.07.2020.

Sljedeći put glasajte za Škoru i suvereniste. Dotad se pozovimo na čl. 23 Ustava i izbjegnimo cijepljenje u guj.cu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije