Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIKCIJE ZA SEZONU

Što nas čeka ovog ljeta: Uspjeh bi bio da dođe svaki drugi turist, a nada su i kampovi

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.04.2020.
u 15:27

Kampovi čekaju goste već u svibnju, zimmer frei u srpnju.

Već gotovo dva mjeseca u Europi nema turističkih putovanja, granice su zatvorene, hoteli i restorani prazni, avioni parkirani na stajankama. Svakim novim danom turizam je u većem problemu, a kakav-takav izlaz za sve turističke zemlje bit će velikim dijelom domaći gosti. Nakon videokonferencije s ministrima turizma zemalja EU potvrđuje to i ministar Gari Cappelli, koji je sastanak i inicirao.

Kampisti sigurno stižu

– Otvoreno smo razgovarali i o tome, svi su zainteresirani zadržati turiste u zemlji. Mi ćemo to poticati kroz CRO karticu, HTZ će imati kampanju, a vjerujemo da će biti i sniženja zanimljivih domaćem gostu. No, isto tako, svi smo jedna politička obitelj i otvaranje granica željno se očekuje – kaže Cappelli, koji je sa svojim kolegama razmatrao i uvođenje svojevrsne COVID-19 putovnice, koja bi na dolasku i odlasku svjedočila da je putnik zdrav.

– Želju za putovanjima ne može se zaustaviti, a dogovorili smo se da ćemo do kraja svibnja dogovoriti i zajedničke putne protokole unutar EU, s tim da se to može rješavati i bilateralno.

Kako će sve izgledati u praksi, tko će još osim domaćih doći na Jadran i kada, malo se tko od turističkih radnika usudi predviđati. Još uvijek su mogući svi scenariji pa ne čudi, recimo, da iz Hrvatske udruge turizma, koja okuplja najveće turističke kompanije, odgovaraju kako ne mogu davati procjene o sezoni. Samo kažu da računaju na goste iz obližnjih zemalja, koji dolaze automobilima. Pri tome, ipak je jasno, prvi bi mogli doći kampisti, možda već i u svibnju.

– Kampovi su na relativno velikom prostoru, moguće je održavati distancu i vjerujem da paušalci, koji imaju zakupljene parcele, iz Slovenije, Austrije... jedva čekaju da se otvore granice. Očekujemo i Nijemce, koji daju 35 posto svih noćenja u kampovima. Najveća nedoumica su Nizozemci, koji su udaljeniji, te Talijani, kojih bi moglo biti jako malo – kaže Adriano Palman, direktor Kamping udruženja, koji otkriva i da se kampovi, nakon prvotnog zastoja, sada uvelike spremaju za goste.

U kampovima, koji u danu mogu primiti 280.000 gostiju i koji su lani ostvarili 21 posto (19,2 milijuna) svih turističkih noćenja u 2019., storna za glavnu sezonu nemaju. Na kapaljku stiže i nešto novih rezervacija

– Može se dogoditi da od sezone ne bude ništa, ali i da bude solidna. Europske kamping-udruge očekuju 50 posto lanjskog prometa. Ali, svi oni imaju puno domaćih kampista, a mi manje od dva posto, tako da bi nama 40 posto lanjskih brojki bilo dobro, a polovica odličan rezultat – kaže Palman.

Da im ovoga ljeta dođe svaki drugi gost, odmah bi potpisali i obiteljski iznajmljivači. Suočeni su s praznim lipnjem, a dosta je rezervacija otkazano i za srpanj i kolovoz. Ali, kaže predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja Martina Nimac Kalcina, ima nešto novih rezervacija za rujan i listopad. Sama je posljednjih dana primila dvije: po jednu iz Češke i Mađarske.

– Vlastiti automobil mnogima će biti faktor sigurnosti, imat će osjećaj da brzo mogu kući i, za ne daj Bože, do doktora – smatra Nimac Kalcina, koja očekuje da Nacionalni stožer civilne zaštite izda posebne higijenske preporuke za iznajmljivače.

– Portal Airbnb, recimo, predlaže da apartmane ostavljamo dva, tri dana prazne nakon što gosti odu. Ali, to je komplicirano zbog ranije rezerviranih dolazaka. K tome, oko 30 posto iznajmljivača osim smještaja nudi i hranu, ima bazene i druge specifične usluge i trebamo smjernice – apelira naša sugovornica, koja ne vjeruje u sniženja cijena i poručuje da bi gosti za osjećaj sigurnosti bili spremni platiti i više nego inače.

“Koronafree” zemlja

Dobri rezultati u borbi s koronavirusom već rade u korist našeg turizma. Za tu se činjenicu zna u mnogim europskim zemljama.

– Važno je samo ne pasti u zamku priče da smo “koronafree”. U Njemačkoj imamo imidž simpatične male zemlje koja se dobro postavila i koja bolje kontrolira virus od mnogih većih i razvijenih zemalja. I to treba njegovati. Hrvatsku se ovdje smatra zemljom koja ima potencijala za putovanja, treba to iskoristiti. Europljanima bi trebalo poručiti pod kojim smo uvjetima spremni primiti goste, kako će odmor kod nas izgledati i što činimo da bi kod nas bili sigurni i zaštićeni – smatra Selimir Ognjenović, vlasnik njemačkog turoperatora ID Riva tours, koji vjeruje da će prvi krenuti vjerni, “stari” gosti, koji poznaju svoje zimmer frei domaćine, te kampisti.

Je li ih do kraja 2020. godine moguće privući deset milijuna, što bi bilo otprilike upola manje nego lani? Nepoznanica je previše, ali jedno je sigurno: svi koji se odvaže doći ovoga ljeta na Jadran uživat će na polupraznim plažama, bez gužvi. I tako možda još ove sezone jer pitanje je hoće li to moći ikada više. 

Ključne riječi

Komentara 15

ST
stefj
16:09 28.04.2020.

Sve ispod pada prihoda turizma od nekih 70% je ekstremni optimizam, realan je 90% (kumulativni učinak zajedno s potrošnjom)... Prvo vlada mora dogovoriti koridore sa stranim zemljama, onda treba uvjeriti hotele, kampove i sl. da im se uopće isplati raditi sa svim tim ograničenjima, pa tek onda dolaze na red ljudi koji pod takvim uvjetima žele i mogu doći... A onda dodajte korona putovnice i slične ideje koje se kod birokracije javljaju i cijene, pa dobijete sliku poprilično usporedivu s npr. investitorima kada žele uložiti u Hrvatsku. A znamo da smo za investitore poput otoka gubavaca...

IP
info_punkt
15:50 28.04.2020.

svaki drugi? hahaha, koji optimisti.

SC
schwertransport
15:49 28.04.2020.

Jel vidite da uvijek moze bit gore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije