Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL IZ SAD-a

Amerikanci: Hrvati, pomozite nam naći naše vojnike

'vojnik_nnn_rad_030512'
''
04.05.2012.
u 08:45

Među 25 nestalih vojnika najviše je pilota čiji su se avioni srušili 
na brojnim lokacijama diljem Hrvatske

Nekad su jedina nada svjedočanstva, pa i ona koja se prenose s generacije na generaciju. Da priču o američkom vojniku koji je 18. lipnja 1944. poginuo kad je njegov avion na povratku iz misije u Poljskoj izrešetala protuavionska paljba kod sela Stubica u BiH, nije jedan djed ispričao sinu, a on pak svom sinu, nitko ne bi znao da je u kamenom grobu – na koji ponekad netko od suseljana donese cvijeće – ne leži “nepoznati Amerikanac”, već Meceslaus Miaskiewicz, osoba s imenom i prezimenom, čija obitelj gotovo 70 godina nije znala gdje mu je grob. Kad je seoska priča 2011. došla do američkih stručnjaka, koji uskoro dolaze i u Hrvatsku, identifikacija i nije bila toliko komplicirana – umotan u padobran, oko vrata je imao identifikacijske oznake. Sada je pokopan kod kuće, u Massachusettsu.

Pali u more

Upravo na takva sjećanja apeliraju iz američkog veleposlanstva u Zagrebu – a oni prenose zamolbu tamošnjeg Ministarstva obrane – da svi koji mogu pomognu pronaći više od 25 vojnika, veterana Drugog svjetskog rata, za koje se zna da su posljednji put viđeni na području Hrvatske. O njihovoj sudbini i i tijelima zna se jako malo, gotovo ništa, isto kao i o još gotovo 74 tisuće njihovih suboraca. Tako se, na primjer, zna da je jedan posljednji put viđen u krapinsko-zagorskom području te je navodno pokopan oko Krapine, traga se i za trojicom zrakoplovaca čiji se avion srušio u more blizu Funtane u Istri te za suborcem koji je doživio istu sudbinu u blizini Lanišća.

Pomoć u bolnici

Kao nestali se vodi i vojnik čiji se avion srušio u polju u blizini željezničkog mosta u Varaždinu, padobrancem koji se spustio u blizini tog grada, ali je navodno umro i pokopan je u Ivancu. Desetorici muškaraca izgubio se trag kad je bombarder nestao duž obale između Rijeke i Zadra, a dvojica su nestala u planinama pokraj Kosinja. Potraga je i oko Visa, traži se pilot oko Zagreba te Amerikanac čiji se avion srušio u blizini Križevaca. Navodno mu je pomoć pružena u lokalnoj bolnici, ali je umro i pokopan je u Čazmi ili Žibrinovcu. Dvojica zrakoplovaca spustila su se padobranom između Gračaca i Knina, avion njihova kolege srušio se negdje u blizini Lonjskog polja. Nema traga ni padobrancu koji se spustio u planinama zapadno od Slatine.

Svi koji imaju bilo kakve informacije o lokacijama grobova mole se da kontaktiraju s djelatnicima Ureda vojnog atašea u Zagrebu na tel. 01-661-2268 ili na daozagreb@state.gov

Ključne riječi

Komentara 85

OD
oltar domovine
10:47 04.05.2012.

a oni su srusili avion naseg jure francetica i sad traze svoje !

JA
james49
08:59 04.05.2012.

I to je ta razlika između nas i Amerike. Oni traže svoje mrtve i nakon 67 godina a mi o svojim mrtvima POLITIZIRAMO

OB
-obrisani-
10:46 04.05.2012.

Amerikom vladaju nacisti kao i Nemačkoj u prvoj polovini 20 veka I Amerika će biti ono što je bila Nemačka 1945 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije