Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Što sve trebaju znati podstanari u Njemačkoj

Podnajam je prikladan: sobu možete pronaći relativno brzo i ne trebate prolaziti kroz složene dokumetaciju dokazivanja da su vaše financije u redu.
06. ožujka 2021. u 17:02 17 komentara 28457 prikaza
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Iseljenici se iz različitih razloga odlučuju na sklapanje ugovora o podstanarstvu.Ako ste se tek preselili u zemlju kao mladi zaposlenik, često se useljavate u sobu u Wohngemeinschaft (WG ili zajednički stan) kao prvi korak dok se ne snađete, piše Fenix-magazine. 

FILE PHOTO: VW re-starts Europe's largest car factory after coronavirus shutdown Nejednakosti u plaćama Gdje se najviše zarađuje: Evo kolike su najbolje početne plaće u Njemačkoj, a kolike u Hrvatskoj

Češće potpišete Podugovor (Untermietvertrag) s glavnim stanarom (Hauptmieter) a ne izravno s stanodavcem. Da bude jasno – ako osobno niste potpisali ugovor s najmodavcem (ili češće s Hausverwaltungom), podstanar ste. Drugi odluče da žele namješten stan – i način na koji stvari funkcioniraju u Njemačkoj – to obično znači iznajmljivanje stana nekome tko je izvan države na godinu ili dvije.

Podnajam

Podnajam je prikladan: sobu možete pronaći relativno brzo i ne trebate prolaziti kroz složene dokumetaciju dokazivanja da su vaše financije u redu.

Međutim, podnajam može vas učiniti ranjivijima na hirove glavnog stanara ili stanodavca. Evo što biste trebali znati kako biste izbjegli ružne rasprave s onima s kojima živite.

Potpisivanje ugovora

Pravno ne morate potpisati ugovor kao podstanar – računa se usmeni sporazum. No, bitni su detalji pa udruge stanara snažno potiču da sporazum “stavite” na papir.

Lidl brojne pogodnosti Lidl Hrvatska četvrtu godinu zaredom povećava plaće te isplaćuje 13. plaću

Glavni stanar najvjerojatnije će preuzeti standardni predložak s interneta. Ti su ugovori obično prilično tanki u pojedinostima, sadrže samo adresu imovine i detalje obavijesti o otkazivanju ugovora.

Prije potpisivanja ugovora preporučljivo je pitati je li glavni stanar od vlasnika stanodavca dobio dozvolu za iznajmljivanje sobe. Ako nisu dobili ovo dopuštenje, a iznajmljivač to sazna, ima pravo odmah otkazati izvorni ugovor – što znači da ćete završiti na ulici sa svim svojim stvarima prije nego što to shvatite.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

S vaše strane, s opremljenim objektom trebali biste osigurati da su perilice rublja, posuđa itd. navedene u ugovoru i da je umetnuta klauzula koja navodi da su u ispravnom stanju.

Visina najamnine

Pomalo neobično s obzirom na to koliko su u Njemačkoj regulirane najamnine, glavni stanar može vam naplatiti sve što želi kao najamninu. Stoga je važno prvo se informirati o tome koja je tipična cijena najma u području u kojem boravite.

Ako zahtijevaju razinu najamnine koja vam se čini previsoka za objekt u koji se useljavate, vjerojatno je najbolje otići. 

MIROGOJ Ispratio ga veliki broj građana: Pokopan je Milan Bandić

Odgovornosti glavnog stanara

Što god se dogodilo, glavni stanar u konačnici je odgovoran za štetu u stanu – oni su ti koji imaju pravni sporazum sa stvarnim vlasnikom i u konačnici odgovaraju za imovinsku štetu. To znači da bi Hauptmieter mogao zatražiti da imate osiguranje od odgovornosti (Haftpflichtversicherung ) prije potpisivanja ugovora s vama.

Glavni stanar mora osigurati da soba u koje se useljavate bude u stanju utvrđenom ugovorom. Bilo koji paragraf umetnut u ugovor koji ih pokušava izbaciti iz ove odgovornosti pravno je ništav.

Ako utvrdite da nešto ne radi – npr. perilica je pokvarena – imate pravo plaćati samo dio stanarine dok se ne popravi. Drugim riječima: glavni stanar odgovoran je za održavanje stana, a ne vi.

Glavni stanar također ne smije raskinuti ugovor s najmodavcem ako bi to moglo dovesti do kršenja njegovog ugovora s vama. Također ne smije pokušati isprovocirati stanodavca da otkaže ugovor neplaćanjem stanarine. Ako vas izbace jer glavni stanar nije ažurirao uplate, tada je zakonski obvezan pokriti vaše troškove preseljenja.

Održavanje topline zimi

Glavni stanodavac mora osigurati grijanje između listopada i travnja. Ako grijanje nije osigurano u vašoj kući/stanu, imate pravo plaćati smanjenu najamninu glavnom stanaru dok se problem ne otkloni. Glavni stanar tada mora sam riješiti problem sa stanodavcem.

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića MIROGOJ FOTO Pogledajte tko je sve stigao na posljednji ispraćaj Milana Bandića

Otkazivanje ugovora

To je aspekt podstanarstva koji uzrokuje najviše sukoba. Što ako iz bilo kojeg razloga glavni stanar odluči da više ne želi da živite u stanu? Što god tvrdili, ne smiju vas izbaciti iz jednog dana u drugi.

Točna duljina otkaznog roka ( Kündigungsfrist) ovisi o vrsti soba koje iznajmljujete. Je li soba bila prazna kad ste se uselili? To znači da imate prilično jaka prava. Vi sami morate glavnom stanaru dati tromjesečnu obavijest – a morate ih obavijestiti do trećeg dana u mjesecu. Na primjer, ako ih obavijestite do 3. lipnja, vezani ste za ugovor do 31. kolovoza.

 | Autor : Ilustracija/Pixabay Foto: Ilustracija/Pixabay

Za nenamještenu sobu glavni stanar mora vas upozoriti na šest mjeseci ako nema dobrih razloga da otkaže ugovor – tj. prekršili ste stranu dogovora. A ako tamo živite više od pet godina, to je razdoblje obavijesti još duže.

Za namještene stanove razdoblje obavijesti je puno kraće. Obje strane mogu dati obavijest od samo dva tjedna – i za to ne trebaju navesti nijedan razlog.

Preuzimanje ugovora

Život u stanu kao podstanar ne daje vam nikakve povlastice kada je u pitanju preuzimanje ugovora. Sve dok vam daju traženi period obavijesti, vaše je vrijeme isteklo. Pravno nikada niste imali odnos sa stanodavcem pa oni nemaju zakonske odgovornosti prema vama.

Dakle, ako iznajmljivač želi da se svi isele kako bi mogli pronaći nove stanare uz povećanu najamninu, imaju puno pravo na to, piše Fenix-magazine. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Hurem:

    "Što god tvrdili, ne smiju vas izbaciti iz jednog dana u drugi" - što ovo znači ?!!! Svaka druga rečenica je napisana potpuno besmisleno !!!

  • liepaozrenka:

    I koga ovo briga u Hrvatskoj?? Nikoga.

  • ima_nešto:

    nevjeruj austrijskim novinama ako se još mogu tako zvati ovi portali bez veze