Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepoznata sudbina

Stotine sovjetskih vojnika i danas lutaju Afganistanom

'Red Army soldiers are welcomed with flowers in Termez, Uzbekistan, after crossing the Amu Darya river at the Soviet-Afghan border on February 15, 1989  during Soviet Army withdrawal from Afghanistan.
AFP/Pixsell
24.10.2012.
u 22:00

Obraćenici: 
Oni koji su ostali prešli su na islam i oženili se Afganistankama.

Nakon što se 1989. godine sovjetska vojska na brzinu povukla iz Afganistana, u toj je zemlji ostalo nešto manje od tri stotine bivših sovjetskih vojnika.

Njihova je sudbina do danas nepoznata, a pretpostavlja se da su se oženili Afganistankama i ostali živjeti u Afganistanu ili da su otišli u Pakistan. Oni se vode kao nestali u borbenim operacijama, a za njihovu se sudbinu zainteresirala organizacija Odbor ratnih veterana, čiji je predsjednik Aleksandar Lavrentijev nedavno došao u Kabul i uz pomoć tamošnjeg ruskog veleposlanika zatražio pomoć od svih koji znaju nešto o bivšim pripadnicima sovjetske vojske.

Na konferenciji za novinare, održanoj u ruskom veleposlanstvu, kazao je da je siguran da je dio tih ljudi još uvijek živo i da se boje kontaktirati s ruskim diplomatskim predstavništvom ponajprije zato što ne znaju da su Rusija i sve druge zemlje koje su se prije nalazile u Sovjetskom Savezu uvele amnestiju za one koji su dezertirali iz postrojbi koje su se nalazile u Afganistanu. Lavrentijev kaže da mu je cilj pomoći obiteljima tih vojnika, koji još uvijek ne znaju jesu li živi ili su poginuli. On je afganistanskim novinarima uputio apel da se u zabačenim dijelovima zemlje raspituju za te ljude, ali i za eventualne neobilježene grobove u kojima bi mogli biti pokopani.

Procjenjuje se da su polovica nestalih Rusi, a polovica pripadnici drugih nacija koje su tada bile u SSSR-u. Lavrentijev kaže da polako istječe vrijeme za potragu za nestalima jer su od povlačenja iz Afganistana prošle 23 godine, ali i zato što je u Afganistanu prosječan životni vijek samo pedesetak godina. Navodi kako se za tim ljudima tragalo i u protekle 23 godine i da je pronađeno ukupno 29 bivših vojnika. Njih 22 se vratilo kućama, a sedmorica su ostala u Afganistanu. Pronađeni su i posmrtni ostaci petnaestorice vojnika, a samo petorica su identificirani. Radi se o trojici Rusa i dvojici Kazaka.

Jedan je od najpoznatijih bivših vojnika koji se preobratio na islam i oženio se Islamuddin, koji je bio tjelesni čuvar Ahmeda Shaha Masuda, tadžičkog vođe koji se borio protiv talibana. On se zajedno s obitelji vratio u Rusiju i sada pomaže u potrazi.

>>Amerikanci: Hrvati, pomozite nam naći naše vojnike

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije