Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što nudi makedonska klinika u koju hrle Hrvatice

- Naš zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji jedan je od najliberalnijih u Europi – kaže dr. Slobodan Lazarevski iz klinike Acibadem Sistina u Skopju
12. travnja 2015. u 00:15 12 komentara 10616 prikaza
naslovnica
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/2

Vidjet ćete vi kad se za koju godinu na parketu susretnete s našim Dancima – komentirali su liječnici klinike Acibadem Sistina u Skopju utakmicu Europskog rukometnog prvenstva nakon što je lanjskog siječnja reprezentacija Danske isprašila Makedoniju 29:21.

Ono "naše Dance" odnosilo se na generaciju koja se u Makedoniji počela rađati unatrag devet godina, nakon što su Makedonci počeli iz Danske uvoziti doniranu spermu. Ubrzo se to sjeme proširilo i na zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, a zatim je otišlo dalje u svijet. Makedonci su pomno počeli usklađivati svoju zakonsku regulativu o potpomognutoj oplodnji s onom u razvijenim zemljama svijeta. Danas njihovi propisi dopuštaju da učine sve kako bi nekome pomogli da postane roditelj. Na primjer, za razliku od hrvatskog zakona po kojem se umjetnoj oplodnji mogu podvrći žene u dobi do maksimalno 42 godine, u makedonskom zakonu dobno ograničenje ne postoji.

– Država je shvatila da se nešto radikalno mora učiniti jer je nacija sve više starila, a rađalo se sve manje djece. U selima je bilo više pogreba nego poroda. Iako na vlasti imamo konzervativnu vladu blisku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, naš zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji jedan je od najliberalnijih u Europi – kaže dr. Slobodan Lazarevski dok koračamo besprijekorno čistim hodnicima petog kata suvremeno opremljene kliničke bolnice u makedonsko-turskom vlasništvu.

>>Cijelu priču pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Velika Britanija postala prva zemlja koja dopušta stvaranje beba od tri osobe

naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • samoborka:

    Eh kada bi barem djeca mogla birati kakve će imati roditelje, a ne obratno. Kamo sreće...

  • tvrdapixa:

    Kad pročitaš naslov misliš da trenutno u Hrvatskoj nema Hrvatica, da su sve skoknule u Makedoniju.

  • Cviet Prigorja:

    Da ti donori Skandinavci nisu slučajno kao Zlatan Ibrahimović. On je pravi Šveđanin.